Mobilapplikációval is bejárhatjuk a megújult szegedi Dómot

Forrás: turizmus.com

 2015. december 09. 17:47

Átfogó koncepció alapján megújult a szegedi Dóm és a Dömötör-torony. A város legismertebb látványosságait több mint 2 milliárd forintból újították meg.

„Pincétől a padlásig”, azaz az altemplomtól a tornyokig okostelefonos/visual guide-os vezetés segítségével járhatják be a látogatók a szegedi Dómot. A fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a székesegyház környezete, közösségi terei, hanem a Dömötör-torony és a Dóm téren a Nemzeti Panteon is megújult.

A projekt keretén belül elkészült az előlépcső alatti fogadótér, az altemplomban eddig nem látott kiállítás nyílt, restaurált szobrok, ereklyék, miseruhák bemutatásával. Méltó helyére került az urnatemető, a liturgikus térben elkészültek az áthelyezési és restaurálási munkák, valamint megújult a Nemzeti Pantheon. A Dömötör-torony visszakapta a keresztelő kutat, restaurálták az Aba-Novák-freskót is. Elkészült a tornyok külső javítása, továbbá mostantól a nyugati tornyot is bejárhatják a látogatók. A kilátószintről újra feltárul a páratlan panoráma, a kiállítás megnyitása után pedig sokrétű programot biztosít a Szegedre látogató turisták számára a Dóm.

A beruházás határozott célja volt, hogy erősítse azokat a funkciókat, amelyekkel a templom és annak kulturális terei a találkozások, beszélgetések, közösségi összetartozás színterévé válhatnak. Ennek érdekében az új kiállítások mellett, információs pultot, zarándok büfét, artshopot és könyvesboltot alakítottak ki a tervezők.

A DAOP-2.1.1./G-11-k1-2012-00009 „Szegedi Dóm turisztikai vonzerővé fejlesztése” elnevezésű pályázati kiírásán 2 086 800 000 forintos támogatást nyert el a kedvezményezett DÓM Fejlesztő- és Turisztikai Szolgáltató Szervezet. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. További információt a www.szegedidom.hu weboldalon találhatnak az érdeklődők. Az új terek és kiállítások január 4-étől látogathatóak.

MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely