TOP50 – Baldauf Csaba: Fontos elvárásunk a szállodán belüli folyamatos megújulás

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. március 18. 10:02

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Family Resort & Spa igazgatója, 2022 végéig a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke nyolcadszor szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint az utazási piac szereplői után most a szakmai szervezeteket vesszük sorra – a szerk.

*

Dacolva a nehézségekkel az eddigi legeredményesebb évét zárta 2022-ben a gyermekes családok egyik első számú úti céljaként ismert alsópáhoki Kolping Hotel. „A 67 százalékos éves kihasználtság és az összesen mintegy 110 ezer vendégéjszaka ugyan elmaradt a 2019-es év vendégforgalmától, de a november végéig elért, 3 milliárd 30 millió forintos árbevétel 800 millió forinttal szárnyalja túl a tavalyi nettó árbevételt, és a GOP-szintünk is javult" – ad hangot büszkeségének Baldauf Csaba.

Az alsópáhoki szállodában most örülnek igazán annak, hogy a korábbi fejlesztéseik során hangsúlyt fektettek a korszerű technológiák bevezetésére. Nagy rugalmasságot ad az üzemeltetésben, hogy a központi fűtés levegő-hőszivattyús hűtő-fűtő rendszeren keresztül is működtethető, így a gáz és a villamos energia használata között a gazdaságosság függvényében tudnak választani. Októberben már élvezhették annak a 700 kW teljesítményű napelemparknak az áldásos hatását, melytől a teljes üzemévet figyelembe véve 45-50 százalékos megtakarítást várnak, s amely a jövőben jelentős segítséget nyújt a kiadások leszorításában. Nem veszik félvállról a kiadáscsökkentést sem, az üzemeltetési területek felelősei szigorúan ellenőrzik az erre vonatkozó irányelvek betartását.

Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Family Resort & Spa igazgatója, az MSZÉSZ korábbi elnöke

Fotó: Marton Zalán

Szállodájuk vendégek általi megítélése nagyon pozitív, értékelésük a hévízi szállodák közül a legmagasabb. „Rengeteget dolgozunk azon, hogy ez így is maradjon" – hangsúlyozta az igazgató. A szolgáltatások bővítésére, javítására és újragondolására való törekvés itt minden dolgozó számára elvárás, hogy minden évben tudjanak újdonsággal szolgálni. A megújulás kapcsán nagyban építenek vendégeik visszajelzéseire. Nagyrészt ennek köszönhetik, hogy piac elfogadta az áremeléseket, az ily módon megnövelt bevételeik pedig fedezetet nyújtottak kiadásaik növekedésére.

A szülők és gyerekek közös kikapcsolódását fókuszba állító, szintén az újítás szellemében megálmodott Bobo Fun Park működésének első teljes évében 70 ezer látogatót fogadott, és bizonyította az adrenalinparkkal kapcsolatos előzetes várakozásaik megalapozottságát. A vendégvisszajelzések itt is pozitívak, üzleti tervük szinte forintra megvalósult. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy hiánypótló szolgáltatást alakítottak ki a Balaton nyugati medencéjében, ami nagymértékben hozzájárult a régió attraktivitásához. Mindezt a szakember a Fun Park és a szálloda dolgozóinak közös sikereként értékeli.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöki tisztsége rengeteg megtett kilométert és napi többórányi pluszmunkát jelentett Baldauf Csaba számára, ugyanakkor ezen a fórumon is az igazi csapatmunka örömével ajándékozta meg őt. A 2021 júliusától 2022 decemberéig betöltött elnöki szerep a körülmények – Covid, háborús helyzet, energiakrízis – miatt nagyon mozgalmas volt. Sikereik között említi, hogy az elfogadott kormányzati turisztikai mentőcsomagban sok javaslatukat figyelembe vették, és a kormányzat nyitottságot mutat a további tárgyalásokra. Ugyanilyen fontos, hogy az Év Fiatal Szállodása pályázatra 26 tehetséges szakember jelentkezett. Ők lehetnek a jövőbeni utánpótlás példaképei, akik hitelesen mutathatják meg a szakma jövőjét és szépségét mindenki számára.

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)