Tápiószecsői cukrászdában készült Magyarország tortája

Forrás: MTI

 2020. augusztus 04. 13:00

A Magyarország tortája és a Szent István-napi kenyér versenyek eredményét a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón jelentették be.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által 14. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája versenyt idén a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda Curiositas – magyarul kíváncsiság, különleges – tortája nyerte, amelyet Füredi Krisztián készített. A torta fő összetevője a mogyoró, a mandula és a csokoládé, valamint a birsalma.

Magyarország tortája 2020-ban, a Curiositas és készítője, Füredi Krisztián

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Facebook-oldala

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével meghirdetett Magyarország cukormentes tortája versenyen a Szentivánéji Álom elnevezésű torta győzedelmeskedett. A pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat csapata által, Dienes Andrea cukrászmester vezetésével elkészített alkotás nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, amelyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai szerint szeletenként 13,3 gramm szénhidrátot és 252,5 kalóriát tartalmaz.

Magyarország cukormentes tortája: Szentivánéji Álom

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A két győztes tortát augusztus 19-étől az ország számos cukrászdájában árusítják.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén két különdíjat is kiosztott: a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta a szegedi Virág Cukrászda berkenyét tartalmazó Mogyorócskája lett, a leginnovatívabb cukormentes torta különdíját pedig a monori Ami Süti Ami Pisztácia elnevezésű alkotása kapta.

A Magyar Pékszövetség hagyományos kenyérversenyén félszáz nevezésből választották ki a továbbjutókat. A döntőben 15 kenyeret kóstoltak, amelyekből hetet a Szent István-napi kenyér, nyolcat a 2020 leginnovatívabb kenyere versenyre neveztek.

Az idei Szent István-napi kenyér a Balmaz Sütöde Kft. által készített – Fülep Zsolt és Fülep Ádám által bemutatott – Hajdúsági házi kenyér lett. 2020 leginnovatívabb kenyerének pedig a Hel Pékség Kft. – Szász Krisztián és Horváth Zoltán által bemutatott – Rozmaringos burgonyás cipót választották.