Márton-napi lovas parádé Sárrétudvariban

Forrás: turizmus.com

 2015. november 09. 17:10

Sárrétudvari eddig nemigen szerepelt a honi turizmus térképén, de amióta híre ment az itt eltölthető kellemes pihenésnek, aktív sportoknak és a helyi ízes ételeknek, a régió többi települése is a turisták látókörébe került.

Kádár Gyula, felesége Ica, és lányuk, Ildikó 2010-ben nyílt Pegazus lovas fogadója szinte mindig telt házzal üzemel, nyáron egymást érik a gyerekek számára szervezett lovas táborok. 14 lovat nevelnek itt, példaszerűen rendben tartott istállóban, ahol minden nemes állatnak saját neve, egyénisége, személyisége és „lakosztálya" van. Jól használták fel a pár évvel ezelőtt kapott 48 millió forintnyi uniós támogatást, a lovarda szinte mindig foglalt, akárcsak a panzió szobái. Kovács Imre, a Pegazus séfje, illetve az ő főztje a másik lényeges vonzerő.

 

A november 15-i, immár hagyományos Márton-napi programból egy kis ízelítő: a Márton-napi lovas kupára való készülődés nyílt lovas edzéssel kezdődik. Indulnak közben a kézműves foglalkozások, a népi kirakodó vásár, kezdetét veszi a kabai Őszirózsa hagyományőrző Egyesület műsora, a berettyóújfalui és püspökladányi népdalkörök előadásai és az íjászbemutató. Ki lehet próbálni hőlégballonokat is.

A környéken is akad látnivaló bőven, ha már „belefáradtunk" a sárrétudvari pihenésbe, a lovaglásba, a jóféle italok és ételek kóstolgatásába. Néhány kilométernyire vannak a környék nevezetességei, a tetétleni chilifarm, a füzesgyarmati hintómúzeum, a nagyrábéi mezőgazdasági gépgyűjtemény, a nádudvari keramikusok műhelyei, de nincs messze Hajdúszoboszló sem.