RoomSome 2.0 – Egy zseniális foglalási rendszer (újjá)születése

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. április 13. 16:54

Teljes mértékben megújult a MORGENS RoomSome foglalási rendszere. Az alapjaitól újraírt rendszerről Katona Zoltánnal, a társaság ügyvezetőjével beszélgettünk, akitől azt is megtudtuk, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a turisztikai piac egyik meghatározó szereplőjének az elmúlt pár év során.

Katona Zoltán

Fotó: Horváth-Kustány Katalin

A hazai szálláshely-foglalási piacon a legnagyobb kihívást ma már talán nem is a versenytársak, hanem a digitális igényeknek való megfelelés jelenti. A MORGENS erre évek óta kész megoldásokat kínál, amelyekben a RoomSome booking engine már lassan 8 éve központi szerepet játszik. Mit kell tudnunk a rendszerről?

A RoomSome egy saját fejlesztésű, valós idejű szobafoglalási rendszer, amely 2015-ben debütált a piacon, és amibe belegyúrtunk nagyon sok évi szállodai tapasztalatot, partnerigényt, rengeteg technikai megoldást, amivel mind segíteni tudtuk partnereink értékesítési és marketingmunkáját. A rendszer alapjait az évek során folyamatosan fejlesztettük, haladtunk a korral, felvettük a versenyt a piaci változásokkal, kielégítettük partnereink igényeit mondhatni A-tól Z-ig, azonban – hogy a legrégebbi fejlesztő kollégánk szavaival éljek, aki szinte az ötlet kipattanása óta együtt él a RoomSome-mal – mindezt néha nem túl elegáns megoldásokkal tudtuk a rendszerhez illeszteni. 2020-ban így elérkezett az idő, hogy egy új, hatékonyabb rendszert alkossunk meg, amely egyszerűbbé, átláthatóbbá, eredményesebbé teszi a vendégszerzést, növeli a vendégélményt, ráadásul letesztelt és bevált technikai megoldásokkal, automatizációkkal a konverziós arány növelésében és a bevételek maximalizálásában is hatalmas segítséget jelent. Bár a jelenlegi rendszerünk is csodákra képes, azért az új ehhez képest is tartogat némi „wow-faktort”.

Jelenleg több mint 100 hazai és külföldi szálloda ismeri és használja a RoomSome-ot. Milyen újdonságokat tartogat nekik és az új partnerek számára a szoftver 2.0-ás verziója?

Az egyik legfontosabb célunk az új foglalási motorral az volt, hogy megalkossunk egy olyan rendszert, amely rugalmasan, könnyedén alkalmazkodik a szállodák dinamikus árazási stratégiájához, mivel évek óta egyre komolyabb teret nyer a channel manager rendszerek használata, ugyanígy általánosan elterjedt a yield és revenue menedzsment alkalmazása. 2017-ben elsőként fejlesztettünk kapcsolatot független booking engine-ként a D-Edge channel managerrel, amit most sokkal magasabb szintre emeltünk. Szobánként, felnőtt kapacitásonként, ársávonként tudunk átvenni minden központilag beállított árat és az összes korlátozást úgy, hogy ehhez a RoomSome-ban hozzá tudunk társítani minden egyedi paramétert, a lemondási feltételektől a kedvezményeken át a gyerekárakig, úgy, hogy szinte nincs szükség megalkuvásra. Gyerekár beállításaink nem ismerik a lehetetlent, ami vidéki szálláshelyeknél nagyon nagy népszerűségnek örvend.

A korábban említett wow-faktorokból kaphatunk némi ízelítőt?

Az árazási megoldásokon kívül nagyon nagy hangsúly került az automatizmusokra. Olyan megoldásokat dolgoztunk ki az ajánlatkérés és -adás, valamint a foglalások folyamataira, ezek utókövetésére, módosítására, kötbéres vagy éppen kötbérmentes törlésére, hogy a szálláshelyeknek csupán egy előre felrögzített tartalmat kell sablonszerűen kialakítaniuk (ehhez biztosítunk egy sablonkészletet is), majd beállítaniuk, hogy az mikor és melyik félnek (vendég vagy szálláshely) kerüljön kiküldésre, hogy onnantól kezdve sok esetben bele sem kell avatkozniuk a folyamatokba. Automatizálhatók a fizetési emlékeztetők, az érkezés előtti levelek, valamint a távozás utáni vendégértékelő e-mailek is, amik akár időszakosan eltérő tartalommal kerülhetnek kiküldésre, de fejlesztettünk automata előleg-visszatérítést is egyes online pénzügyi szolgáltatókkal.

