Párizsban is versenyez majd a Ranolder

 2016. augusztus 28. 12:45

Hamarosan Tours-ban, a világ egyik legrangosabb sajtversenyén is megméretteti magát a hazai vetélkedés szakmai zsűrije által legjobbnak ítélt, kézműves Ranolder nevű sajt.

De a többi nyolc hazai termék is kiváló minősítést kapott Roland Barthelémy-től, a tekintélyes francia sajtlovagtól, aki egy budai bevásárlóközpontban adott szakmai értékelést a magyar kínálat minőségéről és mutatta be 15 ország jellegzetes sajtjait.

A sajt fontos része a gasztronómiának, ez utóbbi pedig jelentős turisztikai vonzerő – jelentette ki a szakember a szombati bemutatón. A budai bevásárlóközpontban nem először rendeznek sajtünnepet – a mostani széles választékot bemutató kóstoló szeptember 11-ig tart. Az ünnep része a nemzetközi verseny is, amelyen nemcsak a zsűri értékel, hanem a közönség is szavaz.

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetek Sajtversenyét, melyen most 15 európai ország képviselteti magát hazája legjobb sajtjával.

A háromtagú zsűri a Ranolder sajtot ítélte a legjobbnak, amelyet egy kis, vidéki üzemben készítenek, szívvel-lélekkel.

Főként gomolya sajtokkal foglalkozunk, és alig egy éve kezdtük el készíteni a Ranoldert, ezért külön öröm, hogy azonnal a legjobbnak ítélte a közönség és a zsűri is. Ez egy karakteres, különleges sajt, ami egy egyedülálló baktériumflórának köszönhetően kapja jellegzetes ízét. Különböző érési fázisai vannak, a nyertes kilenchónapos érlelés után kerül a boltok polcaira – mondta el Tóth Tamásné Mária, a Sümegtej társtulajdonosa.

A IV. Nemzetek Sajtversenyén a világhírű francia sajtlovag, Roland Barthélemy látogatása nem csak azért volt fontos, mert a világ számos országában zsűrizi a legjobb sajtokat, hanem mert egy rendkívüli „sajtdiplomáciai" hírrel is szolgált.

„Sajnálatos módon a magyar sajtok eddig nem kaptak elég nagy szerepet a nemzetközi mezőnyben, de most, jobban megismerve az itt készített termékeket, biztos vagyok benne, hogy ez változni fog. Jövő júniusban rendezik meg a Sajtok Világversenyét 150 kilométerre Párizstól, Tours városában, melyen több magyar sajt mellett a Ranolder is képviselteti majd magát." – árulta el Roland Barthélemy