Hölgyek állnak a három legnagyobb bükfürdői szálloda élén – tripla interjú

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. november 22. 10:58

Kéthavi gyakorisággal közös munkareggelit tart és együtt kávézik Bükfürdő három legnagyobb szállodájának vezetője: Klára Ágnes, a Greenfield Hotel Golf & Spa igazgatója, Németh Viktória, a Danubius Hotel Bük és Danubius Hotel Rába igazgatója, valamint Tömböly Tímea, a Hunguest Bük igazgatója.

Gyerekkorában milyen pályára készült, és emlékszik-e a pillanatra, amikor a szakma szerelmese lett?

Klára Ágnes: 12-13 éves koromban – miután kinőttem abból, hogy királylány legyek – már megfogalmazódott bennem, hogy a turizmus területén szeretnék dolgozni. Kezdetben idegenvezető akartam lenni, aztán meg saját utazási irodáról álmodtam. Végül a Kodolányi János Főiskolán szereztem diplomát, és a szakmai gyakorlatot már szállodában, a büki DHSR-ben végeztem. Azóta el sem hagytam a szállodaipart.

Elsősorban nem versenytársként tekintenek egymásra

Fotó: Turizmus.com

Németh Viktória: A középiskolai nyarak alatt ugyan szállodában dolgoztam, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindig ide készültem! Szakirányú közgazdász képzésre jelentkeztem, a főiskola alatt is inkább pénzügyi vonalon képzeltem el magam. Az elköteleződés a gyakorlati időszak alatt, Bükön alakult ki bennem, és a DHSR Bük állásajánlatát megkapva végképp felültem a szállodai „hullámra".

Tömböly Tímea: Sokáig magam sem tudtam, mivel szeretnék majd felnőttként foglalkozni. A nyelvek jól mentek, ezért a Kodolányi János Főiskola germanisztika szakára felvételiztem, német nyelvtanári diplomát szereztem. Édesanyám révén – aki több mint húsz éven át az egyik bükfürdői szállodában dolgozott – gyerekkorom óta ismerős volt számomra a szállodai közeg. Néhány rövid kitérő után, végérvényesen 2000-ben dőlt el, hogy ezt a pályát választom, amikor a Hunguest Hotel Répce értékesítésére kerültem.

Klára Ágnes

Klára Ágnes a Kodolányi János Főiskolán szerzett diplomát. A sárvári Park Innben, majd a bükfürdői Radisson SAS Birdland Resort & Spában dolgozott. Később a Hotel Caramell értékesítési igazgatója, igazgatóhelyettese, vezetője. Hét éven át a celldömölki JUFA Resort ügyvezető igazgatója. 2023 januárja óta vezeti a Greenfield Hotel Golf & Spát. Óraadóként tevékenykedik a szombathelyi Eötvös Loránd Tudományegyetem Turizmus szakán.

Melyek karrierje fontosabb állomásai, és hogyan jutott el az igazgatói székig?

K. Á.: Pályám elején szívesen vállaltam új kihívásokat: két évet töltöttem a sárvári Park Innben, majd a bükfürdői Radisson SAS Birdland Resort & Spában, és egy ausztriai kitérő után, 2010-ben lettem a Caramell Holisztikus Szálloda értékesítési igazgatója, később igazgatóhelyettese, végül, gyermekem születését követően, vezetője. Hét évig vezettem a celldömölki JUFA Resortot ügyvezetőként, innen a Greenfield Hotel Golf & Spa szállodaigazgatói pozíciója kedvéért tértem vissza idén januárban Bükfürdőre.

