Így indítanák újra az európai turizmust a szakmai szervezetek

Forrás: turizmus.com

 2021. március 23. 16:27

Az utazások, a turizmus újraindulására több mint 60 európai, az ágazatban működő szervezet és vállalkozás elkészítette az „Exit Strategy – Preparing to restart Travel and Tourism” kiadványt.

Az Európai Turisztikai Kiáltvány Szövetség (Tourism Manifesto) által az újraindulásra készített Exit Strategy célkitűzéseit az európai uniós tagországok szálloda-, éttermi és kávéházi szövetségeinek ernyőszervezete, a HOTREC ismertette beszámolójában, amelyet az alábbiakban adunk közre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége márciusi hírleve alapján.

 

Az utazási korlátozások koordinálása

Az EU GDP-jéhez 9,5%-kal hozzájáruló turizmus újraindításához az utazási szabályozások, korlátozások hatékony koordinációjára van szükség, ami az üzleti és a szabadidős utazók számára is kiszámítható feltételeket jelent.Amint javul a járványhelyzet – még a 2021 nyári turisztikai idény előtt – koordinált formában fel kell számolni az utazási korlátozásokat az EU-tagországok között. Az ehhez szükséges előkészületeket azonnal meg kell kezdeni, mert a kiszámíthatóság és stabilitás kulcsfontosságú a fogyasztók és az ágazatban működő vállalkozások számára egyaránt.

europa_vakcina_utazas

Az EU digitális megoldásának összhangban kell lennie a nemzetközi standardokkal

Fotó: 123rf.com

Kerülni kell az általános utazási korlátozásokat is. Az Európai Unión belül a tagországoknak azonos formában – az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) színskálája szerint – kell az értékelést elvégezni, a fertőzöttségi állapotot bemutatni. Egyes országok esetében ezt régiónként, vagy szigetenként is szükséges követni, bemutatni. Pl. Görögország, Spanyolország, Portugália stb. (Madeira, Baleár-, Kanári-, Azori-szigetek stb.)

Az átoltottság alakulása szerint folyamatosan felül kell vizsgálni az egyes országok fertőzöttségi állapotát, ezek szerint kell módosítani az utazási szabályozásokat, s bizonyos átoltottság elérése esetén a korlátozásokat meg kell szüntetni.A nemzetközi utazások helyreállítása – Európán kívülről, a Schengeni övezetbe és vissza – prioritást kell, hogy élvezzen, azaz itt is koordináltan kell felszámolni az utazási korlátozásokat. Ebben kulcsszerepe lehet az Európai Bizottságnak az ún. „EU White List” (utazás szempontjából az EU által biztonságosnak tartott országok listája) összeállításával, karbantartásával.

Az is nagyon fontos lenne, hogy a tagországok – amennyiben új utazási korlátozásokat terveznek bevezetni, vagy módosítani akarják a meglevőket – előzetesen (lehetőleg 5 nappal előre) tájékoztassák az Európai Bizottságot, illetve a tagállamokat. Ez fontos az emberek és áruk szabad mozgásának biztosítása érdekében, de ezen túlmenően elengedhetetlen az utazók, illetve az ágazatban működő vállalkozások számára is.

A fogyasztók és a turizmusban működő vállalkozások megfelelő tájékoztatása érdekében az Európai Bizottságnak az utazási szabályozások változásairól folyamatosan frissíteni kell a külön erre a célra létrehozott portál adatait.

 

Tesztelési stratégia

A COVID-19 elleni globális küzdelem hatékony eszközei az egészségügyi protokollok, az utasokkal, utazókkal való időbeni kommunikáció, a járvánnyal kapcsolatos adatok gyűjtésére alkalmas platformok, valamint a tesztelés eredményeinek, védőoltások igazolásának, megbízható tesztelési programoknak és hatékony kontaktkövetésnek a kombinációja.

Szükséges, hogy a nemzeti hatóságok hatékony kommunikációval ösztönözzék az utazókat, hogy alkalmazkodjanak a céldesztináció előírásaihoz. Ennek érdekében az EU tagországoknak olyan kampányokra van szükségük, melyek egységes üzeneteket közvetítenek.

