Négy új Michelin-csillagot szerzett Szlovénia

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 09. 15:36

Nagy sikert ért el a szlovén gasztronómia: négy új Michelin-csillaggal gazdagodott az ország, így kilenc étterme egy csillaggal, egy pedig kettővel büszkélkedhet.

A Michelin ellenőrei ismét két csillaggal jutalmazták a Hiša Frankót, immár harmadszor. Egy csillagot kapott az Atelje, a Dam Restaurant, a Gostilna pri Lojzetu, a Gostišče Grič és a Hiša Denk. Figyelemre méltó, hogy nem kevesebb, mint négy szlovén étterem kapott új csillagot: a COB, a Strelec, a Hiša Linhart és a Milka. A Michelin ellenőrei összesen egyszer adtak két csillagot, kilencszer pedig egy csillagot az országban. Emellett a fenntartható gasztronómiáért járó Michelin zöld csillagot – melyet egyébként három éve először éppen Szlovéniában osztottak ki – hat étterem kapta meg az országban.

A Michelin Guide Slovenia 2022 harmadik kiadásába összesen 58 étterem került be, amelyek közül hét étterem kapta meg a Bib Gourmand díjat minőségi kínálatáért. A Michelin Guide a gasztronómia világának legrangosabb és legbefolyásosabb márkájának számít, amely kivételes globális eléréssel rendelkezik.

Szlovénai kilenc étterme egy csillaggal, egy pedig kettővel büszkélkedhet

Fotó: Szlovén Turisztikai Hivatal

A Michelin-csillagok olyan éttermeket jelölnek, amelyek a minősítő ellenőrök értékelése szerint csúcsgasztronómiai élményt nyújtanak. Értékelésük során öt szempontot vesznek figyelembe: az alapanyagok minősége, a főzési technikák, az ízek harmóniája, a mesterszakács személyisége és az ételekkel kiváltott érzelmek, az étlap és a különböző ellenőrzések közötti következetesség.

Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauzok nemzetközi igazgatója elmondta: "A Michelin Guide Slovenia harmadik kiadása azt mutatja, hogy a gasztronómia színvonala az országban egyre magasabb lesz. A 2022-es válogatáshoz csatlakozó 10 új étterem hét különböző városban található, és ellenőreink izgatottan fedezték fel a magas színvonalú éttermeket, melyek évről évre fejlődnek."

Matjaž Han gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter így nyilatkozott: "A szlovén éttermek és vendéglők felvétele a kalauzba nemcsak a szlovén turizmus számára jelent nyereséget, hanem jelentősen hozzájárul a globális gasztronómiai világ gazdagsághoz és sokszínűségéhez is. Hazánk 24 különböző gasztronómiai és három bortermelő régióval büszkélkedhet, emellett pedig a kiváló szakácsok, borászok és helyi termelők országa is, akik mindannyian kivételes hagyományokkal, modern tudással és kreativitással rendelkeznek. A gasztronómia az új, 2022-2028-as szlovén turisztikai stratégiában is fontos helyet foglal el, az egyik legfontosabb turisztikai termékünkként."