N. V.: A sales területén eltöltött évek után hat éven keresztül voltam gazdasági igazgató büki és sárvári szállodánkban. Úgy éreztem, minden sikerült, hiszen az eredeti elképzelés szerint pénzügyi területen, ám mégis a szállodaiparban dolgoztam! Úgy gondoltam, az üzemeltetői igazgatói pozíció lehet számomra az újabb állomás, és innen nőhetem ki magam igazgatónak. Így is lett, három év után kaptam meg a vágyott üzemeltetői igazgatói pozíciót Sárváron, és négy éve vagyok szállodaigazgató Bükön. Szerencsésnek érzem magam, mindig megtalált egy új feladat, amikor készen álltam erre!

T. T.: Huszonhárom éve Szita Éva, az akkori igazgató kért fel a Répce értékesítési csapatának vezetésére. Munkaköröm időnként kibővült a housekeeping és a recepció területekkel, amikor a kolléganőm szülési szabadságra ment, fél nap alatt hirtelen átmeneti vezetővé váltam, és az is maradtam két éven át. 2004-ben pedig megnyitottuk a Hunguest Hotel Répce Goldot. Az igazgatói posztra 2020 decemberében, a veszélyhelyzeti korlátozások miatti üzemszünet kezdetén neveztek ki. A huszonhárom év alatt soha nem éreztem, hogy mókuskereket hajtok, sok motiváló változás és újdonság kíséri végig utamat.

Németh Viktória

Németh Viktória a BGF Vendéglátó és szálloda szakán vendéglátó közgazdász diplomát, majd a Soproni Egyetem pénzügyi szakirányán újabb diplomát szerzett. A Danubius Hotel Bük manager asszisztensi pozíciójából egyre magasabbra lépett, 2010-tól sales- és marketingigazgató, majd gazdasági igazgató, üzemeltetési igazgató lett az Ensana Thermal Sárvárban, 2019 óta vezeti szállodaigazgatóként a Danubius Hotel Büköt. 2020-tól a Bük-Győr klaszter igazgatója.

Hogyan élték át az elmúlt évek viharait, és milyen feladatokat adnak a szállodákban a közelmúltban lezajlott fejlesztések?

K. Á.: A Greenfield Hotel Golf & Spa az elmúlt két évben teljes körű felújításon esett át: megszépültek a szobák, a sparészleg, az étterem és a többi közösségi terület, megújultak a golfpálya egyes részei, és új szolgáltatásokkal bővült a palettánk. Egy felfrissült, csodálatos hotel vezetését vettem át ez év januártól. Fő célunk a szálloda újrapozicionálása, a minőségi szolgáltatások megteremtése, megőrzése és erősítése. Fontos számunkra az is, hogy vendégeink megismerjék a környék nevezetességeit határon innen és túl.

N. V.: 2019 végén rendkívül magabiztosan újabb szárnyalásra készültünk, amikor „junior" igazgatóként a nyakamba kaptam a covidot. Nem volt két egyforma nap, gyors döntéseket kellett hozni, és közben a munkatársak felé az erőt és állandóságot képviselni – nem volt könnyű, de ennél intenzívebb tréninget nem tudnék elképzelni magamnak!

2020 augusztusában a vezetőség rám osztotta az újonnan létrehozott Bük-Győr klaszter igazgatói feladatait. Ez előrelépést és új feladatot jelentett, a két teljesen eltérő szálloda igazgatása bőven tartogat kihívásokat!

Közben fejlesztettünk mindkét helyszínen: wellness-szolgáltatásaink köre Bükön két éve kalandmedencével bővült, legfrissebb attrakciónk a csak felnőtt vendégeket fogadó szaunavilág. A wellnessfejlesztés következő ütemében teljesen új kezelőhelyiségeket, recepciót, öltözőket, kozmetikát, sóbarlangot hozunk létre, és a szobák felújítása is folytatódik. Győrben tavaly 32 szobát teljes bútorcserével, 90-et pedig részlegesen újítottunk fel.

