Uniós Covid-igazolvánnyal vagy negatív teszttel utazhatunk Máltára

Forrás: turizmus.com

 2021. július 02. 10:29

A határon az uniós digitális Covid-igazolványt is elfogadják azoktól, akiket legalább 14 napja teljesen beoltottak valamely jóváhagyott vakcinával.

2021. július 1-jétől Máltán is változtak a beutazási szabályok. A határon, a repülőre, ill. hajóra történő felszállás előtt az uniós digitális Covid-igazolványt is elfogadják a PCR-teszt helyett, amennyiben az utas legalább 14 napja teljesen beoltott – azaz minden szükséges dózist megkapott – olyan vakcinával, amelyet a máltai közegészségügyi felügyelő elismert és jóváhagyott. A jóváhagyott vakcinák között a Pfizer-BioNtech, a Moderna, az Oxford-AstraZeneca és a Johnson & Johnson szerepel. Bármely más borostyán-listás ország állampolgárainak és azoknak, akik nem felelnek meg a felsorolt feltételeknek, 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk – tájékoztatta a turizmus.com-ot a Máltai Idegenforgalmi Hivatal.

Az 5-11 éves gyermekek oltott szüleik/törvényes gyámjuk kíséretében utazhatnak, és be kell mutatniuk egy, az érkezés előtt 72 órán belül készült, negatív PCR-tesztet. Az 5 év alatti gyermekeknek nincs szükségük tesztre.

A 12-18 éves gyermekek vagy negatív teszteredménnyel, vagy minimum 14 napos teljes beoltottság esetén uniós digitális Covid-igazolvánnyal is beutazhatnak (csak EMA által elfogadott oltással) Máltára.

Továbbá a Passenger Locator Form és a Public Health Travel Declaration Form címet viselő nyomtatványokat mindenkinek ki kell töltenie és érkezéskor leadnia.

A maszkviselési szabályok is tovább lazultak Máltán július 1-jétől

Fotó: 123rf.com

További könnyítések

Máltán június 28. óta már hajnali 2 óráig nyitva maradhatnak az éttermek, bárok, klubok és snack bárok, a közlekedési szolgáltatók, már 65%-ra tölthetik járműveiket, megnyithatnak a vízi parkok és újraindulhatnak a fitnesztermek.

Július 1-jétől azok az oltási igazolással rendelkezők, akik legalább 14 napja megkapták az összes szükséges dózist, maszk nélkül tartózkodhatnak a közterületeken, de együtt, egy helyen maximum két teljesen beoltott fő tartózkodhat maszk nélkül, ha többen vannak, akkor maszkot kell viselni.

A 12 év alatti gyermekeknek nem kell maszkot hordaniuk közterületen, ha egy teljesen beoltott személy társaságában vannak.

Az érvényes szabályokról és a változásokról az idegenforgalmi hivatal honlapján lehet tájékozódni.