Pusztító vihar Görögországban – a magyar turisták jól vannak

Szerző: Német Andrea-Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2019. július 11. 13:43

Hat turista életét vesztette, és legalább harminc megsérült abban a viharban, amely július 10-én éjjel tombolt Görögország északi részén, a Chalkidiki-félszigeten. Két magyar utazási iroda is beszámolt a helyzetről: a kint nyaraló magyarok jól vannak.

Viharos erejű szél, zuhogó eső és jégeső csapott le július 10-én 23 óra körül a Chalkidiki-félszigeten, Thesszaloniki közelében. Egy idős cseh házaspár meghalt, amikor a szél felborította lakókocsijukat, egy román nőre és gyerekére egy étterem teteje zuhant rá, egy orosz férfit és a fiát pedig egy kidőlő fa ölt meg tengerparti szállásuk közelében. A közösségi médiában megosztott fotók félbetört fákat, felborított autókat, megrongált épületeket ábrázolnak – írja a bbc.com.

Viharfelhők Thesszaloniki fölött

Fotó: Wikimedia Commons

Görögországban rendkívül magas, 37 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek a hét elején, ennek a kánikulának vetett véget a vihar. „Még csak hasonlót sem éltem át 25 éves pályafutásom alatt. A vihar hihetetlen sebességgel csapott le” – mondta Athansios Kaltsas, a Nea Moudania Medical Centre igazgatója, azon intézményé, ahol az ítéletidő több sérültjét is ápolják.

A hatóságok szükségállapotot hirdettek, és több mint 100 embert kivezényeltek a helyszínre. Michalis Chryssohoidis, az állampolgárok védelméért felelős miniszter bejelentette, hogy  július 11-én a régióba látogat.

Az elmúlt hetekben több helyen is extrém időjárást tapasztaltak Európában. Júniusban több országban is megdőlt a melegrekord. Dél-Franciaország és Olaszország egyes részein golflabda méretű jég esett, Szicíliában pedig erdőtüzek pusztítottak, amik népszerű üdülőhelyeket is érintettek.

 

Kint maradnak, sőt segítenének is a magyarok Chalkidikin

Több száz magyar utas élte át kint a görögországi vihart, ám az első ijedtség után senki nem akar korábban hazajönni, sőt, inkább segítenének a romeltakarításban. Jelenleg a legnagyobb gond az áram- és a vízellátás hiánya – mondták az általunk megkérdezett utazási irodák.

Az Aeolus Utazási Irodának a Chalkidiki-félsziget mindhárom nyúlványán tartózkodnak utasai, és épp július 11-én reggel volt turnusváltás a Kassandrán található Polychronoban és a Sithonián található Sartin. Ezen kívül Athoson és Uranopolisban vannak utasok.

Katarína Hajnalová country manager elmondta: Sartin volt a legkomolyabb a helyzet az utasokat szállító sofőrök elmondása szerint, de mindenütt mindenki jól van. Több apartman beázott, de nem a magyar utasok lakta házakban.

Az első ijedtség után most az a legnagyobb probléma, hogy akadozik az áram- és vízellátás, és a telefonok is csak több próbálkozásra elérhetők. A kinti sofőrök elmondása szerint a vihar fákat csavart ki, tetőket rongált meg, a strandokon napozóágyakat, napernyőket fújt el a szél. Csütörtök délután már nem esett az eső, nagy erőkkel zajlik a romeltakarítás.

Az Apollon Travelnak jelenleg körülbelül 500-600 utasa tartózkodik kint. Kiss Péter értékesítési vezető a fentieket megerősítve szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy csütörtök délután felmerült: ha az áramellátás nem normalizálódik rövid időn belül, akkor a katonaság nagy teljesítményű aggregátorokat állít üzembe.

Az irodának több területen is tartózkodik kint magyar nyelvű telepített idegenvezetője, akik minden információról azonnal tájékoztatják az utasokat. Személyi sérülés utasaik körében szerencsére nem történt, néhány üres földszinti apartmannál észlelték csak, hogy befolyt a víz. Hazajönni senki nem akar, abban bíznak, hamar normalizálódik az áramellátás. Viszont csütörtök délutánra kisütött a nap, több bolt is kinyitott.

A telepített idegenvezetőktől tudják, hogy a katonaság és a tűzoltóság nagy erőkkel dolgozik a romok eltakarításán. Azokkal kezdték, amelyek biztonsági kockázatot hordoztak, vagy amelyek akadályozták a közlekedést. Valószínűleg még napokig látni lehet majd a vihar nyomait, de semmi nem áll a biztonságos nyaralás útjában. Az iroda folyamatosan tájékozódik a kinti helyzetről, és ha valami veszélyeztetné ezt, akár higiéniai körülmények, akár tartós áram- és vízhiány, azonnal tájékoztatják a nyaralásukat még itthon tervező utasokat.

Lemondások egyelőre nincsenek, de sokan érdeklődtek telefonon, biztonságos-e a desztináció. Több Görögország-rajongó pedig inkább azt kérdezte, miben segíthet kint.