T. T.: Az első hat hónapban a járvány miatt nem üzemelt a szálloda, de ekkor sem voltunk feladat nélkül. Nagy eredménynek tartom, hogy ebben az időszakban munkaidő-csökkentés nélkül minden kollégánkat megtartottuk. Közben zajlott az egykori Répce, a 2022 augusztusi nyitás óta Hunguest Bük keleti szárnyának teljes körű felújítása, és elkezdődött az egykori Répce Gold, most nyugati szárny fejlesztése. A szálloda a pincétől a padlásig megújult. Rengeteget tanultam arról, hogy milyen egy gyorsan változó környezetben szállodát vezetni. A felelősség nagy, a teljes komplexum, 360 szobával, két étteremmel, két bárral, egy központi konyhával és wellnessrészleggel május óta üzemel.

A látványos változások után jelenleg a sikeres üzemeltetés és a vendégélmény növelése a fő feladatunk. Új vendégkört igyekszünk megszólítani, minél nagyobb arányban elérni a családokat, fiatalokat, stabil törzsvendégkört kiépíteni belföldön is.

Ki az, aki szakmabeliként nagy hatással volt önre, vagy akit mentoraként említene?

K. Á.: Eddigi munkahelyeim mindegyikén találkoztam olyan kollégával vagy vezetővel, aki szakmailag nagy benyomást tett rám, inspirált. Különös hatással voltak rám külföldi feletteseim, sokszor strukturáltabb, nyugodtabb gondolkodásmódot képviseltek, és megtanították az ember középpontba helyezését, legyen szó kollégáról vagy vendégről.

N. V.: Óriási szerencsém van, hiszen a Danubiusnál a szakma kiemelkedő és elismert szaktekintélyeivel dolgozhatok együtt, nagyon inspiráló köztük fél-egy napot eltölteni például egy-egy találkozó vagy közös szakmai program alkalmával. A feletteseimmel, közvetlen igazgatótársaimmal folytatott beszélgetésekből is igyekszem beépíteni valamit a mindennapjaimba.

T. T.: Valamennyi igazgatómtól sokat tanultam, a szakma alapjait, munkaszervezési módszereket és a munkatársakkal, vezetőtársakkal való együttműködést. Emellett láttam olyan példákat is, amelyekről rögtön tudtam, hogy én hasonló esetben teljesen máshogy csinálnám.

Tömböly Tímea

Tömböly Tímea germanisztika, szakközgazdász és szakács végzettséggel rendelkezik. Pályafutását a Büki Gyógyfürdő és Thermal Campingben kezdte marketingasszisztensként, majd a Hunguest Hotel Répce és Répce Gold, ma Hunguest Bük sales- és marketigigazgatója, majd igazgatója lett.

A szaktudáson kívül ma milyen készségekre van leginkább szükség ahhoz, hogy valakiből jó vezető váljék?

K. Á.: Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egyéb emberi, vezetői kompetenciák. Fontos tudni, hogyan kell egy csapatot irányítani, és kezelni a nem várt eseményeket. A jó vezető optimista, mindenkit motivál a közös célok elérésére. A kompetencia és a készség csak együtt működnek, de az egyik legfontosabb dolog a szakma és a vendégek iránti alázat.

N. V.: Ezen a téren nagy változást hozott az elmúlt öt-tíz év. A Danubius szerencsére időben felismerte, hogy a munkatársaink a legnagyobb kincsünk, ezért rengeteg energiát fordított az innovatív vezetői és asszertív kommunikációs képzésekbe. Összetartó közösséget építünk, vezetőinkhez bárki bármikor bizalommal fordulhat, hiszen csak elkötelezett munkatársakkal lehet hosszú távon sikeresnek lenni.

A szakmánk nem feltétlenül nőies, ugyanakkor a női lélek és finomság egyre inkább nélkülözhetetlen adalékanyag a szállodaiparban. Jó érzés, hogy elindult a Danubiuson belül egy folyamat, amely a női vezetőket segíti. Fontos, hogy rajtuk keresztül példát, lehetőséget és karrierutat mutassunk fiatalabb, ambiciózus munkatársaiknak. A klub nevéhez már számos kezdeményezés köthető.

