Szigorítja a nem uniós állampolgárok belépését Horvátország

Forrás: MTI

 2020. július 11. 17:54

Az uniós állampolgárok, köztük a magyarok továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt.

Ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban – derült ki a válságstáb szombati közleményéből. Jelentésük szerint pénteken 140-el nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3672-öt, és egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 118-ra nőtt. A vírus főleg családi összejöveteleken terjed: esküvőkön, keresztelőkön és nyilvános rendezvényeken. Bár a válságstáb nem rendelt el gyülekezési korlátozást, ellenőrizni fogják az eddig bevezetett járványügyi intézkedések betartását. A szervezőknek továbbá nyilvántartást kell vezetniük a résztvevőkről, hogy a járványügyi szakemberek könnyebben végezhessék a munkájukat, ha járványgóc alakul ki.

A járványhelyzet romlására tekintettel Zágráb szigorított a nem uniós állampolgárok beutazási feltételein. A legújabb hírek szerint az uniós állampolgárok, köztük a magyarok továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt.

Dubrovnik háztetői. Hétfőtől kötelező lesz a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön

Fotó: Pixabay

A nem uniós állampolgároknak 14 napos karanténba kell vonulniuk, PCR-teszt elvégzése esetén az elkülönítő ideje egy hétre mérsékelhető. Kivételt képeznek ugyanakkor azok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon. A rendelet nem vonatkozik az áruforgalomra, sem azokra, akik átutaznak az országon.
Az uniós állampolgároknak továbbra is regisztrálniuk kell, és meg kell adniuk adataikat a határon. A gyorsabb határátlépés érdekében az adatlap előre kitölthető az Enter Croatia honlapon.
Hétfőtől kötelező lesz a szájmaszk viselése is az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. A vendéglátóhelyeken csak a személyzetnek kötelező a védőfelszerelés viselése.