Kevés szó esett a turizmusról az érte felelős bizottságban

 2014. június 03. 16:14

Bár a turizmust mindig mindenhol húzóágazatként szokás emlegetni, érintőlegesen volt csak szó a turizmusról az érte is felelős Gazdasági Bizottság első, miniszterjelölteket meghallgató ülésén a Parlamentben, június 3-án.

Elsőként Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter-jelölt vázolta fel elképzeléseit a tárca vezetéséről, ezek között említette a külgazdasági és kulturális kapcsolatok erősítését a balkáni térséggel, a poszt-szovjet államokkal, Ázsiával illetve Dél-Amerikával. Mint említette, szeretné, ha több városban létesülne magyar kulturális intézet, illetve tervezik nagykövetség nyitását Kuala Lumpurban, Mexikóban, Ecuadorban és Chilében. A közös közép-európai gazdasági övezet erősítéséről is beszélt, amely a határontúli magyarság számára is előnyöket jelent majd. Kérdésre válaszolva elhangzott, fontosnak látja a magyar termékek, köztük a magyar bor marketingjének erősítését.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterjelölt célként a gazdaság stabilizálását, a versenyképesség növelését és a munkahelyteremtést emelte ki. Az ágazatok között a turizmust úgy említette, a többi között, mint komoly potenciállal rendelkező terület. Mint kiemelte, szerencsés, hogy a következő parlamenti ciklus egybeesik az EU új ciklusának indításával, mert így remélhetőleg még jobban sikerül összehangolni a forrásfelhasználást, melynek 60 százalékát fordítanák pályázati úton gazdaságfejlesztésre.

A pénztárgépekről szólva elmondta: ma 110 ezer gép van forgalomban és 120 forgalmazó működik, a biztonságos adatforgalomra való átállás a kezdeti nehézségek után szavai szerint európai szinten is egyedülálló.