Milliárdokat futnak össze a külföldiek Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2019. május 21. 12:20

A futóturizmus mára Magyarországon is iparággá nőtte ki magát, tavaly már csaknem 25 ezer külföldi vett részt a budapesti nagy futóversenyeken.

Több mint háromszorosára nőtt a futóturisták száma Magyarországon az elmúlt évtizedben – írja a Világgazdaság az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, valamint a Budapest Sportiroda (BSI) statisztikáira hivatkozva. Tavaly már csaknem 25 ezer külföldi vett részt ilyen hazai szervezésű eseményen.

Szinte valamennyien a három nagy budapesti futóversenyre – Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton – érkeztek, 2007-ben még csupán nyolcezren voltak.

A növekedés nem csak a létszámban látszik meg, lecsapódik az itt eltöltött vendégéjszakákban és a futóturizmus generálta költésekben is: az előbbi 2018-ban meghaladta a 80 ezret, az utóbbi pedig a négymilliárd forintot. Ezeken a sorokon a 2007-es bázisévben 21 ezer vendégéjszaka és 600 millió forint keletkezett.

Európa legszebb futóútvonala

Fotó: Facebook / BSI, Budapest Sportiroda

A BSI ügyvezetője, Kocsis Árpád a lapnak arról beszélt, hogy a futóturizmus Magyarországon mára iparággá nőtte ki magát, és a régióban Csehországgal versenyez az elsőségért. Tavaly a Budapesten futó nemzetközi mezőny 90 országból érkezett; a legtöbben Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Szlovákiából és az Egyesült Államokból. Kocsis Árpád szerint idén 5-10 százalékkal emelkedhet a külföldiek aránya.