Nem fenyegeti a légi forgalmat az izlandi vulkánkitörés

Forrás: turizmus.com

 2024. január 14. 18:34

Január 14-én két lávaömlés is történt Izlandon, Grindavik város közelében. Több épület is lángra kapott, az ország miniszterelnöke szerint azonban a légi közlekedést nem veszélyezteti a természeti katasztrófa.

Az első repedés korán reggel jelent meg a településtől egy kilométerre, majd amikor már stabilizálódott a lávafolyam, egy újabb repedés is kialakult, amelyen keresztül további láva ömlik a felszínre. Ez a másik repedés alig száz méterre van a város szélétől, és a láva a házakat is veszélyezteti, több épület már lángra is kapott.

Miután a várost az utóbbi hetekben a Reykjanes félszigeten tapasztalt szeizmikus aktivitások miatt védőgátakkal vették körbe, az épületek többsége vélhetően nem kerül veszélybe. Ennek ellenére a települést a hatóságok kiürítették.

Arra senki nem számított, hogy egy város szélétől alig száz méterre nyílik meg a föld Izlandon

Fotó: Facebook / Izlandi Polgári Védelem

A félszigeten ez már második lávaömlés ebben a hónapban, 2021 óta pedig már az ötödik alkalom.

Az egyik helybeli elmondta, hogy számítottak egy vulkánkitörésre az utóbbi idők földmozgásai után, ugyanakkor arra gondoltak, hogy a kitörés a hegyen lesz és nem a város alatt - írja a BBC.

Az izlandi miniszterelnök szerint ez alkalommal várhatóan nem okoz majd fennakadást a légi közlekedésben a vulkánkitörés, nem úgy, mint a korábbi esetekben.