Karintia már a téli élményekre hangolódik

Forrás: turizmus.com

 2022. november 12. 14:25

Karintiában a karácsony előtti időszak különösen magával ragadó. A karácsonyi vásárok és a téli élmények hangulatát hozták magukkal a Hard Rock Hotel falai közé a karintiai szakemberek, akik idén is számítanak a magyar turistákra.

Az osztrák házigazdák forralt borral és sült gesztenyével várták magyar partnereiket, majd Lisa Weddig, az Österreich Werbung (Osztrák Turisztikai Hivatal) vezérigazgatójának videóköszöntőjével folytatódott a rendezvény. Őt követte a budapesti iroda vezetője, Oskar Hinteregger rövid köszöntője, aki – miután kiemelte, hogy hazánk Ausztria 10 legfontosabb küldőpiacához tartozik – elmondta, hogy idén különösen nagy figyelmet szentelnek a takarékosságra, de azért nem maradnak el a vendéghívogató újdonságok sem, hiszen Ausztria az az ország, ahol „otthon érzi magát a tél”.

Elke Maidic, a Karintiai Turisztikai Hivatal (Kärnten Werbung) sajtófelelőse a téli szezon újdonságairól beszélt, ezt követően a szintén karintiai Barbara Klauß vezetésével a meghívottak karácsonyfadíszt készítettek, majd osztrák borok kíséretében finom falatokkal zárult a rendezvény.

Elkészültek a karácsonyi angyalkák a karintiai esten

Fotó: Vajk Brigitta

Téli túra 1750 méter fölött

A Katschberg adventi túraút 1750 méteres tengerszint feletti magasságban, hófödte tájakon keresztül csábít hangulatos téli sétára. A téli túraútvonal mentén romantikusan megvilágított rusztikus szénapajták sorakoznak, amelyek új funkciójukban a letűnt korok meghitt és giccsmentes karácsonyára emlékeztetnek. Az adventi túraút kiindulópontja gyalogosan az úgynevezett Wichtelwegen (2,5 km) keresztül érhető el, vagy egy romantikus lovas kocsis utazással. Egy kényelmes séta az adventi ösvényen körülbelül 45 percet vesz igénybe. A túraösvény november 25-étől minden szerdán, illetve péntektől vasárnapig tart nyitva, valamint december 8-án is.

A Nockberge-hegység szívében található Bad Kleinkirchheim ad otthont a Kirchheimi Adventnek, ahol különösen hangulatos légkör várja a vendégeket a Kurparkban. A karácsonyi sétaút különleges adventi ablakok mellett vezet a Kurparkból a St. Kathrein-templomhoz. (November 26-ától minden szombaton.)

A Pyramidenkogel kilátótorony a világ legmagasabb fából készült kilátótornya

Fotó: Kärnten Werbung/Gert Steinthaler

A felhők felett

A Pyramidenkogel kilátótorony, a világ legmagasabb, fából készült kilátótornya a felhők felett nyújt adventi élményeket. A Wörthersee régió 100 méter magas, már messziről is jól látható ismertetőjegye különleges módon világítja meg az eget és lélegzetelállító kilátást kínál egész Karintiára. A kilátótorony lábánál egy hangulatos adventi vásár fogadja a látogatót, aki az Alpok–Adria régióból származó kézművesek (pl. kovácsok) termékeiből és helyi finomságokból válogathat.

Akik autó nélkül utaznak a kilátótoronyhoz, használhatják a Wörthi-tavon közlekedő adventi hajót, majd a Maria Wörthből a Pyramidenkogel kilátóhoz és vissza közlekedő adventi buszjáratot. (November 25-től minden héten péntektől vasárnapig, valamint december 8-án is.)

Ausztria legmagasabban fekvő karácsonyi vásárát a Petzenen tartják, 1700 méteres magasságban: a ragyogó téli csodavilág helyi finomságokkal, zenei programmal, hagyományos kézműves termékekkel és tűzshow-val várja a vendégeket. Az adventi vásár könnyen megközelíthető hegyi felvonóval is, amiből csodálatos kilátás nyílik Dél-Karintiára. December 3-án, 10-én és 17-én (szombaton), valamint december 9-én (pénteken).

Képeslapra illő hófödte táj romantikus faházakkal

Fotó: Kärnten Werbung/Michael Stabentheiner

Városok karácsonyi hangulatban

A klagenfurti Neuer Platzon november 19-én nyílik meg a karácsonyi vásár, ezenkívül idén a város több pontján kisebb vásárokat és rendezvényeket is tartanak, így a Klagenfurtban tett séta változatos felfedezőtúrává alakulhat át. Az egyik ilyen újdonság a DonnerSzenen kulturális program, amely kiválasztott udvarokban zenével és irodalommal várja a vendégeket.

A Wörthi-tavon tett hajókirándulással a Klagenfurti Advent nagyszerűen kombinálható a Pörtschachban, Veldenben, Maria Wörthben és a Pyramidenkogel kilátónál található programokkal.

Nem kevésbé hangulatos és változatos Villach, a fény városa, amely romantikusan kivilágított óvárossal, valamint hangulatos kézműves és gasztronómiai standokkal várja a vendégeket. A város plébániatemplomának tornya óriási gyertyaként világít és mutatja az utat. (November 18-tól mindennap.)

A Villachi Adventi Vásár egyik fénypontja a Téli Csodaerdő, amely egyedi fotómotívumokkal várja a kicsiket és a nagyokat. Thomas Brezina gyermekkönyvíró elképzelései szerint ragyog fel a belváros közepén található Parkhotel parkja november 18-tól mindennap.

A veldeni karácsonyi fényártól nem csak a gyermekszemek ragyognak fel. A tóban úszó adventi koszorú, a kastélyszálló előtti óriáskerék vagy a romantikus lovas kocsikázás minden látogató szívét megdobogtatja. Azok, akik a vízről szeretnék megcsodálni az ünnepi fényárban úszó Veldent, a Wörthi-tavon tett hajókirándulás alkalmával megtehetik ezt az Adventi varázs a hajón program keretében november 25-től minden héten péntektől vasárnapig, valamint december 8-án is.

A karintiai adventi vásárok összes programja, nyitvatartási ideje és egyéb hasznos információ elérhető a kaernten.at/advent oldalon.

Tóban úszó adventi koszorú Velden am Wörther See ékszervároskában

Fotó: Kärnten Werbung/Gert Steinthaler

Téli Karintia-kártya és stresszmentes utazás

A téli Karintia-kártyával (Winter Kärnten Card) a szabadidő eltöltésének legváltozatosabb módjai érhetők el a hegyi felvonók használata és a természetben tett hótalpas túráról kezdve a helyi múzeumok, termálfürdők kínálatáig. Az adventi időszakban emellett a 3 napos Adventi kártya is várja a vendégeket, ami november 5. és december 23. között érvényes.

A karintia turisztikai hivatal különösen ajánlja az autómentes utazást Karintiába, hiszen a közvetlen vasúti összeköttetéseknek köszönhetően kényelmesen és gyorsan juthatunk el az Alpok déli oldalán fekvő kedvelt üdülőhelyre, ráadásul a pályaudvarról a szállásra a karintiai pályaudvari transzferrel (előző nap este 8 óráig kell lefoglalni) juthatunk el kényelmesen. A transzferrel összesen mintegy 6000 szálláshely és számos kirándulóhely is elérhető (bahnhofshuttlekaernten.at).