Törökország oltási igazolás nélkül is várja a brit turistákat

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. március 16. 18:16

A turizmusban dolgozók tömeges oltásával, Covid-19 biztosítással, valamint a szálláshelyek fertőzésbiztonsági minősítésével készül a nyári turisztikai szezonra Törökország.

Elképzelhető, hogy akár már április 15-től nem lesz kötelező az országba való belépéshez az előzetes koronavírus-tesztelés - közölte a brit sajtó a török hatóságok közlése alapján.

Azt is bejelentették, hogy országos szinten elkezdődött a turizmusban dolgozók oltása, a tervek szerint a nyár előtt mindenki megkapja a vakcinát, akit az ágazatban foglalkoztatnak.

„Tárt karokkal várjuk a brit turistákat az idén is, akárcsak egy évvel ezelőtt" – nyilatkozta Mehmet Nuri Ersoy, Törökország kulturális és turisztikai minisztere.

A turizmusban dolgozók tömeges oltásával, Covid-19 biztosítással és a szálláshelyek felkészítésével készül a szezonra Törökország

Fotó: 123rf

„A határellenőrzési rendszerünk világszínvonalú, ezáltal garantálni tudjuk a turisták biztonságos mozgását az ország területén. A brit hatóságok közreműködésével azon dolgozunk, hogy ezek a folyamatok magas színvonalúak és a napi elvárásoknak megfelelőek legyenek" – hangsúlyozta a miniszter.

Azt is bejelentette, hogy nem fognak vakcinaútlevelet kérni a külföldi turistáktól. A brit turisták esetében akár már április 15-től eltörölhetik a belépéshez szükséges negatív koronavírusteszt-eredmény előírását. Ersoy szerint olyan jó ütemben zajlik a lakosság oltása Nagy-Britanniában, hogy a társadalom jelentős része már a nyár elejére megkapja a vakcinát.

A miniszter azt is elmondta, hogy Törökországban folyik a turisztikai létesítmények járványbiztonsági minősítése, a 30 szobásnál nagyobb kapacitású szálláshelyek számár kötelező a minősítés megszerzése. Mostanáig több mint 8000 hotel szerezte meg az igazolást.

A minősített szálláshelyek koronavírus-tesztelési lehetőséget kell, hogy biztosítsanak a nyaralásuk végén hazainduló turisták számára. A teszt ára 30 euró lesz, a tesztelés ugyanennyiért a repülőtereken is elérhető lesz.

Törökország Covid-19 biztosítási csomagot is kínál 15 euróért, amely fedezi az esetleges kezelés, gyógyszerek és sürgősségi kórházi ellátás költségeit amennyiben egy utazó kint tartózkodása alatt betegedne meg. Egy kiegészítő szálláshely-biztosítás is köthető arra az esetre, ha a fertőzés miatt a turistának tovább kell az országban maradnia.

„Biztosak vagyunk abban, hogy az oltási program sikeresen folytatódik mind az Egyesült Királyságban, mind Törökországban, így az idei szezon még a tavalyinál is biztonságosabb lesz" – mondta Ersoy.