Gyertyafényben is ünnepelhetjük az adventet Stájerországban

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. november 02. 11:15

Különleges formátumú sajtótájékoztatóra invitálta partnereit az Österreich Werbung: egy "rapid randi" keretében, hat asztalnál ismerhettük meg Stájerország fejlesztéseit és a tartomány téli programkínálatát.

Az Ausztria zöld szívének is nevezett Stájerország rapid randira hívta a sajtótájékoztató résztvevőit: néhány fős csoportokban ismerhettük meg a stájer partnerek által kínált különlegességeket. Egy-egy beszélgetés 8 percig tartott, ezután Stájerország “himnusza” jelezte, hogy a csoportok átülhetnek a következő asztalhoz. Így egy óra alatt minden magyar résztvevő minden osztrák házigazdával találkozhatott, és személyesebb, kötetlenebb formában ismerkedhettünk meg a téli szezon újdonságaival.

stajerorszag

Az adventi vásárok idén sem maradnak el Stájerországban

Fotó: Steiermark Tourismus/Harry Schiffer

A rendezvényt Oskar Hinteregger nyitotta meg, aki augusztus 1-jén vette át az Österreich Werbung (ÖW) magyarországi irodájának vezetését. Az ÖW képviselőin kívül a Steiermark Tourismus (Stájerország Tartományi Idegenforgalmi Hivatala) képviseletében jelen volt Belinda Schagerl-Poandl, Sabrina Mühlbauer és Lisa Anderle. A Schladming-Dachstein régióból Stefanie Drosg, Magas-Stájerországból Stephanie Zündel, az Erzberg-Leoben élményrégióból Claudia Flatscher, Kelet-Stájerországból Stefan Schindler, a Termál- és Vulkánvidék képviseletében pedig Harald Wohnhas érkezett.

 

Biztonságos síelés Erzberg-Leobenben

Erzberg-Leobenről megtudhattuk, hogy 20 kilométernyi sípályával várja a téli sportok szerelmeseit, s kifejezetten ajánlott családosok, gyermekkel síelők részére, hiszen különleges gyerekprogramokkal és a kisebbeknek szóló, játékos síoktatással készülnek a télre a titokzatos Schlumperwaldban. A bátrabb, tapasztaltabb síelők is megtalálhatják a maguk kalandjait a régióban, hiszen itt található a legendás Polsterrinne, amely a Keleti-Alpok leghosszabb off-piste útvonala.

stajerorszag

Stájerország népszerű a magyarok körében, sokan járnak a tartományba síelni

Fotó: Steiermark Tourismus/Peter Lugosi

Idén a régióban ráadásul nemcsak a síelés alapjait, de a hegyi biztonság technikáit is megtanulhatjuk egy hatórás tanfolyam keretében. Az érdeklődők elsajátítják a nyílt terepen való helyes viselkedés szabályait, valamint azt is, mit tegyenek lavinaveszély esetén. Ezt Claudia Flatscher a rapid randi végén be is mutatta, egy külön erre a célra gyártott hátizsák segítségével, melyen felfújható airbag is található.

Erzberg-Leobenben rengeteg hagyomány is várja az ide kirándulókat. A bányászok védőszentjének, Szent Borbálának tiszteletére rendezett ünnepségek december 4-én kezdődnek, ekkor megkóstolhatjuk a hagyományos Borbála-sört is, amely csak az adventi időszakban kapható. A régióban található a Gösser központja is, így a sört illik is megkóstolni.

stajerorszag

A síelés mellett a hótalpas túrázás, sífutás is népszerű

Fotó: Steiermark Tourismus/Tom Lamm

Ráadásul tömegközlekedéssel is könnyedén elérhető az élményközpont, hiszen Budapesttől mindössze 5 órányi vonatútra helyezkedik el. Stájerország második legnagyobb városában, Leobenben a téli kalandok is kényelmesen és gyorsan elérhetők a tömegközlekedési eszközök használatával.

 

Új síliftek Schladming-Dachsteinban

A Schladming-Dachstein régió idén a fejlesztéseiről számolt be: két új felvonót is átadtak a sípályáikon. A 30 éves nagykabinos felvonó helyett mostantól egy korszerű, 10 üléses kabinos felvonó viszi fel a síelőket a Pruggern melletti Galsterberg síterepre. A Ramsau am Dachsteinban található Rittisbergen pedig egy kombinált ülő- és kabinos felvonó váltja fel a korábbi 4 személyes ülőliftet.

stajerorszag

Vannak, akik télen sem hagyják ki a kerékpározást, a tartomány erre is rengeteg lehetőséget kínál

Fotó: Steiermark Tourismus

A régió tíz síhegyén összesen több mint 230 kilométernyi, tökéletesen karbantartott sípálya várja a vendégeket. Az egyedülállóan változatos téli kínálatot 81 korszerű felvonó és sílift, valamint több mint 100 síkunyhó teszi teljessé, a középpontban pedig a 4 hegyet összekötő schladmingi sípályarendszer áll.

