Folytatja a szállodaipari terjeszkedést a régióban az Accor

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. november 28. 15:04

Bővíti portfólióját a régióban az Accor Hotels. Hamarosan megnyílik legújabb egységük, az ibis & Tribe Budapest Stadium. Frank Reul, az Accor premium, midscale és economy szállodáinak fejlesztéséért felelős alelnöke (Kelet-Európa, Balkán, Olasz- és Görögország) nyilatkozott lapunknak.

Ön felügyeli az Accor fejlesztéseit a kelet-európai és a balkáni országokban, valamint az olaszoknál és a görögnél. Mennyiben hasonlóak és mennyiben különböznek a régiós országok szállodai piacai?

Az egyértelmű, hogy az összes piacon rendkívül dinamikus a növekedés. Természetesen a nagyobb méretű országokban, például Lengyelországban és Romániában, ahol több közepes méretű város van, ott sokkal jelentősebb a belföldi forgalom, mint Magyarországon. Ugyanakkor például Budapesten vagy Tokajban jelentősebb a külföldi vendégek aránya, a forgalom összességében Magyarországon is kiválóan alakul.

Frank Reul: A magyar vidéken folyamatosan keressük a piaci réseket.

Fotó: Accor

Miközben Budapesten már régóta meghatározó az Accor jelenléte a premium, midscale és economy szegmensben, vidéken az utóbbi egy-két évben több új szállodát is nyitottak. A legfrissebb hír, hogy a debreceni repülőtér mellett kezdődött meg egy ibis styles hotel építése... Mi a jelentősége ennek a fejlesztésnek?

Debrecen nagyon dinamikusan fejlődő ipari-kereskedelmi központ, és a repülőtér környékén különösen komoly beruházások valósultak meg az utóbbi időben. Fontos, hogy ebben a dinamikusan bővülő zónában, a 30 ezer négyzetméteres cargo, logisztikai és irodaterület mellett létrejöjjön horgonyprojektként egy olyan szálloda, amely közösségi térként, találkozóhelyként szolgálhat a környéken dolgozó és az oda érkező vendégek számára.

 

A tavalyi és az idei évben számos jelentős fejlesztés valósult meg Magyarországon az Accor színeiben: tavaly átadták a tokaji és a debreceni Mercure-t, idén pedig a Mövenpick Balalandot Szántódon. Ilyen tempóban fog folytatódni a jövőben is a terjeszkedésük nálunk?

Miközben számunkra Budapest kiemelten fontos, a magyar vidéken folyamatosan keressük a piaci réseket. Tény, hogy van még jó néhány olyan közepes méretű város Magyarországon, amely érdekes lehet fejlesztési szempontból, összességében pedig fontos, hogy a hálózatunk lefedje az egész országot.

Tavaly nyitott meg a Mövenpick Balaland Szántódon, ez a márka első magyarországi egysége

Fotó: Tamás Pál

Az Accor mellett több nemzetközi márka is erősíti jelenlétét az utóbbi időben Magyarországon. Ön szerint erősödni fog a verseny a közeljövőben a magyar piacon és a régióban?

Én úgy látom, hogy az egész régióban nő az érdeklődés a branded szállodák iránt. Egyre több ingatlantulajdonos kopogtat nálunk, hogy szeretné, ha a szállodája valamelyik márkánk neve alatt működne. Ekkora érdeklődést korábban még soha nem tapasztaltam. Ez az élénkülés természetesen nemcsak az Accornál, hanem a versenytársainknál is érzékelhető, és ez segíti a teljes turisztikai ipar fejlődését.

Általánosságban ugyanakkor hangsúlyozom: mindent megteszünk azért, hogy megőrizzük piacvezető pozíciónkat a régióban a premium, midscale és economy szegmensben (az összes szobakapacitás 47%-a jelenleg az Accor márkáihoz tartozik – a szerk.), folyamatosan bővítve márkakínálatunkat. Jelenleg 3500 szállodát üzemeltetünk Európában, és úgy gondolom, megvannak az erőforrásaink, a szakembereink és a törzsvendégeink ahhoz, hogy ezt a vezető pozíciót megőrizzük a régióban, ezen belül pedig Magyarországon is.

