Hotelcsillagok.hu címen elindult a minősített magyar szállodák adatbázisa

Forrás: turizmus.com

 2016. április 13. 19:24

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége sajtótájékoztatón jelentette be a hivatalos Hotelstars-csillagok széles körű megismertetését célzó kampánya és a hotelcsillagok.hu címen elérhető minősített szállodai adatbázis elindítását szerdán.

Magyarországon 2012 óta csak a Hotelstars nemzetközi szállodaminősítő rendszer által minősített szállodák használhatják a csillagmegjelölést kategóriájuk feltüntetésére. A hivatalos Hotelstars-csillagok garantálják a vendégek elvárásainak megfelelő, nemzetközileg egységes színvonalat és minőséget – mondta el Niklai Ákos MSZÉSZ-elnök a Prestige Hotel Budapestben tartott sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a Hotelstars által minősített hazai szállodák új online adatbázisát. A www.hotelcsillagok.hu címen elérhető hiteles szállodai adatbázis kifejezetten nagyközönségi használatra készült, a belépéshez és a minősített szállodák közötti böngészéshez nincs szükség előzetes regisztrációra.

 

„A hotelcsillagok.hu weboldal azért született meg, hogy a magyarországi vendégeket meg lehessen védeni a félrevezető kommunikációból és a hamis ígéretekből fakadó csalódástól. Ez ugyanis a magyar szállodaipari szakma, sőt a teljes turisztikai ágazat jól felfogott érdeke" – mondta Niklai Ákos.

A szakember hangsúlyozta, hogy a Hotelstars nemzeti tanúsító védjegy minden piaci szereplő számára egyértelmű előnyöket biztosít: a vendégek számára garantált, sztenderd minőséget, a szállodák számára nemzetközileg egységes színvonalat és ennek köszönhetően könnyebb értékesíthetőséget.

„Célunk az, hogy felhívjuk az vendégek figyelmét: szállodaválasztáskor minden esetben először tájékozódjanak, hogy kiszemelt szállodájuk rendelkezik-e hivatalos, Hotelstars-csillagokkal. Ehhez nyújt segítséget a hotelcsillagok.hu weboldal, ahol ezt könnyedén ellenőrizhetik" – tette hozzá.

A két és fél hónapos, június végéig tartó kampány központi eleme a kereshető adatbázis, amelyben a fogyasztók a jövőben maguk is ellenőrizhetik, hogy az általuk választott szálloda jogtiszta csillagokkal rendelkezik-e. Az oldal segít a csillagok közötti eligazodásban is, bemutatva, hogy mi várható el az egyes szállodai kategóriáktól, és az érdeklődők választ kaphatnak a Hotelstars-rendszerrel kapcsolatos összes egyéb kérdésükre is. A szakmai vélemény menüpont alatt szállodai szakemberek fejtik ki véleményüket a minősítő rendszer előnyeiről.

Az akciósorozat másik fontos eleme a weboldalra épülő közösségi médiakampány, amelynek keretében több ismert szakember és médiaszemélyiség is felszólal majd a minősítés és általában a minőség fontossága mellett. A kampány hivatalos Facebook-oldalán heti rendszerességgel kvízkérdések megválaszolásával nyerhetnek értékes nyereményeket az oldal követői. A kampány arca és nagykövete Görög Zita.

 

A Hotelstars-rendszer magyarországi működtetéséért felelős MSZÉSZ képviseletében Lukács Attila elmondta: a nagyközönség hiteles tájékoztatása mellett kiemelten fontos a magyarországi szállodák meggyőzése. A kampánynak célja az is, hogy minél több magyarországi szolgáltató lássa be: érdemes minősíttetnie magát a Hotelstars Union védjegyrendszerében. A turisztikai szakember szerint a kommunikáció e két iránya várhatóan erősíti majd egymást, hiszen a nemzetközi tapasztalat az, hogy a hatékony védjegyrendszert alkalmazó piacokon idővel érezhető versenyhátrányba kerülnek a minősített szolgáltatókkal szemben azok a szállodák, amelyek önkényesen, és így megbízhatatlan módon kommunikálják szállodai termékeik és szolgáltatásaik minőségét.

A sajtótájékoztatónak helyet adó Prestige Hotel Budapest igazgatója, Gaál Miklós úgy fogalmazott: az egyik legjobb döntésük volt, hogy már a ház tervezésének fázisában figyelembe vették a Hotelstars-minősítés 270 pontos kritériumrendszerét, ez belépőt jelentett ahhoz, hogy a vendégek elégedettek legyenek majd a szolgáltatásaikkal, ami a sikeres üzemeltetés kulcsa. Négy csillag superior besorolású szállodájuk a megnyitása óta eltelt egy esztendőben éves szinten 90 százalékos foglaltságot produkált, a budapesti ötcsillagos szállodák átlagárát elérve, esetenként meg is haladva. Ehhez képest elhanyagolható a három évre szóló Hotelstars-minősítés díja (ami esetükben 163 forint/nap költségre jön ki) – tette hozzá.

A Hotelstars-rendszert már 16 európai országban alkalmazzák, jelenleg 28 ezer minősített szálloda van. A magyarországi szállodakapacitásnak körülbelül 60 százaléka rendelkezik hivatalos Hotelstars-minősítéssel – ez Németország és Ausztria szállodaminősítési arányának felel meg. Az MSZÉSZ azt szeretné elérni, hogy idővel minden szálloda csatlakozzon a Hotelstars rendszeréhez, mert ez az ország turisztikai versenyképessége és általános megítélése szempontjából is kiemelt jelentőségű a nemzetközi piacon. Niklai Ákos kitért arra is, nemzetközi szinten a következő egy-két év fontos feladata, hogy a Hotelstars-rendszer csillagbesorolását az online foglalási portálok – Expedia, Booking.com, Tripadvisor, HRS – is használják. Ennek érdekében a Hotelstars Union folyamatos tárgyalásokat folytat.

A kampány a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósul meg, megtervezésére és lebonyolítására kiadónk, a Turizmus Kft. kapott megbízást.