Milyen étkezési zavarok fordulhatnak elő a kutyáknál?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. december 28. 10:34

Hogyha evészavarokról van szó, akkor a többség általában az emberekkel hozza ezt a kifejezést összefüggésbe, holott négylábú barátaink is érintettek lehetnek. Egy kutya számára sem mindig felhőtlen az étellel való kapcsolat, hiszen az alábbiak náluk is előfordulhatnak.

Féktelen habzsolás

Hogyha etetéskor az állat szinte ráveti magát a táljára, és úgy tömi befelé az ételt, mintha napok óta nem evett volna, akkor bizony egy falánk ebbel van dolgod. Ezt a jelenséget okozhatja valamilyen egészségügyi probléma, például parazitafertőzöttség vagy szimplán a helytelen viselkedés is.

Kölyökkorban ugyanis megfigyelhető, hogy a kiskutyák versengenek egymással az anyjuk emlőiért, később pedig a legfinomabb falatokért. Felnőttkorára azonban a legtöbb eb ezt kinövi. A habzsolás akkor maradhat fenn, ha a kutya nem érzi biztonságban az eledelét, akár az embertől, akár a többi állattól.

Hogyha nem áll a háttérben szervi ok, akkor érdemes a kutyának egy nyugodt, zavartalan helyet biztosítani az étkezéshez, illetve a napi mennyiséget több, kisebb adagban kínálni.

De emellett használhatsz különféle habzsolás gátló tálat is. Van olyan gazdi akinek az vált be, hogy szemenként kézből etette az ebet. Van még egy módszer ami még beválhat a gyors evés ellen. Válassz nagy szemcse nagyságú tápot, így muszáj lesz megrágnia az ételt.

A Petguru kutyaeledelei között számos kiváló márka termékei megtalálhatóak

Fotó: petguru.hu

 

Mértéktelenség, avagy a túlevés veszélye

Egyes kutyáknak képtelenség annyi eledelt adni, amennyit ne falnának fel azon nyomban. Az ilyen állatok képesek rosszullétig habzsolni, de akkor sem hagynak ott egy szem tápot sem az edényben. Ez viszont hosszabb távon túlsúlyhoz és betegségekhez vezethet.

A megoldás egyszerű. Csökkenteni kell a kutya ételadagját, és nem szabad előtte nassolnivalót hagyni! Emellett célszerű minimalizálni vagy teljesen elhagyni a jutalomfalatokat, ha pedig az eb ételért kuncsorog, akkor egyszerűen ne adj neki! Egy falatot sem, bármennyire is könyörgő szemekkel néz.

A túlevés oka az is lehet, hogy a kutya a jelenlegi eledeléből nem kapja meg a fontos tápanyagokat, és valójában ezekre éhezik a szervezete. Ha túl sok haszontalan, üres kalóriát fogyaszt, akkor hízik ugyan, de közben gyakran lesz éhes, hiszen alig tud valamit hasznosítani az ételből.

Ennek kiküszöbölése teljes értékű eledelekkel lehetséges. A Petguru kutyaeledelei között számos kiváló márka termékei megtalálhatóak, melyek közös jellemzője, hogy a kutyák tápanyagigényének megfelelően lettek összeállítva. Egy tápláló, kiegyensúlyozott étrenden élő kutyus pedig sokkal kevésbé lesz hajlamos a túlevésre.

 

Az étel megtagadása

Az előző esetnek természetesen az ellenkezője is előfordulhat, vagyis az, amikor a kutya nem hajlandó enni, emiatt vészesen fogyni kezd. A kóros alultápláltság olyan veszélyes, mint az emberek esetében, ezért a problémát komolyan kell venni!

A háttérben szervi és mentális gondok egyaránt állhatnak. Például emésztőrendszeri, autoimmun vagy neurológiai betegségek, esetleg szeparációs szorongás, depresszió, stressz.

Az étvágytalanság forrása ezért laikus szemmel sokszor nem megállapítható, így mindenképp fel kell keresni az állatorvost, nem érdemes házi módszerekkel kísérletezni.

Persze előfordulhat, hogy a kutya egyszerűen csak nem kedveli az adott tápot. Ilyenkor érdemes egy teljesen más fehérje forrásra váltani. Pl. ha eddig bárányt evett, kapjon halas vagy szarvasos tápot. De azért túlzásba sem szabad esni és havonta váltogatni, mert akkor éppen a válogatósságát fogjuk megerősíteni.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.