Fontos, hogy

  • a tagországok megfizethető teszteket és elegendő tesztelési kapacitást biztosítsanak;
  • a tagországok kölcsönösen elismerjék egymás COVID-19 tesztjeit;
  • használjanak antigén és más gyorsteszteket utazási és turisztikai célokra és az rendszeresen értékeljék az elfogadott teszteket, ahogy javul a tesztek hatékonysága;
  • standardizálják a tesztelési igazolásokat az ellenőrzési folyamatok digitalizálásának megkönnyítése és a csalások megelőzése érdekében; (A tesztelési igazolások ellenőrzése továbbra is a nemzeti hatóságok felelőssége.)
  • tisztázzák a rövid – 72 óránál rövidebb – utazásokra vonatkozó szabályozásokat;
  • tisztázzák a negatív teszteredmények következményeit (karanténmentesség, vagy rövidebb ideig tartó karantén).

 

Az Európai Tanács 2020. december 11-i ülésén elhangzottak szerint megbízták az EU vezetőit és az Európai Bizottságot, hogy készítsenek javaslatot az antigén tesztek használatára és a teszteredmények kölcsönös elfogadására. Felhívjuk az érintetteket, hogy az antigén tesztek használatát terjesszék ki az utazásokra is, mivel az nem szerepelt az Európai Tanács 2021. január 20-i ajánlásai között.

 

Elektronikus egészségügyi tanúsítvány

A nemzeti kezdeményezések sürgős EU-s szintű koordinációjára van szükség, mert el kell kerülni, hogy 27 különböző igazolás legyen érvényben a tesztelésre, a védőoltásra és az immunitás igazolására.

Ezért felhívjuk az EU Egészségügyi Főigazgatóságát, hogy a Közlekedéspolitikai és Kutatási Főigazgatósággal együttműködve dolgozzanak ki egy olyan európai rendszert, ami lehetővé teszi az utazók oltottságának, teszteredményének gyors, digitális módon történő ellenőrzését. Néhány tagországban már történtek erre vonatkozó kezdeményezések. Ezeket figyelembe kell venni, hogy elkerüljék az ismétléseket.A European Tourism Manifesto tagjai kérik, hogy készüljön el az EU digitális rendszere a védőoltások és tesztek igazolásának ellenőrzésére. Ez összhangban kell legyen a nemzetközi standardokkal, mint pl. WHO, a World Economic (Forum Common Pass), IATA (Travel Pass) által támasztott elvárások.

  • A közös nemzetközi standardok segíteni fogják a kormányokat annak ellenőrzésében, hogy egy adott személy védőoltásról, negatív teszteredményről szóló igazolása megfelel-e belépési feltételeknek.
  • Fontos, hogy olyan rendszert hozzanak létre, amely lehetővé teszi a távellenőrzést, így az utazó még elindulása előtt meg tud arról bizonyosodni, hogy megfelel-e az elvárásoknak, ezzel határátlépésnél csökkentve a várakozási időt, sorban állást.
  • A fentiek eléréséhez az első lépés, hogy javaslat készüljön a tesztek igazolásának szabványára, beleértve a konkrét minimum adatokat és az adatok megjelenítésének szabványosított formáját.
  • Mindezekhez az Európai Bizottságnak figyelembe kell venni azokat a javaslatokat, megoldásokat, melyeket ebben a témában a IATA, az ICAO, az OECD és más szervezetek és országok már kidolgoztak.
  • A fentiek szerint kidolgozott rendszernek felhasználóbarátnak és GDPR kompatibilisnek kell lennie, hogy megkönnyítse az utazást.

 

Nem javasoljuk, hogy utazásnál a védőoltás, vagy az arról szóló igazolás kötelező legyen (amikor az átoltottság már széles körben megtörtént). Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a védőoltással rendelkező utazókra, valamint a COVID-19-cel szemben immunis utazókra ne vonatkozzanak az utazási korlátozások, a tesztelési és karantén előírások.

 

Turisztikai vállalkozások koordinált újranyitása

Amint az egészségügyi helyzet azt lehetővé teszi, kulcsfontosságú, hogy a turizmus és a szabadidős tevékenységek újrainduljanak a szabad mozgás helyreállítására mellett. A kormányoknak be kell vezetniük azokat az egészségügyi és védelmet szolgáló protokollokat, melyek biztosítják a turisták és munkavállalók védelmét, s lehetővé teszik a turizmussal együtt járó tevékenységek kockázatmentes gyakorlását.

Az Exit Strategy teljes anyaga angolul itt érhető el.