Az Európai Parlament támogatja a Hotelstars Uniont

Forrás: turizmus.com

 2015. november 01. 18:06

Az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadták a turizmusról szóló jelentést, melyben a Hotelstars Union (HSU) is szerepel.

A jelentés szerint:

„Felszólítják az Európai Bizottságot és a tagállamokat a turisztikai szakmai szövetségekkel való együttműködésre, hogy közösen meghatározzák a turisztikai infrastruktúra (szállodák, éttermek, stb) osztályba sorolásának közös európai rendszerét. Véleményük szerint a Hotelstars Union (HSU) egy jó kezdeményezés a szállodai osztálybasorolási rendszerek harmonizálására, így tovább támogatandó. Ez a rendszer segíti a szállásadási ajánlatok jobb összehasonlítását Európában és így hozzájárul közös minőségi kritériumok alkalmazásához."

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke örömét fejezte ki a pozitív döntésről, mely tovább segíti a szállodák minőségének javítását, a kritériumok következetes alkalmazását, a vendégek jobb tájékoztatását és nem utolsósorban Európa és így Magyarország turisztikai vonzerejének növekedését Európán belül és kívül.

„A döntésnek azért is különösen örülünk, mert a döntés akkor született, amikor a magyar szövetség gyakorolta a HSU rotációs elnökségét 2015-ben.

Fontos feladatunknak tekintjük a HSU rendszer továbbfejlesztését, a vendégek jobb tájékoztatását, a rendszer erőteljesebb megismertetését a fogyasztók, a vendégek és az utazási közvetítők számára és nem utolsósorban a rendszer elfogadtatását és általános használatát a foglalási portálokon".

Mint ismeretes, a HOTELSTARS UNION-t 7 ország alapította, köztük a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, jelenleg már 18 ország a tagja.

2015-től közös szakmai döntések alapján a kritériumok tovább szigorodtak, különös hangsúllyal az alváskomfortra, korszerű IT rendszerek alkalmazására a vendégek örömére és kényelmére, a minőség – és online managementre, a szállodák környezettudatosságára. A korábbi 4 év helyett a szállodák akkreditációja 3 évre lerövidült, tovább ösztönözve az egyes szállodák jobb karbantartását, állagmegóvását, felújítását, új, korszerű szolgáltatások bevezetését.

Az új európai  kritériumokat megalapozta a lausanne-i École Hoteliére és a St. Gallen-i Egyetem által végzett nemzetközi kutatás, melynek keretében megkérdezték a potenciális utazóközönség – így a magyar – véleményét, elvárásait.

Magyarországon a HSU rendszert nemzeti védjegyként az MSZÉSZ a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen működteti. Bár a rendszer önkéntes, azaz nem kötelező, a hazai szállodai kapacitás már  mintegy 40%-a használja a HSU rendszerbe való tartozás előnyeit.

Hazánkban évek óta kihívást jelent a korábbi rendszerből visszamaradt  jogosulatlan csillaghasználat megakadályozása. Ezzel kapcsolatosan folyamatosan keressük a Fogyasztóvédelem és a rendelet alkotók segítségét is.