Koronavírus: terjed a járvány a világban

Forrás: MTI

 2020. július 09. 09:17

Az Egyesült Államokban és a Balkánon nem lassul a koronavírus-járvány terjedése, Moszkvában lazítanak, Belgrádban szigorítanak a szabályokon. Hírösszefoglaló a legfrissebb fejleményekről.

Romániában 555 újabb koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba az utóbbi napon. Romániában eddig egyszer, a járvány áprilisi első tetőzése idején, április 11-én haladta meg az 500-at a napi esetszám, akkor 523 fertőzöttet diagnosztizáltak.

Az ismert aktív esetek száma is újból megközelítette az áprilisi csúcsot. Szerdán 7559 fertőzöttről tudtak Romániában.

Az utóbbi 24 órában 18 Covid-19-ben szenvedő beteg vesztette életét Romániában. Ez elmarad az utóbbi hét átlagától, de kedden 31 haláleset volt, ami szintén a járvány első romániai tetőzésének időszakát idézi. Az országban a betegség megjelenése óta 30 175 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük 1817-en életüket vesztették

A hatóságok a távolságtartási és beltéri maszkviselési szabályok betartására szólították fel a lakosságot a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében, ugyanakkor elítélték azokat, akik a fertőzésveszély tagadásával, a hatósági óvintézkedések elleni lázítással veszélyeztetik az emberek egészségét.

Rendkívül aggasztónak nevezte a fertőzés ritmusának növekedését szerdán a román államfő is. Klaus Iohannis felhívással fordult a parlamenti képviselőkhöz, hogy sürgősen fogadják el az új karanténtörvényt.

Iohannis "nehezen elképzelhetőnek" nevezte, hogy a jelenlegi körülmények között további lazítások következzenek Romániában, és a rendkívüli állapot újbóli bevezetését is lehetségesnek nevezte, ha a terhelési kapacitásának határához közeledő egészségügyi rendszer nem lesz képes megbirkózni a növekvő esetszámmal.

 

Belgrád korlátozza a vendéglátóhelyek működését

Nem vezetnek be kijárási tilalmat sem Belgrádban, sem Szerbia más városaiban, a szerb fővárosban azonban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a tömegrendezvényeken részt vevők számát – jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök csütörtökön a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb ülését követően.

A kormányfő közölte, tíz főben maximalizálják a szabadtéri és zárt térben történő rendezvények résztvevőinek a számát, zárt térben négy négyzetméteren egy személy tartózkodhat, és azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel, 21 órakor be kell zárniuk, a kerthelyiséggel rendelkezők 23 óráig működhetnek.

 

Tűzijáték Párizsban, közönség nélkül

Megtartják Párizsban a legnagyobb nemzeti ünnepen, a francia forradalom kitörésének évfordulóján, július 14-én a tűzijátékot az Eiffel-toronynál, de a koronavírus-járvány miatt közönség nélkül – jelentette be a fővárosi önkormányzat.

A korlátozások enyhítésével párhuzamosan a legtöbb országban újra nő a koronavírus-fertőzöttek száma

Fotó: 123rf.com

"Rendkívüli szervezési szabályokat" léptetnek életbe: jövő kedden az emberek nem közelíthetik meg az Eiffel-torony környékét, ahol este 11-kor rendezik meg a tűzjátékot, és a látványosság melletti Mars-mezőn sem vehetnek részt a Radio France közrádió zenekarának koncertjén, amelyet idén szintén közönség nélkül rendeznek meg, este 9 órától. A televíziók azonban élőben közvetítik az eseményt, ahogy a tűzijátékot is.

 

A járvány egy hónap múlva ismét tetőzhet Belgiumban

Marc Van Ranst belga virológus szakértő szerint a jelenlegi helyzet fényében nem kizárt, hogy a koronavírus-járvány egy hónap múlva ismét tetőzni fog Belgiumban – írta szerdán a Brussels Times című helyi napilap.

Van Ranst kifejtette azt is, hogy az új fertőzöttek száma jóval alacsonyabb, mint a járvány csúcsán volt, de még mindig túl magas. Véleménye szerint ahogy elmúlt a járvány első szakasza, úgy a második már meg is kezdődött. Felhívta a figyelmet a szabályok további szigorú betartásának fontosságára is.

A helyi sajtó szerdán arról is beszámolt, hogy az országban megállt az új fertőződések csökkenő tendenciája. A belga közegészségügyi szolgálat legfrissebb adatai szerint napi átlagban 85 az új esetek száma, ami nem különbözik az utolsó két hét adataitól. A 11,5 milliós Belgiumban a járvány kezdete óta több mint 62 ezer esetet diagnosztizáltak.

