Top városbrandek – Ki a legjobb?

Forrás: turizmus.com

 2016. november 11. 10:38

A Resonance 2017-es World’s Best City Brands jelentése újfajta szempontok szerint rangsorolja a világ nagyvárosait, statisztikák, vendégvélemények és a közösségi média segítségével.

Az ismert consulting  cég felmérésében a világ olyan nagyvárosai szerepelnek, amelyeknek lakossága eléri a 2 millió főt, illetve a legalább 1 millió lakóval rendelkező fővárosok. A korábban egy város értékét meghatározó tényezők – mint a klíma, kikötők, kereskedelmi központok közelsége – helyét a Resonance a technológia és a szolgáltatások jelentőségének növekedése miatt új szempontokra cserélte, és hat kategóriába sorolta. A londoni Word Travel Marketen néhány nappal ezelőtt bemutatott tanulmány - amely vélhetően vitákat is kivált majd - az alábbi megállapításokat teszi:

 

Hely

A város természeti és építészeti környezete egyaránt meghatározza a róluk kialakult képet. A felmérés során figyelembe vették az általános levegő minőséget, a napsütéses napok átlagát, a gyilkossági rátát, illetve a lakók és a turisták által a TripAdvisor-on jónak és kiválónak ítélt helyszínek számát.

A fenti tényezők alapján Lisszabont hozták ki az első helyen. Budapest a 29., Prága a 19., míg Bécs a 25. helyen végzett.

 

 

Termék

Az infrastruktúra és az intézmények minősége, mennyisége és hírneve adja a terméket, mely magas szinten formálja egy város identitását. A legjobb egyetemek, a reptérről közvetlen elérhető desztinációk száma, a kongresszusi központ mérete, illetve a látogatók és lakók által TripAdvisor-on legjobbnak talált látványosságok, múzeumok és művészeti intézmények számának alapján London került ki győztesen.

Budapestnek hat hellyel sikerült megelőzni a 46. helyre sorolt Prágát, ugyanakkor jóval elmaradt a 20. Bécstől.

 

 

Programok

Ha a termék egy város vagy desztináció „hardverje”, akkor a kulturális programok és az életmód adják annak „szoftverét”. A jónak és kiválónak ítélt vásárlási lehetőségek, kulturális és művészeti programok, éttermek, bárok és éjszakai helyek száma alapján London került a kategória első helyére.

Bekerült ugyanakkor a legjobb 15 közé Prága (13.) is, látványosan megelőzve Bécset (34.) és Budapestet (46.)

 

 

Emberek

Ahhoz, hogy értékeljük egy város viszonylagos emberi erősségét, a populáció sokszínűségét kell figyelni, melyhez a Resonance Consultancy a külföldi születésű lakosok arányát vizsgálta. Első helyen Dubai végzett. Bécs a 23. helyen, Prága az 58., míg Budapest a 81. helyen zárt.

 

 

Jólét

Jane Jacobs (egykori amerikai újságíró és aktivista) definíciója szerint városok olyan helyszínek, amelyek jólétet generálnak. A városok prosperitási indexének vizsgálatáhozolyan adatokat vettek alapul, mint a munkanélküliségi ráta, a GDP és a globális jelentőségű vállalatok központjának jelenléte. Ebből a szempontból Szingapúr került az első helyre. Jócskán lemaradt azonban Bécs (108.), Prága (110.) és Budapest (137.) is.

 

 

Promóció

A médiamegjelenések, online cikkek és hivatkozások, illetve helyszínjavaslatok napi szinten befolyásolják a véleményünket. Minden ilyen jellegű megjelenés kiemelt fontosságú, legyen az akár negatív, akár pozitív. A Google keresések és a TripAdvisor vélemények száma alapján ezt a kategóriát is London nyerte. Bécs a 19. hellyel itt került legközelebb az élvonalhoz, míg Prága a 22., Budapest a 36. lett.

 

Végeredmény

A fentiek alapján talán nem okoz nagy meglepetést: a Resonance Consultancy szerint a hat kategóriáját összesítve Londoné a legerősebb városbrand. A nyári Brexit ugyan negatívan hatott London „befogadó” hírnevére, a város márkája azonban az országétól elkülönülve is kimagaslóan érvényesül. A tavalyi évhez képest ezért továbbra is növekedésre számítanak.

A városba látogatók száma 2015-ben több mint 30 millió főt számlált, mely 2010-hez képest 20%-os növekedést jelent. Ezt a növekedést a London & Partners, a város hivatalos marketing osztályának öt évvel ezelőtti megalakulása segítette elő – brandingre épülő új, kifinomult és következetes marketingstratégiájuk jelenleg kiemelt jelentőséggel bír.

A toplista:

  1. London
  2. Szingapúr
  3. New York
  4. Párizs
  5. Sydney
  6. Amszterdam
  7. Los Angeles
  8. Tokió
  9. San Francisco
10. Toronto

17. Bécs

27. Prága

59. Budapest