Történetének legnagyobb kihívása előtt áll az Airbnb

Forrás: Skift

 2018. augusztus 02. 16:04

A New York-i városi tanács arra kötelezte az Airbnb-t, hogy adja át a New York-i szállásadói nevét és címét tartalmazó listát. Szakértők szerint ez a kiadási kedv drámai csökkenését hozza majd magával, és még súlyosabb lesz a helyzet, ha más városok is követik New York példáját.

A New York-i városatyák indoklása szerint azért van szükségük az információra, hogy megrendszabályozhassák az illegálisan működő Airbnb-vendéglátókat. Az Airbnb egyelőre azzal utasította vissza a kérést, hogy ez a felhasználók adataival való durva visszaélés lenne, de jövő januártól nem térhet ki ez elől. Az új szabályozás életbe lépése után szakértők szerint drámaian visszaesne New Yorkban a rövid távú lakáskiadás.

Az Airbnb most a szállásfoglalásból származó bevételek 15 százalékát mondhatja a magáénak – ez az idén kb. 140 millió dollárt jelent –, és várhatóan ennek legalább a fele kiesne. Ez még mindig jelentéktelen összeg lenne az Airbnb összes bevételéhez képest, ami az idén 3,6 milliárd dollár körül lesz. Az viszont aggodalomra adhat okot, hogy a New York-i eset modellként szolgálhatna más városok törvényhozóinak arra, miként csökkentsék a cég befolyását. Scott Shatford, a vendéglátásra szakosodott AirDNA kutató cég vezérigazgatója szerint dominóeffektus következhet be.

Kérdés, New York példája ötletet ad-e a többi város vezetőinek

Fotó: pixabay.com

Az Airbnb nem ért egyet ezzel a véleménnyel. „New York nem jó példa, mert ott a városi tanács tulajdonképpen a hotelszövetség leányvállalata, és nem is akarnak együttműködni velünk.” – mondja Chris Lehane, a cég egyik vezetője. Az Airbnb-t egyébként nem kedvelik Amszterdamban, a kaliforniai Santa Monicában, az izlandi Reykjavikban, hogy csak néhányat említsünk a népszerűbb turisztikai desztinációk közül. Azt azonban túlzás lenne említeni, hogy minden város vagy ország ellenséges vele szemben. Kína, India, Ausztrália és Kuba kifejezetten támogatja a rövidtávú lakáskiadást, mert megkönnyíti a turisták dolgát. Shatford is úgy véli, hogy amit az Airbnb New Yorkban veszít, azt könnyedén visszaszerezheti például Kínában.

Befektetők azt ajánlják az Airbnb-nek, hogy találjon alternatív üzleti modellt a bevételkiesés ellensúlyozására. 2016-ban a cég már elmozdult ebbe az irányba: olyan egyedi élményeket kínált, mint például a kalapkészítő tanfolyam vagy paddle board kirándulások.