Mérni, mérni és mérni. Lehetne akár ez az egyik mottónk is, mivel a MORGENS mindamellett, hogy támogatja a szálláshelyeket szoftveres megoldásaival, nagyon magas színvonalú marketing-együttműködést is folytat több mint 50 szálláshellyel, ehhez pedig elengedhetetlen számunkra a folyamatos és egyre pontosabb mérés. Érthető adatok nélkül ez nem működne. Így a RoomSome-ban a méréseket már a kereséseknél kezdtük, olyan adatokkal szolgálunk már az időpontválasztástól kezdve a beérkező ajánlatkéréseken át a foglalásokig, hogy azokból valóban lehet következtetéseket levonni, tervezni, újra tervezni és célokat megvalósítani. Minden adatot egyedi szűrőfeltételeket beállítva exportálhatóvá tettünk. A vendégélményt, az árérzékenyebb látogatók hatékonyabb keresését, valamint a szálláshelyek gyengébb időszakainak erősítését árnaptár segíti.

Az egyedi kedvezmények és promóciók létrehozását is tovább fejlesztettük, nagyon speciális paraméterek beállítási lehetőségeivel bővítettük, tömeges létrehozásukat is lehetővé tettük akár előre generált kódok importálásával. Megfelelő időben és helyen történő alkalmazásukkal nagyon eredményes kampányok menedzselhetők segítségükkel.

A rendszer további extra funkciója multihotel mivoltában rejlik, a 2.0-ás verziót ugyanis úgy építettük fel, hogy szállodacsoportok, szállodaláncok a szálláshelyeik közös pontjait (tartalmak, fizetési és lemondási feltételek, értesítő levelek, kedvezmények stb.) egy helyen, központosítva tudják kezelni, rengeteg időt és energiát megspórolva.

Szó esett már channel menedzserről, dinamikus árazásról és ezekkel kapcsolatos fejlesztésekről, de mi a helyzet azokkal a szálláshelyekkel, amelyek eddig még nem éltek ezekkel a lehetőségekkel? Nekik sincs más választásuk, mint a fejlődés, ha szeretnének RoomSome-ra váltani?

A fejlődés lehetősége mindenki számára adott. Hogy ki hogyan tud élni vele, vagy kinek milyen lehetőségei, erőforrásai vannak rá, az már más kérdés. Mi azonban – mivel tanácsadóként is segítjük partnereinket – javasoljuk mindenkinek a fejlődést, akár lépésekben, fokozatosan, mert látjuk, tudjuk, hogy jó rendszerekkel, adatvezérelt marketingmunkával hová lehet eljutni, hogyan lehet hatékonyan előbbre jutni, mellesleg bevételeket maximalizálni. Éppen ezért a RoomSome 2.0 rendszerét úgy alkottuk meg, hogy a kisebb lépésben haladó, nekünk bizalmat szavazó partnereink is ki tudják használni elég magas szinten az árazásban rejlő lehetőségeket. Saját, belső dinamikus árazási modellt is kialakítottunk, ahol nemcsak árszintekkel tudnak foglaltság függvényében dolgozni, de az ajánlataikat – a channel manager rendszerekhez hasonlóan – referencia szobatípusból és referencia ajánlatokból is ki tudják alakítani, azaz mindent logikusan egymásra építve pillanatok alatt tudnak árakat módosítani. Szóval, bátran ajánljuk mindenkinek, aki belevágna velünk a fejlődésbe.

Meglehetősen sűrű volt az elmúlt pár évetek. Hogyan tekintesz vissza ezekre az időkre?

Így utólag azt mondom, hogy jó, hogy vége van. Egy új rendszer fejlesztésekor kezdetben mindenki tele van lendülettel, ötletekkel, tervekkel, de azért már tapasztalatból tudjuk, hogy vannak buktatók. De ezért vagyunk jó csapat, mert tudjuk, hogyan oldjuk meg ezeket, tudjuk, hogyan segítsünk egymásnak egy-egy álmatlan fejlesztői éjszaka után, vagy éppen koccintsunk egyet egy-egy mérföldkő elérésekor. Álmodtunk, alkottunk, elfáradtunk kicsit, de már gyűjtjük is az újabb energiákat.

Egy biztos; nem „dobozos” terméket fejlesztettünk, hanem egy logikusan felépített, hatékonyan használható foglalási rendszert, és tettük mindezt úgy, hogy az évek során jól működő rendszerbeállításokat, összefüggéseket meghagytuk. Hosszú volt ez a pár év, izgalmakkal és sokszor kételyekkel teli, de megcsináltuk. Újra. Innentől kezdve pedig továbbra sincs megállás, hiszen hamarosan debütál a Black Friday és a karácsonyi időszakok elengedhetetlen utalványmodulja, a RoomSome Voucher 2.0 és a 2022-ben az év technológiai újítása – termék innovációs díj nyertese, a RoomSome Loyalty 2.0 is. Tartogatunk még meglepetéseket…

www.morgens.hu

(X)


Az interjú eredetileg a Turizmus.com magazin 2023. áprilisi számában jelent meg.

.