Accent Hotels: A takarékosság nem csökkentheti a vendégek élményét

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 20. 16:32

A belső folyamatok átvilágítására, még nagyobb hatékonyságra és a fejlesztési lehetőségek keresésére ösztönzi az energiaárak elszállása a 21 magyarországi szállodát üzemeltető Accent Hotelst.

"A foglaltság tekintetében az előzetes terveink szerint alakult az első félév a szállodalánc magyarországi érdekeltségeiben, az elért átlagár viszont, elsősorban a fővárosban és a vidéki wellness szállodákban, meghaladta várakozásainkat" – nyilatkozta lapunknak Pusztai Erzsébet, az Accent Hotels üzemeltetési igazgatója.

Az eredmény főképp dinamikus árazási stratégiájuknak köszönhető, de a wellness élményekre vágyó belföldi vendégek magas érdeklődése és az euró árfolyama is kedvezően befolyásolta az átlagár alakulását.

 

Egyes egységeik jobban, mások kevésbé kitettek

Szükség is van az első félév pozitív eredményeire, hiszen az energiaárak drágulása az Accent Hotelst is drasztikusan érinti. „Az általunk üzemeltetett 21 magyarországi szálloda kitettsége eltérő: az alternatív fűtési megoldásokat alkalmazó egységeink kevésbé kiszolgáltatottak, más szállodáinkban viszont soha nem látott mértékben emelkedtek az energiaköltségek” – magyarázta a szakember.

Kedvezőbb helyzetben van például a mátraszentimrei Narád Hotel&Park, ahol faaprítékkal fűtenek, vagy a pécsi Corso Hotel, az Art Hotel Szeged és a székesfehérvári Best Western Plus Lakeside Hotel, ahol napelemek segítenek az energiaköltségek lefaragásában.

accent_lake

A székesfehérvári Best Western Plus Lakeside Hotelben napelemek segítenek az energiaköltségek lefaragásában

Fotó: Accent Hotels

Az önkormányzati tulajdonú és üzemeltetésű fürdőkkel szoros kooperációban lévő szállodák működését nagy mértékben befolyásolhatja az attrakciók téli üzemelése. A szállodalánc legtöbb hazai szállodája közös beszerzés útján jut hozzá az energiához. A gázszerződéseket megkötötték, az új gázév október 1-jén indul. Az áramszerződés megkötése, melynek alapján január 1-jétől lesznek érvényben az új árak, még előttük áll.

"Korábban is gondosan odafigyeltünk az energiafelhasználásra, a költségek ugrásszerű növekedése azonban még nagyobb hatékonyságra ösztönöz minket, így átvilágítottuk belső folyamatainkat. Az utóbbi időben kisebb korszerűsítéseket hajtottunk végre, de folyamatosan keressük a fejlesztési lehetőségeket (napelemek telepítése, hőszivattyú rendszerek kiépítése), amelyekről a tulajdonosokkal együtt döntünk” – tájékoztatott Pusztai Erzsébet.

 

A vendégélmény nem sérülhet

A szállodai szolgáltatások szűkítését nem tervezik, a külső attrakcióknak kitett házaik esetén várják a döntéshozók állásfoglalását, azonban egyelőre ezen a területen sincs tudomásuk szolgáltatáscsökkentésről. A szakember hangsúlyozta: Aż eddig eszközölt takarékossági intézkedéseik a vendégek számára „láthatatlan” folyamatok.A szolgáltatási színvonal megőrzése mellett munkavállalóik védelmére is kiemelten figyelnek, minden rendelkezésünkre álló eszközzel arra törekszenek, hogy az elbocsátásokat elkerüljék.

 

A hatékony működés titka a dinamikus árazás

„Szükségesnek látjuk az áremelést, azonban ennek mértékéről nem tudunk nyilatkozni, ugyanis a jövő év tervezése jelenleg is zajlik” – hangsúlyozta a szakember. Az árakat továbbra is a kereslet és a kínálat fogja meghatározni, melynek követéséhez dinamikus árazási stratégiát alkalmaznak. Biztosak benne, hogy ennek használatára a hatékony működésérdekében a közeljövőben minden szolgáltató rákényszerül.

Őszi várakozásaikkal kapcsolatban megtudtuk: AA főváros továbbra is vonzó és megfizethető desztinációnak számít a külföldi vendégek körében, a belföldi utazók esetében azonban jóval nagyobb bizonytalanság figyelhető meg a következő hónapokra.

A külföldi szabadidős csoportok visszatérése, főleg az ázsiai és észak-amerikai országokból továbbra is várat magára. A világjárvány alatt átalakult rendezvény szegmens teljesítménye továbbra is elmarad várakozásaiktól, számottevő felépüléssel nem kalkulálnak az elkövetkező időszakban.