 

Hárommillió fölött a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Meghaladta a hárommilliót a koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, és a járvány már több mint 131 ezer emberéletét követelt – közölte szerdán a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház.

A héten volt olyan nap, amikor 24 óra alatt több mint 60 ezer új fertőzöttet regisztráltak, a legtöbb új esetet Kaliforniában, Arizonában, Texasban, Floridában, Georgiában és a szövetségi fővárosban, Washingtonban diagnosztizálták.

A friss adatokból kiderül az is: ugyan az Egyesült Államokban van a világon a legtöbb fertőzött, a halálozási arány nem itt a legmagasabb, sőt a halálesetek napi száma csökken. A vírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben múlt héten a fertőzöttek 4,8 százaléka hunyt el, míg ez az arány e héten 4,4 százalékra apadt.

A betegségmegelőzési és járványügyi központok (CDC) szerdán nyilvánosságra hozott elemzése szerint valószínűsíthetően több mint 20 millió amerikai fertőződhetett meg koronavírussal, vagyis a hivatalos adatokban szereplőknél csaknem tízszer többen.

Floridában szerda reggelre csaknem 10 ezer, Arizonában pedig mintegy 3500 új esetet regisztráltak. Arizonában, Texasban és Floridában a Covid-19--betegek kezelésére elkülönített kórházak csaknem telve vannak, Floridában két megyében nincs szabad ágy az intenzív osztályokon. Miamiban, amely a tagállam legnépesebb megyéje, nyolc kórházból jelentették, hogy nincs hely az intenzív osztályokon.

 

Törökország: alig mérséklődött a fertőzés terjedésének üteme

Törökországban az előző két napi 1086 és 1053 után szerdán 1041-gyel emelkedett a koronavírus igazolt új fertőzöttjeinek száma – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A mostani adattal az eddig regisztrált esetek száma 208 938-ra nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta a mostani 1041-nél alacsonyabban még nem járt, mindazonáltal két hete lassan ereszkedik. A halálos áldozatok száma szerdára 5282-re emelkedett az országban.

Az utóbbi három napban Isztambul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakir és Sanliurfa tartományban mutatták ki a legtöbb új fertőzöttet.

 

Osztrák kancellár: a veszélyt még nem sikerült elhárítani

Ausztria könnyebben túljutott a koronavírus-járvány okozta válságon, mint más országok, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a veszélyt még nem sikerült elhárítani – jelentette ki az osztrák kancellár szerdán.

Sebastian Kurz kiemelte, utoljára április közepén lehetett olyan magas számokat látni, mint amilyeneket mostanában tapasztalni az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzötteket illetően. Nemrég többször is előfordult, hogy egy nap alatt több mint százan fertőződtek meg.

Ausztriában eddig 18 513 ember koronavírustesztje lett pozitív, 706-an belehaltak a betegségbe. Az elmúlt 24 órában 92 új fertőzöttet diagnosztizáltak, a legtöbbet Felső-Ausztriában (32) és Bécsben (29).

Felső-Ausztriában a hivatalokban és a nyilvános zárt helyeken, így az üzletekben és a vendéglátóhelyeken ismét kötelezővé tették a szájmaszkot, és a legalább egyméteres távolság megtartását is szigorúbban ellenőrzik majd.

Karintia tartományban a járvány esetleges felgyorsulásának megelőzése érdekében péntektől a turisztikai központok nyilvános helyein este 9 és hajnal 2 óra között ismét kötelezővé teszik a szájmaszk viselését.Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és a Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra – jelentette be Sebastian Kurz.

Az osztrák kormányfő azt is tudatta, hogy az új típusú koronavírus megszaporodott esetei miatt utazási figyelmeztetést adnak ki Romániára, Bulgáriára és Moldovára, és annak, aki ezekből az országokból érkezik, 14 napra karanténba kell vonulnia. A szabályt megszegőket akár 1450 euróra is büntethetik – tette hozzá. Kurz egyben felszólította a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne utazzanak ezekbe az országokba. Arról is beszámolt: 170 olyan esetről van tudomásuk, amikor külföldről, főként valamelyik nyugat-balkáni országból visszatérők hozták be a fertőzést Ausztriába.

 

Bergamo intenzív osztályáról eltűntek a koronavírusos betegek

Több mint négy hónapja a szerdai volt az első nap, amikor egyetlen koronavírusos beteg sem részesült ellátásban az intenzív osztályon Bergamo városában, ahol a járvány során a legtöbb fertőzöttet és halottat regisztrálták Olaszországon belül.

