Fejlesztik a kerékpáros turizmust Észak-Magyarországon

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. június 04. 18:27

A Mátra egyik turisztikai központjában, Mátrafüreden rendeztek hegyikerékpáros turizmussal foglalkozó szakmai fórumot június 2-án.

Az észak-magyarországi Turizmus Akadémia keretében meghirdetett rendezvényen olyan kérdésekkel foglalkoztak, mint a hegyikerékpározás helyzete a régióban, az egyes térségek lehetőségei e termék fejlesztésére, valamint egy kerékpáros-barát turisztikai desztináció fejlesztésének feltételei és fejlesztési forrásai.

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága és a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósult szakmai találkozó legfontosabb célja a hegyikerékpározásban és általánosan a kerékpáros turizmusban érintett szolgáltatók, az észak-magyarországi KKV szektor turisztikai vállalkozásainak piacra segítése volt. Ebben igen fontos szerepe van az együttgondolkodásnak, a kapcsolatépítésnek és az összefogás előmozdításának is.

A fórum előadásain elemezték azt is, hogy milyen a mountain bike-os vendég és a kerékpáros-barát szálláshely. Mindezeken kívül a hagyományos kerékpárok, az elektromos rásegítéses pedelec és az e-bike közötti különbségről, továbbá ezeknek a turizmusban betöltött jelenlegi és jövőbeni szerepéről is lehetett hallani.

Észak-magyarország három térsége - Mátra és Bükk , valamint Zemplén-Tokaj - is a TOP kerékpáros magyarországi térségekhez tartozik.

A régióban becslések szerint mintegy 40 ezer vendég kerékpározik a főüdülése alatt. Több ezren indulnak az emblematikus versenyeken. Fontos cél, hogy minden térség, Nógrádtól Aggtelekig, meghatározza az egyedi kerékpáros kínálatát és célcsoportját, amivel hozzájárul ahhoz, hogy tovább épüljön „az egészségtudatos hegyvidéki" régió kínálata és imázsa.