 

24 ablak, 24 program

Stájerország asztalánál bemutatták a Steiermark Tourismus idei adventi naptárját, amelyben megtalálhatók az egész tartomány legfontosabb programjai, hagyományai.

stajerorszag

A 24 ablak 24 programot és különlegességet rejt

Fotó: Steiermark Tourismus

Ilyenek például a karácsonyi vásárok, amelyek az energiaválság ellenére idén is várják vendégeiket, persze ahol tudnak, igyekeznek spórolni. Grazban például led fényeket használnak a szokásos fényfestésekhez, Mariazellben pedig bizonyos napokon elektromos fények helyett gyertyákkal világítanak.

Emellett megtudhattuk, milyen számokkal zárt a 2020/21-es és a 2021/22-es téli szezon: előbbinél november 20. és április 21. között 160 ezer vendégérkezést és 878 ezer vendégéjszakát regisztráltak, míg utóbbiban már több mint 1,3 millió vendégérkezést és több mint 4,7 millió vendégéjszakát sikerült elérni. Magyarország fontos turisztikai küldőpiac Stájerország számára, a magyar vendégek adják a vendégéjszakák 5,4 százalékát, és az összes érkezés 4,7 százalékát.

A hógömbök hazája, Magas-Stájerország

Magas-Stájerország alpesi régiója 6 nagyobb és 6 kisebb sípályával várja a sportolni vágyókat. Azt is megtudhattuk, hogy míg sok helyen a kabinok fűtésével spórolnak, itt inkább minimálisan lassítják a sílifteket, így a hegyre felfelé is komfortosan utazhatunk, miközben mindössze egy percet veszítünk.

stajerorszag

Mariazellben lesznek olyan napok, amikor gyertyafénnyel világítják meg az adventi vásárt

Fotó: Steiermark Tourismus/Bernhard Bergmann

A Stuhlecken, Kelet-Ausztria legnagyobb és legmodernebb síterepén az időmérővel ellátott óriásműlesikló- és hófánkpálya a világkupák hangulatát adja, ráadásul 12 vendéglátóegység közül választhatunk, ha elfáradtunk a sportolásban. Itt található a tartomány legmagasabban fekvő karácsonyi vására is.

Élményeinket akár emléktárgyként is magunkkal vihetjük, ha szert teszünk egy, a Perzy manufaktúrában készült, eredeti mariazelli hógömbre, melynek mindegyike egyedi darab. Az első hógömböt 1900 körül készítették, a mariazelli katedrális miniatűr mása került bele, amivel a császár tetszését is elnyerte. A gömb később még a Fehér Házba is eljutott.

 

Ausztria kertje olcsó és közeli célpont

Kelet-Stájerország, amelyet gyakran Ausztria kertjeként is aposztrofálnak, telente igazi családi síparadicsommá alakul át. Rengeteg magyar telel itt, hiszen a tartománynak ez a régiója található legközelebb Magyarországhoz. Összesen 12 kisebb, de annál hangulatosabb síterep várja itt a vendégeket megfizethető síeléssel, áttekinthető sípályákkal, síiskolákkal és bérlési lehetőségekkel, valamint ideális, családoknak szóló ajánlatokkal. A régióban a többi síparadicsomhoz képest alig emeltek a felnőtt bérletek árain, így akár 28 euróért síelhetünk már – a gyerekek számára pedig továbbra is kedvezményes árat biztosítanak.

A szabadban végzett mozgást követően pedig mi sem esik jobban, mint egy kis ellazulás valamelyik kelet-stájer wellnessoázisban. Az élményrégió változatos téli kínálatát szánkópályák és korcsolyapályák teszik teljessé, de két nemzeti park is található itt.

 

Wellness és gasztronómia a Termál- és Vulkánvidéken

Végül bemutatkozott a Stájer Termál- és Vulkánvidék is. Ez a régió már régóta a legnépszerűbb egész éves úti célok közé tartozik: hat termálfürdő, számos gasztromanufaktúra és változatos adventi programok csábítják a látogatókat Stájerország délkeleti részébe, ahol még a téli hónapokban is önfeledt szórakozás várja a vendégeket.

stajerorszag

A modern Heiltherme Bad Waltersdorf

Fotó: Steiermark Tourismus/Eisenberger

A fürdőkben advent idején olyan ajánlatok is várják az üdülővendégeket, mint például az adventi vasárnapokon tartott hagyományos gyertyafényes fürdőzés a Rogner Bad Blumau termálfürdőben. A Bad Radkersburg-i Weinkeller (borospince) szauna, a privát wellnessoázisok, a saját komornyik vagy a Loipersdorfi termálfürdő által kínált holdfényes fürdőzés a hónap első péntekén, valamint a Curpark-Tratsch vagy a Curpark-Liebe csomagajánlatok Bad Gleichenbergben – minden fürdőnek megvannak a maga különleges ajánlatai a vendégek kényeztetésére.

stajerorszag

A Fromagerie-ben helyben készült sajtokat kóstolhatunk

Fotó: Steiermark Tourismus/Bernhard Bergmann

A wellness mellett a régió a kulináris örömökre is nagy hangsúlyt fektet. Legyen szó a különböző karácsonyi édességekről vagy a a vidéki borozók (Buschenschank) házi készítésű savanyúságairól, az élményrégióban az eredeti és hamisítatlan stájer ízek és ételek vannak előtérben.