Az MVI szerint halaszthatatlan a szakképzési törvény módosítása

Forrás: turizmus.com

 2015. május 26. 13:19

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete levélben fordult az NGM illetékes helyettes államtitkárához a szakképzési törvény sürgős módosítása végett. Ruszinkó Ádám a Vendéglátás magazinnak adott interjúban pár hete jelezte, a módosítás folyamatban van, és várhatóan júniusig az Országgyűlés elé kerül.

A 2011/187. sz. szakképzési törvény értelmében 2015. szeptember 1-jétől olyan étterem köthet csak tanulószerződést,  amely mesterlevéllel rendelkező szakácsot, cukrászt, pincért alkalmaz.

Fotó: Haralambidou Anthoula

Az Ipartestület – mint azt a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében írja – másfél éve kezdeményezte először a kormányzati egyeztetéseket a szakképzési törvényről. A szervezet több fórumon, szakmai megbeszélésen vezette elő félelmeit és javaslatait a törvénymódosítást illetően, de sajnálatos módon eddig semmiféle előrelépés nem történt. Véleményük szerint nem szabad a jelenlegi alacsony színvonalú mesterlevélhez kötni az utánpótlás képzését, hiszen a duális képzéshez szükséges elegendő számú, mesteroklevéllel rendelkező tanulófelelőst csak „futószalagon", szerény vizsga követelményekkel lehet előteremteni.

A mestervizsga-követelmények jelen pillanatban – a most végzett mesterek szerint – egy szakmunkásvizsga szintjének megfelelőek, nem magas színvonalúak, nem mesterszintűek. Az MVI felmérései szerint a mestervizsgára jelentkező kollégák több mint 90 százaléka nem a szakmai fejlődés és nem a szakmai kihívás miatt, hanem kizárólag a tanulófoglalkoztatáshoz jelenleg még szükséges mestervizsga oklevélért jelentkezett a képzésre.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szeretné elérni, hogy a mestervizsga elnyerje méltó rangját és eredeti célját. Ezért Ruszinkó Ádámnak, a turizmusért felelős helyettes államtitkárnak címzett, május 26-án kelt levelében ismételten kéri a kormányzat illetékeseit, hogy tegyenek lépéseket és sürgősséggel módosítsák a fent említett törvényt.

A szervezet javasolja a törvény módosítását akként, hogy ne legyen kizárólagos feltétele a mestervizsga a gyakorlati képzésnek, de az oktató rendelkezzen – kreditrendszerben történő folyamatos továbbképzéseknek köszönhetően – naprakész szakmai tudással. Az MVI a mestervizsgát a jövőben egy az alapfokú oktatásra épülő, moduláris rendszerhez kapcsolódó, legmagasabb szintű és színvonalú vizsgának képzeli el, mely az oklevél megszerzése után – az oktatáspolitikai és az egészségügyi rendszerhez hasonlóan – folyamatos továbbképzésekkel egészülne ki.

A kiadónk gondozásában megjelenő Vendéglátás magazin májusi számában Ruszinkó Ádámmal készített interjúban a helyettes államtitkár már célzott rá, hogy a törvénymódosítás folyamatban van. "Szakmai jelzések alapján egyeztetéseket kezdeményeztünk a témában, és ezek eredményeként kialakult egy jóval megengedőbb kompromisszumos javaslat, mely szerint a jogszabály a mestervizsga mellett lehetővé teheti, hogy felsőfokú vagy szakirányú képesítéssel és bizonyos fokú feltételek megléte mellett is fogadhassanak tanulókat a gyakorlati képzőhelyek. A törvény módosítása folyamatban van, az Országgyűlés várhatóan júniusig napirendre tűzi és szavaz az ezt a jogszabály-módosítást is tartalmazó csomagról" – nyilatkozta akkor.