3D pontfelhő készült a füzérradványi Károlyi-kastélyról

Forrás: MTI

 2015. július 20. 13:27

A Budapesti Közlekedési Központ Közút Zrt. 3D lézerszkenner segítségével elkészítette a füzérradványi Károlyi-kastély teljes részletes alaprajzát és építészeti dokumentációját.

A társaság saját fejlesztésű 3D adatgyűjtési és térinformatikai rendszere az útfelmérések mellett most a Nemzeti Kastélyprogramban is segítséget nyújtott (a BKK Közút Zrt. megbízója a Forster Központ volt). A legmodernebb technológián alapuló mérési módszer lényege, hogy a nagy pontosságú 3D lézerszkennerekből, kamerákból, illetve precíziós navigációs rendszerből álló műszeregyüttes képeket és 3D pontfelhőt készít az adott objektumról, így az nemcsak láthatóvá, hanem mérhetővé és elemezhetővé is válik. A létrejött adatbázisban minden egy centiméternél nagyobb részlet pontosan definiálható.

A pontfelhő kiválóan szolgál tervezői feladatok, egyebek mellett útburkolat-felületi vizsgálatok, homlokzatrajzok alapadataként, illetve a KARESZ nevű rendszer által előállított 3D térképi adatbázis alapjaként egyaránt. Ennek a pontfelhőnek az alkalmazásával készül Budapest nagy pontosságú 3D útkatasztere is.

 

A füzérradványi Károlyi-kastély esetében a társaság feladata egyrészt a kastélyépületnek, a hozzátartozó park útjainak és néhány kijelölt építményének, valamint a kastélypark határát jelentő kerítés külső oldalának lézerszkennerrel történő felmérése volt. Ezután következett a vektorizálásra alkalmas pontfelhő-előállítás, továbbá a pontfelhőn alapuló tervdokumentáció elkészítése.

A kastély épületét, a mintegy 7500 négyzetméternyi területet hat nap alatt, két műszakban, összesen nyolc terepmunkatárs mérte fel több mint 800 álláspontból. Az utómunkát négy operátor tíz napon át végezte.

A munka eredményeként nemcsak egy színes pontfelhőket és több ezer fényképet tartalmazó műemlék-védelmi tervdokumentáció állt elő, hanem lehetőség van a rendelkezésre álló adatok többcélú 3D-s felhasználására is.

A Magyarország egyik legszebb és legnagyobb történeti kertjének számító, csaknem 90 hektáros felújított kastélyparkot május végén adták át. A 250 millió forintos beruházást többéves előkészítő munka előzte meg, amely egyebek mellett tartalmazta a park teljes geodéziai és növénykataszteri felmérését, történeti kutatását, régészeti feltárását is. A Nemzeti Kastélyprogram keretében hazai és uniós forrásból hamarosan megkezdődik a kastély felújítása is.