Sí, jóga és almás-vörösfenyős csatni – indulhat a stájer tél

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2019. november 12. 19:33

Stájerország már készen áll az elkövetkező téli szezonra, ezt a tartomány Budapestre érkezett turisztikai képviselői is megerősítették kedden.

Az ausztriai tartomány képviselői ezúttal a HILDA Budapest étteremben tartották meg hagyományos budapesti sajtótájékoztatójukat.

Az ajánlatok között idén is számos különlegesség található, köztük sok a gyerekekkel érkezőknek összeállított csomag. A Stájer Családi Sífesztivál pedig immár negyedszer csábítja a családokat a tartomány 30 síterepére és sífutóközpontjába a december 14-15-i hétvégén. A programban részt vevő helyszínek 50%-os kedvezményt adnak a 15 éven aluli gyerekeknek a sí- és sífutóbérletre, a síkölcsönzésre, valamint a sí- és sífutóoktatásra. Sőt a Jogiland-Waldheimat és a Naturpark Almenland síterepeken a gyerekeknek ingyenes a síelés, Ramsauban a sífutóbérlet, a Reiteralmon pedig a síoktatás és a síkölcsönzés. Emellett számtalan program is várja a vendégeket a motorosszán-túrától a fáklyás kirándulásig.


Fotó: Steiermark Tourismus / photo-austria.at

Négy régió kínálata

Schladming-Dachstein egyik idei újdonsága a Sí és jóga ajánlat, amely egyedi módon köti össze a síelést a sípálya mellett végzett jógagyakorlatokkal és a kulináris élményekkel.

A régió emellett folytatja az idei nyári szezonra indított kulináris projektjét is: a neves szakácsnak, Richard Rauchnak köszönhetően 14 hüttében egész télen különleges ínyencségeket lehet majd fogyasztani, köztük a nyár egyik sikerét, az almás-vörösfenyős csatnival kínált Dachstein hamburgert is.

Magas-Stájerország hét síterepén a mély hóban történő síeléstől az élménylesiklásig, az edzőközponttól a családi síterepig terjed a kínálat, és mindenhol foglalható egy 3 éjszakás ajánlatcsomag különböző extrákkal, köztük azzal a lehetőséggel, hogy az utolsó síelős napot ingyen lehet eltölteni az egyik síterepen.

A Murau-Murtal üdülőrégióban 2020. január 24.-február 2. között harmadik alkalommal rendezik meg Ausztria legnagyobb hótalpas fesztiválját, amelyet izgalmas workshopok és vezetett hótalpas túrák színesítenek.

Az Ausseerland-Salzkammergut régióban pedig jövő tavasszal is egyedülálló módon koronázzák meg a szezont: 2020. március 28-án a helyi éttermek ismét négyfogásos menüket szolgálnak fel a Mitterstein felvonó kabinjaiban


Fotó: Steiermark Tourismus / Tom Lamm

Új felvonók és szálláshelyek

A tartomány számos fejlesztést is végrehajtott a szezonra készülve. A schladmingi Planai-on például 26,5 millió eurós beruházással új tízszemélyes kabinos felvonót adnak át a szezon kezdő napján, december 6-án, az átadást pedig híres előadók koncertjével ünneplik meg a Planai Stadionban. Az összesen 153 kabinnal rendelkező, újgenerációs, D-Line rendszerű felvonónak köszönhetően a kapacitás eléri majd az óránkénti 3800 főt.

December 7-én adják át a vadonatúj Bürgeralpe Express felvonót is. A síterepen egyebek mellett az élményparkot is fejlesztették, 7,5 millió eurót költöttek az Erlaufsee és a Sigmundsberg JUFA szállásokra, a mariazelli új parkolóra pedig 600 ezer eurót.

A Tauplitzon új völgyállomást és vendéglátóegységet adtak át, Lachtalban pedig a hóágyúrendszert fejlesztették.

A Hauser Kaiblingon található Prenner sípálya mellett új alpesi üdülőfalut hoznak létre 36 prémium faházzal és 30 lakosztállyal. A Skylodge Alpine Homes ugyancsak a Hauser Kaiblingon, a sílifttől csupán 200 méterre kínál majd közvetlen hozzáférést a négy hegyet összekötő schladmingi sípályarendszerhez.

Grazban, a Mura partján egy műemlékvédelem alatt álló, reneszánsz sítlusú épületet alakítanak át szállodává. A pályaudvar és a repülőtér közelében pedig a 89 szobás AMEDIA Hotel nyílik meg az év végén.

Ennstalban 35 új, 50-173 négyzetméteres, saját szaunával is rendelkező apartman, a Grundlsee-nél pedig 11 Mondi faház várja a síelőket.

Az Öblarni Krampuszjátékok

Fotó: Öblarner Krampusspiel / H. J. Danklmeyer

Egyre több a magyar a síterepeken

A kulturális kínálat is bőséges, a mariazelli adventi eseményektől a voraui apátság újra megtekinthető könyvtárán át az UNESCO-világörökség Öblarni Krampuszjátékokig. És persze a wellnessajánlatokat sem szabad figyelmen kívül hagyni a tervezéskor, hiszen egy Ausztriára, Németországra és Svájcra kiterjedő iparági tanulmány szerint 2019-ben Stájerország lett Ausztria első számú wellnessrégiója.

Stájerország és az Österreich Werbung képviselői a budapesti sajtótájékoztatón az elkövetkező szezon egyik főszereplőjével, a hóemberrel

Fotó: Österreich Werbung / Dimény András

A tartományba összesen 98 344 magyar vendég érkezett az elmúlt téli szezonban, 1,9%-kal több, mint egy évvel korábban. A magyar vendégéjszakák száma ennél is nagyobb mértékben, 5,4%-kal nőtt 392 762-re, így az átlagos tartózkodási idő 4 éjszaka volt.

Stájerország egy játékra is invitálja a tartományba érkező vendégeket: ha építenek egy hóembert, és az erről készített fotót feltöltik a Facebookra, a szezon végén értékes ajándékokat nyerhetnek.