Magyarország vár: A hely szelleme

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 28. 16:56

Három kevésbé ismert, de annál lenyűgözőbb helyszín a főváros dzsungelében, amelynek nem csak a kiállításai érdemelnek figyelmet. Maga az épület, a berendezés vagy az egyedi hangulatú kert is feltölt és elvarázsol.

A Ráth György-villa titka

A Városligeti fasorban szerényen megbújó eklektikus villa az Iparművészeti Múzeum első főigazgatójának, Ráth Györgynek volt stílusos, nagypolgári otthona. A korabeli enteriőrként kialakított rezidencia a szecesszió lenyűgöző darabjait mutatja be, s ebbe a miliőbe harmonikusan illeszkedik Zoób Kati Dresszkód című kiállítása egyedi szín- és formavilágú ruhakölteményeivel.

Zoób Kati egyik ruhakölteménye a szecessziós villában

Fotó: Vajk Brigitta

Az egyik helyiségben korabeli ruhákat, elegáns kalapokat próbálhat fel a látogató. imm.hu

 

Petőfi utcák népe

Ha egymás mellé tennénk a Petőfi Sándorról elnevezett utcákat, egészen az Atlanti-óceánig érnének. Ez az egyik apropója a Petőfi 200 emlékév alkalmából a budapesti Capa Központ Nagymező utcai szecessziós épületében látható fotókiállításnak.

Fotókiállítás a Petőfi utcák lakóiról

Fotó: Vajk Brigitta

A művészek szubjektív látlelet tárnak elénk a magyar társadalomról, lencséjükön keresztül mi, nézők is beleshetünk az egész országot behálózó, s a határon is átnyúló képzeletbeli Petőfi utca lakóinak meghökkentő, elmosolyogtató vagy éppen elszomorító életébe. A tárlat a költő ma élő népes rokonságát is bemutatja. capacenter.hu

 

A béke szigete

Az Andrássy úti Hopp Ferenc Múzeum épülete körül találjuk a főváros legkülönösebb orientalizáló stílusú kertjét, amelyet hajdani tulajdonosa, az Ázsia-utazó Hopp Ferenc rendezett be még az 1900-as években. A kertbe egy kínai Holdkapun át léphetünk be, és sétánk során teknős szobrot, pagodát, Dzsaina-szentélyt, egy rádzsásztáni stílusú kőpavilont is láthatunk mások mellett.

A kert bejárata, a Holdkapu

Fotó: Vajk Brigitta

A múzeum bejáratát szienitből faragott indiai elefánt őrzi, kiállításán jelenleg gróf Vay Péter püspök gazdag japán gyűjteménye látható. hoppmuseum.hu


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: