Hétvégén nyílik Pápán a megújult Esterházy-kastély

Forrás: MTI

 2015. április 15. 13:42

Megújult a pápai Esterházy-kastély főépülete, mely új attrakciókkal várja az érdeklődőket péntektől – tájékoztatta az MTI-t a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden.

Boros Katalin elmondta, hogy a megújult kastély keleti szárnyában mutatják be az épület Lego kockákból álló apró mását, a gyermekek pedig a szomszédos játszóházban megépíthetik saját kastélyukat, de mézeskalácsot és csoki bon-bont is készíthetnek az érdeklődők.     Hozzátette: a nyugati szárny földszintjén két állandó kiállítás nyílik pénteken: Nemcsics Antal színkutató, festőművész és Cziráki Lajos festőművész, grafikus tárlata.

 

Az első időszaki kiállítás, a Klasszikusok randevúja címet viselő, Herendi porcelánokat felvonultató tárlat pedig szombattól látogatható – fűzte hozzá.

Az emeleten lelt otthonra a marionettszínház, mely éppúgy a barokk pompát idézi, mint a főúri enteriőr – sorolta az érdekességeket az ügyvezető.

Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), Pápa polgármestere elmondta, hogy a kastély felújítása több ütemben zajlott, a mostani, az épület 80 százalékát érintő rekonstrukció európai uniós támogatással, kétmilliárd forintból valósult meg.

A polgármester felidézte, hogy a 80-as évek végén a kastélykápolnát újították fel és restaurálták a freskóját, majd a tetőszerkezet felújítását, a csapadékvíz-elvezető rendszer megépítését végezték el és kialakították a padlástérben a múzeumi restaurátori helyiségeket, műtárgyraktárakat, 2011-ben pedig megújult a főúri enteriőr.

Áldozó Tamás a további tervek között említette a kastélykerítés helyreállítását, a váristálló rekonstrukcióját, a kovácsoltvas díszkapu elkészítését és a kastélypark rendezését.