Az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint Olaszországban az egy nap alatt regisztrált halálos áldozatok száma tizenötre csökkent a korábbi harmincról; a halottak száma elérte a 34 914-et. A gyógyultakat és halottakat számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 242 192-t. Eddig 172 olasz orvos vesztette életét a betegségben.

Lombardiában az utóbbi 24 órában 71 beteget szűrtek ki a korábbi 53 után, 12-en haltak meg, majdnem ugyanannyian, mint egy nappal korábban. Egyes szakértők szerint a gócpontként számon tartott tartományban talán még hónapokig nem nullázódik le a fertőzöttek száma.

A közép-olaszországi Lazio régióban az újonnan kiszűrt 14 fertőzött több mint fele Bangladesből, Brazíliából és Szomáliából utazott be. Szerdán az összes olaszországi repülőtéren feltartóztatták vagy visszafordították a Bangladesből érkezőket.

 

Moszkvában a nemzetközi légiközlekedés újraindítását tervezik

Országos szinten az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 6562-vel 700 792-re emelkedett, ami 0,9 százalékos napi növekményt jelent. Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (2 996 098), Brazília (1 668 589) és India (742 417) után.  A halálozások száma 173-mal 10 667-re emelkedett.

Moszkvában csütörtökre 568-cal nőtt az igazolt Covid-19-fertőzések száma, ami a legalacsonyabb napi növekmény április 5. óta az orosz fővárosban.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy a koronavírus-helyzetben bekövetkezett pozitív változások nyomán az orosz főváros hétfőtől eltörli az utcai maszkviselési kötelezettséget, amely a zárt közösségi terek esetében továbbra is érvényben marad. Az előírást egyébként szabadtéren a többség már most sem tarja be, de gyenge a fegyelem a metróban és az üzletekben is.

Július 13-tól megnyitnak a vidámparkok, kulturális központok, szórakozóhelyek és diszkók is, azzal a feltétellel, hogy 50 százalékos kapacitással működhetnek. Megengedett lesz az oktatási intézmények, a gyerektáborok és az összes lakossági szolgáltatás működtetése.

Augusztus 1-jétől a 3 ezer főnél kisebb befogadóképességű színházak, mozik és koncerttermek is ismét fogadhatják majd a közönséget, de csak a férőhelyek felét tölthetik meg.

Az Interfax hírügynökség saját forrására hivatkozva azt jelentette, hogy az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) előterjesztette azoknak az európai és ázsiai országoknak a listáját, amelyekkel a kedvező helyi járványhelyzet alapján első ütemben tervezi helyreállítani a légutas-forgalmat. A felsorolásban Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Dánia, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Finnország, Kína, Vietnam, Mongólia és Srí Lanka szerepel.

 

Gyülekezési korlátozás Szlovéniában

A szlovén kormány ismét betiltja a tízfősnél nagyobb összejöveteleket, hogy lassítsa az új típusú koronavírus terjedését – közölte Jelko Kacin kormányszóvivő.

Hozzátette: 50 főig csak külön engedéllyel lehet rendezvényeket tartani. Ennek feltétele, hogy a szervezőnek ismernie kell a résztvevőket, adataikat nyilvántartásba kell venniük, és azt egy hónapig meg kell őrizniük.

Ötszáz főig sporteseményeket és koncerteket csak abban az esetben lehet megrendezni, ha arra megfelelő nagyságú terület áll rendelkezésre, amelyen megvalósulhatnak a társasági távolságtartás feltételei.

Az elmúlt két hétben 9,85 főre emelkedett a százezer lakosra vetített fertőzöttek száma az országban, ami eléri azt a küszöböt, amelyet Szlovénia más országokkal szemben állított mércéül. Ljubljana úgynevezett sárgalistára teszi azokat az uniós országokat, ahol ez a mutató eléri a tízet, és ezen országokból a Szlovéniába való beutazáshoz 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér. A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk.

A kabinet által közzétett legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 24 újabb esettel 1763-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet ugyanakkor nem regisztráltak Szlovéniában, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint kedden 53-mal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3325-öt, és egy új halálesetet regisztráltak, így a járvány halálos áldozatainak száma 114-re nőtt. A fertőzések száma múlt pénteken még elérte a 96-ot, ilyen magas számú napi esetet utoljára április 1-jén jegyeztek az országban.

A vírus főleg családi összejöveteleken terjed: esküvőkön, keresztelőkön és más nyilvános rendezvényeken. A horvát válságstáb bejelentette: fontolóra veszik, hogy Szlovéniához hasonlóan ismét gyülekezési korlátozásokat vezessenek be.