Napi 4 járat Amszterdamból Budapestre

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 14. 16:52

A szomorkás, esős idő ellenére vidám ünnepséget rendeztek Ferihegyen, szeptember 12-én, abból az alkalomból, hogy 85 éve járnak Budapestre a KLM gépei.

Gajus Scheltema, Hollandi magyarországi nagykövete kiemelte: több mint 1500 holland érdekeltségű vállalkozás tevékenykedik Magyarországon, évente mintegy 4.5 milliárd eurós forgalmat elkönyvelve. Ez is jelzi, hogy a KLM-nek –a turizmuson felül - milyen fontos célállomás Budapest.

 

Olivier Hours, az Air France – KLM regionális vezérigazgatója arról szólt, hogy a 10 évvel ezelőtt szövetségre lépett Air France és KLM hat országra kiterjedő regionális munkáját, illetve forgalmát irányítják Budapestről, szeretnek itt dolgozni, s a többi holland érdekeltséghez hasonlóan hosszú távon is itt akarnak maradni, hiába csábítják őket újra és újra más közép-európai országok.

Dror Harel, a KLM és az Air France magyarországi igazgatója hangot adott örömének, hogy átvehette a budapesti irányítást, személyesen azért, mert a magyar főváros gyönyörű és izgalmas, a munka szempontjából pedig azért, mert óriási kihívásnak érzi megfelelni egy olyan piacon, ahol az elmúlt néhány évben 40%-kal nőtt a légitársaság Hollandiából érkező forgalma és 20%-kal az USA-ból érkező forgalma. Dror Harel szólt a fejlesztésekről is, kiemelve a hosszú távú járatokon üzemeltetett gépek business és első osztályainak átalakítását, amelynek révén a világon egyedülálló kényelmet biztosíthatnak utasaiknak. Szólt arról is, hogy feltétlenül megkívánják őrizni előkelő pozícióikat, nevezetesen, hogy a Latin Amerikába és a karibi térségbe irányuló forgalomban az első helyen állnak, az észak-amerikai forgalomban pedig a második helyen.

Kam Jandu, a Budapest Airport légiforgalmi igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a KLM, amellett, hogy 85 éve repül Budapestre, az első „nyugati" légitársaság is volt, amelyik a II. világháború után ismét menetrend szerinti járatot indított a magyar fővárosba, ma pedig a repülőtér egyik legfontosabb partnere, a nyári menetrendben napi négy Amsterdam – Budapest járatával. Az oldott hangulatú ünnepségen Kam Jandu nagy derültséget keltve azt is megjegyezte, hogy szeptember 12-én üli ő a születésnapját, ezért egy kicsit a sajátjának is érzi az ünnepi tortát.

 

A felvételeken:

A KLM menetrend szerint érkező, de évtizedekkel ezelőtti festésű gépét vízsugaras köszöntés fogadta Ferihegyen.

A retro egyenruhába öltözött személyzet körében, az ünnepi tortát tartja a kép bal szélén Dror Harel az Air France – KLM magyarországi igazgatója (http://turizmus.com/szemelyi_hirek/dror-harel-vette-at-melles-botond-poziciojat-1124322), középen pedig Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója.

A jubileum kapcsán az Air France KLM kommunikációs ügynöksége néhány KLM mérföldkövet ajánlott a sajtó figyelmébe:

A holland KLM légitársaság (teljes nevén Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V. – jelentése: Holland Királyi Légitársaság) világszerte 90 desztinációra szállít utasokat és rakományt.

·Ez a legrégibb légitársaság, amely máig eredeti nevén működik.

Vilma királynő 1919. szeptember 12-én engedélyezte a „királyi" szó használatát az akkor még nem is létező társaságnak, mert az alapítás hivatalosan csak október 7-én valósult meg.

A szimbolikus KLM alap- logót 1919-ben tervezte Dirk Roosenburg – a korona a KLM „királyi" minősítését jelzi.

Az első KLM járat 1920. május 17-én repült át a londoni Croydon repülőtérről Amszterdamba.

Az első járat, egy De Havilland DH-16 típusú gép 1920. május 17-én szállt le Schiphol repülőterén, az akkoriban szédületesnek számító, 150 km/óra sebességgel repült és a maximális felszállási súlya 1765 kg volt.

A holland királyi légitársaság 1921-ben kezdte meg a menetrendszerinti közlekedést.

Ma már szigorúan tilos bármilyen fegyver felvitele a polgári repülőgépekre, de ez nem volt mindig így. Az 50-es évek végén a KLM Amszterdam-Tokió járata a sarkkörön és Alaszkán át tette meg útját, és a pilóták kötelező tartozékaként vadászpuskákat vittek a fedélzeten: arra az esetre, ha a sarkkörön kényszerleszállást kell végrehajtani, akkor legyen mivel védekezni a jegesmedvék ellen.

2003. szeptember 30-án az Air France és a KLM bejelentette társulási szándékát

2004 februárjában jóváhagyták a tervet, 2004. május 5-én meg is valósult, ezzel létrejött a világ legnagyobb légitársasága.

A KLM 2004 szeptemberében csatlakozott a SkyTeam-hez