Az Accor a régióban

Működő szállodák száma: 3132
Tervezett szállodák száma: 440
Működő szállodai szobák száma: 355 022
Tervezett szállodai szobák száma: 59 246

Márkák:
Premium: Swissôtel, Pullman, Mövenpick, Grand Mercure, Adagio PremiumMidscale: Novotel, Handwritten Collection, Mercure, Tribe, Adagio originalEconomy: ibis, ibis Styles, Adagio access, greet, ibis Budget

A képen: The Crown Handwritten Collection Cracow egyik szobája. Fotó: Accor

Hamarosan megnyílik az első Tribe márkájú szállodájuk Budapesten, ugyanakkor az Accor legújabb márkája, a Handwritten Collection még nincs jelen nálunk. Várható-e a márka debütálása Magyarországon?

A Handwritten Collection valóban új márka nálunk, alig egy évvel ezelőtt debütált, ugyanakkor rögtön rendkívül sikeresnek bizonyult. A régió 12 városában, köztük Tallinban és Krakkóban már megnyitottunk, közben sorra írjuk alá az új szerződéseket Romániában és Olaszországban. Máltán és Görögországban is lesz Handwritten Collection-szálloda. 2030-ra globálisan 250 hotel tartozik majd a márkához.

A Handwritten Collection sikerének egyik legfőbb oka, hogy egészen eltérő jellegű, független szállodák tudnak csatlakozni a márka ernyője alá. Számunkra az eddig csatlakozott szállodák számán túl az is fontos, hogy magas minőségű egységekkel bővül a hálózatunk. Biztosan vagyunk benne, hogy a jövőben is dinamikusan terjeszkedik majd ez a hálózat a régióban és Magyarországon is.

 

Jelenleg égető kérdés a magyar szállodaiparban a megfelelő munkaerő megtalálásának és megtartásának kérdése. Mennyire jelent ez problémát az Accor számára?

Én úgy gondolom, hogy ez legalább annyira lehetőség, mint probléma. A befektetőkhöz és az ingatlantulajdonosokhoz hasonlóan a munkavállalók is szívesen csatlakoznak a mi hálózatunkhoz, mivel jó munkakörülményeket és megfelelő karrierlehetőségeket tudunk biztosítani számukra. Ennek hátterét pedig az optimalizált működés és a széles portfolió adja, amely révén ki tudjuk elégíteni a különböző piacok és üzleti célcsoportok igényeit.

ibis Styles Varsó

Fotó: Pawel Romanski

Manapság az egyik legsűrűbben használt kifejezés a szállodaiparban is a fenntarthatóság. Mennyire fontos ez a kérdés az Accornál és miben nyilvánul ez meg?

Van számos olyan megoldás ezen a téren, ami viszonylag könnyen megvalósítható. A műanyagok kiiktatása a mindennapi működés során vagy az energiaköltségek optimalizálása például ezek közé tartozik. Ugyanakkor az új fejlesztések során keményen kell azon dolgoznunk, hogy az új létesítmények és a hálózatunkhoz csatlakozó, már működő házak fenntartható módon működjenek. Ez a kérdés folyamatos kihívást fog jelenteni a következő 5-10 év során. Az a feladatunk a partnereinkkel és a befektetőkkel közösen, hogy egy fenntartható iparágat építsünk. Az iparág egyik vezetőjének lenni felelősséggel jár, és mi nemcsak a vendéglátás, hanem a turizmus, az utazás és az üzleti élet terén is fenntartható megközelítéssel szeretnénk a piac élére állni. Csoportként az Accor számos tevékenységben vesz részt, amely ezt a célt támogatja – ilyen például a "Masters of Travel" tanácsadó testület, ahol az üzleti vezetőkkel együtt vitatjuk meg az iparág fejlődését érintő trendeket és tapasztalatokat. Működésünk minden szintjén elkötelezettek vagyunk a fenntartható vendéglátás iránt.

 

Mit tart az eddigi legnagyobb sikerének?

Talán azt a tényt, hogy sikerült a régióban kiépíteni és olajozottan működtetni egy integrált szakmai csapatot. Működik irodánk Varsóban, van fejlesztési irodánk Bukarestben és Milánóban. Úgy gondolom, hogy ezzel a csapattal az évek során sikerült a szállodai fejlesztések élvonalában maradnunk a régióban. Mindezt Közép- és Kelet-Európa egyik legambiciózusabb és legkiterjedtebb, más piacok előtt járó fejlesztési programja és a ránk váró számos izgalmas projekt bizonyítja.

 

Milyennek látja a szállodai ágazat jövőjét a térségben?

Szerintem fontos látni, hogy bár vannak gazdasági nehézségek a régió több országában, a szállodai ágazat szuper erős és rendkívüli az ellenálló képessége, amely folyamatosan képes megtérülést biztosítani a befektetőknek. Ez az egyik legnagyobb lecke az egész szektor számára, ami a jövő szempontjából is erősíti az iparágat.