T. T.: A szakmai tudás mellett elsősorban állandó kíváncsiságra, széles körű érdeklődésre van szükség. Meglátni és adaptálni a jó gyakorlatokat, és mindig két lépéssel előrébb gondolkodni. Egyre kevesebb az idő egy-egy döntés meghozatalára, azonnal kell reagálni a történésekre. A munkatársak és a vendégek irányába pedig rengeteg türelem, nyitottság és empátia szükséges.

A 21. század kihívásaira, mint munka-magánélet, család-karrier egyensúlya, megtalálja-e a válaszokat?

K. Á.: Talán ez jelenti a legnagyobb kihívást a mindennapokban. Az évek során meg kellett tanulnom kialakítani az egészséges egyensúlyt, ehhez szerencsére maximális támogatást kapok a családomtól és a barátaimtól. A mi munkaidőnk nem nyolctól négyig, hétfőtől péntekig tart, a család mindennapjait úgy kellett kialakítani, hogy ez természetes legyen.

N. V.: Amikor belecsöppentem az igazgatói feladatok sűrűjébe, többször nem sikerült megtalálnom az egyensúlyt, háttérbe szorult a család. A férjem szerencsére támogat, és ma már a fiam is érti, mit jelent szállodában dolgozni. Sokat jelent, hogy mindkét házban nagyon jó vezetőtársaim vannak.

T. T.: Ugyan csak hat percre lakom a munkahelyemtől, mégis jól jön, hogy alapvetően tervezgetős vagyok, és tudatosan is kell terveznem a szabadidőmet. Kell több kisebb, két-három napos pihenő év közben is, ezek feltöltenek, és kárpótolást jelentenek a hosszabb, esetenként stresszesebb munkanapokért. Így marad energiám otthonra, a regenerálódásra, és a motivációmat is meg tudom őrizni. Az új megoldások, jó ötletek sokszor az ilyen kikapcsolódások után jutnak eszembe.

A nap végén vagy hétvégenként milyen tevékenységgel igyekszik feltöltődni?

K. Á.: Minden kikapcsol, ami a gyerekekkel és a családdal együtt végezhető. Imádunk utazni, biciklizni, sétálni, túrázni, kempingezni. A hegyekhez és a vizekhez kifejezett szerelem fűz.

N. V.: 20 évvel ezelőtt kinevettem volna magamat ezért, de a hétköznapokban a kertészkedés kapcsol ki leginkább. Képes vagyok akár a munkából hazaérve, irodai öltözékben nekiállni.

T. T.: A munka után leginkább csendre és nyugalomra vágynék, de ez nem mindig kivitelezhető. A mozgás korábban nem volt része az életemnek, most egy-egy óra torna, jóga segít kizökkenni a napi feladatokból.

Van-e bakancslistája? Mi szerepel rajta?

K.Á.: Természetesen van, és rengeteg dolog szerepel rajta. Amire a legjobban vágyom, az a zarándoklat az El Camino egy szakaszán, a teljes útvonalat megtartom az aktív senior időszakra!

N.V.: Tavaly töltöttem be a negyvenet, szerencsére nem érzek semmi terhelőt a korommal kapcsolatban, ott tartok, ahol tartani akartam. Nincs bakancslistám, de ha lenne, csak élmények lennének rajta!

T. T.: Úgy érzem, szakmailag jó helyen vagyok, a Hunguest Bük üzemeltetési feladatai még bőven tartogatnak kihívásokat. Az élethosszig tartó tanulás híveként szeretnék még idegen nyelveket tanulni, és rengeteget utazni. Főzni, amelyet igazgatóként is csak elméletben tudtam, szakácsdiplomát szerezve szerencsére már megtanultam!

(Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2023. novemberi számában jelent meg. Ha előfizetne a lapra, ezen a linken megteheti!)