Szálljon meg angol palotában ladyknél és lordoknál

Forrás: turizmus.com

 2015. december 14. 12:03

A legelegánsabb szállodáknál is előkelőbb, ha valaki kastélyban száll meg – így gondolja ezt sok tehetős híresség. A háborúk által többnyire elkerült brit szigetek szépséges kastélyai olykor konkurenciát jelentenek a nagyvárosi luxusszállodáknak.

Mint mindenről, az angol kastélyokról is előszeretettel készítenek népszerűségi listát a turisztikai magazinok. A svéd Vagabond szerint a legelegánsabb kastély Hartwell House, amelyet XVIII. Lajos francia király elképzelései alapján építettek és rendeztek be annak idején. Itt egy kétágyas szoba 2750 koronába (kb. 80 ezer forintba) kerül. A teljesen rendbe hozott, gyönyörű épületegyüttest étterem és spa egészíti ki.

A Hampshire-i Highclere kastély népszerűségében jelentős szerepet játszik, hogy a világszerte nagyon népszerű Downton Abbey című BBC-sorozat egyes jeleneteit itt forgatták. A túráknak megkérik az árát, igaz, a turistákért elegáns autó érkezik sofőrrel londoni szállodájukhoz, és a csomagban az is benne van, hogy meg lehet tekinteni azt a templomot, ahol Lady Mary és Matthew Crowley összeházasodtak a közeli Bampton településen. A kastély egy részében még ott lakik a tulajdonosok mai leszármazottja. A teaszalonnal kiegészített ajándékboltban kapható Lady Almina könyve, aki regényt írt az „igazi" Downton Abbey, azaz a saját családjuk és igazi otthonuk történetéről.

Highclere kastély

Highclere kastély

 

A North Derbyshire-ban lévő Chatsworth House-ban 16 generáció óta élnek a tulajdonosok. A kastélyt tíz éve renoválták és nyitották meg újra.

Berkshire-ban a Cliveden House sem most épült: az épületegyüttes alapjait 1666-ban fektették le. A kastélyt az USA 1906-ban leggazdagabb emberének számító, és szállodákat előszeretettel nyitó William Waldorf Astor vásárolta meg. Lakott itt Charlie Chaplintől Churchill-ig, Roosevelttől és George Bernard Show-ig számos híres ember.

.A Yorkshire Harewood House-t ugyanaz az építész, Charles Barry építette, aki annak idején a Downton Abbey-féle Highclere Castle-t. Ezt is hatalmas park egészíti ki, ahol hajdanán unalmukban óriási vadászatokat rendeztek a tulajdonosok, ma inkább az idegenvezetők által kalauzolt turisták sétálnak erre.

A Cheshire-i Lyme Park, a Buckinghamshire-ban lévő Stoke Park, akárcsak a Derbyshire-i Haddon Hall szintén több száz évesek, csodálatos kertekkel övezve, amelyek rendben tartása legalább olyan sok munkát igényel, mint a kastélyok több tucatnyi szobáinak állandó karbantartása.

Az. Oxfordshire-i Blenheim Palace igazi palota, ahol az angol arisztokrácia és a királyi család számos tagja megfordult. Kedvelte ezt a kastélyt Ribbentrop is, mint egy időben a hitleri Németország angliai nagykövete. A palota a háborús időkben kórházként működött, ma elegáns szálloda.