Újabb Kolodko-szobor Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 19. 10:13

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért kezdeményezésére a budapesti Bókay János utcában Kolodko Mihály szobrászművész Szurikáta című alkotására bukkanhatnak az arra sétálók.

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért kezdeményezésére a fővárosi nyolcadik kerületben, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika Bókay János utca 53. szám előtti kerítésén szeptembertől Kolodko Mihály – a szobrászművész jótékony adományaként – Szurikáta című alkotása örvendezteti meg az alig néhány centiméteres szobrot felfedező arra járókat. Elsősorban gyermekeknek szánják, meglepetésként: ők találják meg, ők csodálkozzanak rá, ők örüljenek az apró műalkotásnak, ők hívják fel rá szüleik figyelmét is – közölte lapunkkal az alapítvány.

Az alapítvány név-, illetve a szurikáta kabalaállattá választása és immár az azt ábrázoló szobor arra utal, hogy az 1-es típusú diabétesz kizárólag az azonnali és élethosszig tartó inzulininjekcióval – a kicsik szóhasználatában szurival – kezelhető, tartható egyensúlyban.

Kolodko szurikátája az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika kerítése előtt

Fotó: Maronics Anna

E kedves, szerethető kisemlős igyekszik segíteni az érintett gyerekeket betegségük elfogadásában, hiszen felismerhetik benne saját magukat, pozitív tulajdonságaikkal – azzal például, hogy egymásra figyelő, egymásról gondolkodó, egymásért felelősséget vállaló, a rájuk leselkedő veszélyre egymást figyelmeztető közösségben élnek – akár azonosulhatnak is.

A Bókay utcai szurikáta hátára egy hátizsákot is készített az alkotó. Jelezve, hogy a diabéteszes gyermek nem indul el sehova a táskája nélkül, mert mindig a keze ügyében kell lennie az inzulin beadásához és a vércukor méréséhez szükséges eszközöknek, valamint gyümölcslének, szőlőcukornak, vagyis gyorsan feszívódó szénhidrátnak, arra az esetre, ha a vércukorszintje alacsony lenne.

A Bókay János utca 53. szám, ahova a Kolodko-szobrot a nyolcadik kerületi önkormányzat támogató jóváhagyásával kihelyezik, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika diabétesz kórházi osztályának és szakrendelésének, valamint az alapítvány irodájának közelségében van.

Így a klinikára vagy az alapítványhoz érkező gyermekek könnyen rábukkanhatnak – az éppen a szemmagasságukban rájuk tekintő – kedves szoborra, de a kihelyezők nem titkoltan arra is számítanak, hogy az arra sétálók, közlekedők közül is egyre többen fedezik fel a kerítés üregéből, jellegzetes pózban figyelő szurikáta figurát, és lefényképezve azt, másokhoz is eljuttatják hírét.