Pályázati egyszeregy a TDM konferencián

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2015. december 03. 17:02

A 2014-2020 közötti TDM-specifikus fejlesztési lehetőségekről kaptak első kézből tájékoztatást a TDM-szervezetek a XIV. Országos TDM Konferencián, Gyulán. Gyenizse Dorottya NGM főosztályvezető tényszerű tájékoztatása után a Magyar TDM Szövetség támogató szerepére is kitértek.

2014-ben 85 regisztrált szervezet volt (ebből 77 helyi), jelentőségüket mutatja, hogy Budapestet nem számolva a TDM-ek által lefedett területen realizálódik a vendégéjszakák 70 százaléka. A 2015-ös regisztrációban 3 szervezetet töröltek és két új szervezetet regisztráltak, új feltételként került be a térségi szervezetek desztinációfejlesztési stratégiája. A fejlesztési irányok között Gyenizse Dorottya kiemelte: a legfontosabb az életképesség, az önfenntartás, és a szakmaiság megerősítése.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a november közepén megjelent pályázati kiírás a GINOP I.-es prioritásban jelent meg 2 milliárd forintos keretösszeggel, a pályázók köre a regisztrált TDM-szervezetek. A benyújtás folyamatos, az értékelés február 23-tól szakaszos, negyedévente történik. Már most rengeteg gyakorlati kérdés merült fel a pályázókban, ezekre a palyazat.gov.hu oldalon gyorsan választ kaphatnak az ügyfélszolgálaton keresztül – hangzott el.

A szakmai tartalomra vonatkozóan fontos, hogy a termékfejlesztésen, marketingen, szemléletformáláson, monitoringon lesz a fő hangsúly, továbbá a képzéseken, a tematikus külföldi szakmai gyakornoki programon és tanulmányutakon, tematikus csomagajánlatok kialakításán.

A főosztályvezető a szakmai elvárások között említette a szezonalitás ingadozásának csökkenését, az 5 éves fenntartási kötelezettséget, a reális, takarékos költségvetést, a szakmai kompetenciát, a pozitív hatást a helyi foglalkoztatásra, a hazai beszállítók helyzetbe hozását.

A prezentációhoz kapcsolódóan Magyarics Gábor alelnök azt ismertette, hogy a Magyar TDM Szövetségnek milyen szerepe lesz a pályázati projektek előkészítésében, megvalósításában. Mint elhangzott, a szövetség „dolga lesz" majd, hogy odafigyeljen a szakmai szempontok és prioritások érvényesítésére, a méretgazdaságos, költséghatékony rendszer kiépítésének elősegítésére.

A fő pályázati projektek minél jobb előkészítése érdekében az elnökségben felmerült egy országos roadshow gondolata a regionális marketingigazgatóságokkal közösen, még az első beadási határidő előtt, azokban a régiókban, ahol erre igény mutatkozik. A külföldi gyakornoki program keretében a munkaszervezetek kollégáinak lehetősége nyílik 2-4 hetet külföldön tölteni, ennek a szervezését a szövetség felvállalja.

A pályázatokról workshop zajlott a konferencia első napján. Itt részletesen szó esett azokról a fejlesztésekről és szolgáltatásokról is, amelyekre a szervezetek önállóan, vagy csak kapcsolódóan pályázhatnak. Olyan gyakorlati részletekbe is belementek, mint az értékelési szempontok és a kapható esetleges pluszpontok, illetve Gyenizse Dorottya és Bozzay Andrásné válaszolt számos, előzetesen feltett, és helyben felmerülő konkrét kérdésre is azzal kapcsolatosan, hogy mi az, ami elszámolható és mi az, ami nem, illetve, hogy egyes egyedi esetek milyen megítélés alá esnek.