Chicago változtatna a borravaló-szabályokon

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 30. 11:55

Szinte kötelező borravalót adni az amerikai éttermekben, ez akár a számla összegének 25 százaléka is lehet. Ebből fedezik az alkalmazottak fizetésének egy részét. Chicagóban most azt tervezik, hogy a borravaló helyett a törvényes minimálbért kapják az éttermi dolgozók is.

Az Európából érkező utasoknak sokkoló szembesülni azzal, hogy szinte kötelező borravalót adni az amerikai éttermekben. Ennél csak a jatt mértéke a dühítőbb, ami akár 25 százalék is lehet. A  számunkra különös, szokatlan jelenség oka az, hogy az éttermi dolgozók bérének egy részét fedezik ebből a forrásból. Ezért aztán ha valaki netán nem ad borravalót, alaposan megnézheti magát, sőt az is megesik, hogy a pincér kérdőre vonja a vendéget ezért.

Ezt a “nemes hagyományt” igyekszik megszüntetni Chicago polgármestere, aki azt javasolja, hogy az éttermi dolgozóknak is járjon a minimálbér, ami jelenleg 15,80 dollárt jelent óránként. Jelenleg ugyanis az érvényben levő “tipped wage system” – magyarul borravalós bérezési rendszernek lehet fordítani – értelmében az ott dolgozók csak 9,48 dollárt keresnek óránként, amit a borravaló egészít ki. Ha pedig  még ezzel együtt sem jön a ki a “rendes” minimálbér, akkor az étterem tulajdonosának kell kiegészíteni ezt a minimálbérnek számító 15,80 dollárra – írja a The Wall Street Journal.

Chicagói barista – ő valószínűleg jobban jár majd az új szabályozással, aminek a hely tulajdonosa kevésbé fog örülni

Fotó: 123rf.com

Az új chicagói szabályozás bevezetésével ezt az évtizedes módszert szüntetnék meg.Az érintettek közül érthetően az étterem tulajdonosok tiltakoznak hevesen, úgy látják ugyanis, hogy ez áremeléshez és elbocsátásokhoz vezethet.A heves tiltakozás némiképp érthetetlen, hiszen a most érvényben levő szabályozás szerint – legalábbis elméletben – így-is-úgy is ki kell fizetniük a minimálbért mindenkinek.

Az USA-ban évtizedek óta bevett borravaló rendszert mindeddig egyetlen városban, Los Angelesben vezették ki, még 1976-ban. A mostani módosítás hatása viszont jócskán túlmutat Illinois államon.

Több szövetségi állam vezetése csak arra vár, hogy kiderüljön, milyen hatással lesz a vendéglátó szektorra a tipped-wage-system kivezetése. Hogyan reagálnak majd a vendégek, az alkalmazottak és a tulajdonosok a “normál” minimálbér  bevezetésére.

Ugyanakkor van, vagy pontosabban lehet egy másik következmény is: a rendelkezés tovagyűrűző hatása.

Az USA-ban ugyanis egyre több helyen próbálkoznak a borravalós bérezéssel. Benzinkutaknál, kis élelmiszerboltokban, fodrászoknál és manikűrösöknél is megjelent a “kötelező borravaló” intézménye – ez, ugye, ismerős nekünk is.