Megújult a pécsi Pintér-kert Arborétum

 2013. november 21. 11:58

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hatvanmillió forint KEOP pályázati támogatás segítségével valósította meg a pécsi Pintér-kert rekonstrukcióját.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „A pécsi Pintér-kert rekonstrukciója az értékmegőrzés és a fenntartható kezelés biztosítása érdekében" elnevezésű KEOP pályázatán 60 596 469 Ft támogatást kapott.

A pályázati támogatás segítségével megújult az arborétum kerítése, mely a kert alapításának időszakát, az 1920-as évek stílusát idézi. A kert bejárati részén létrehozták a főként vakok és gyengénlátók részére kialakított illatösvényt. Meghatározott növényfajok és állományok ritkítását végezték el, valamint új élőhelyeket létesítettek. A kert növényei mellett új zománctáblákon tüntették fel a növények magyar és tudományos nevét, valamint származási helyét. A gyűjteményes kert mellett egy rendezvényteret is kialakítottak, mely a jövőben szabadtéri kamarakoncertek, művészeti performanszok helyszíne lehet.

Több évtized után mostantól ismét látogatható a kert felső része, mely a jellegzetes mecseki karsztbokorerdő látványát kínálja a vendégeknek. A hegyoldalon több kilátópont is található, ahonnan a Tettye és a környező területek látványa tárul a látogatók elé. A meredek hegyoldalon a túrázók részére rozsdamentes acél korlátok adnak biztonságot.