Úszó kiállítótérrel bővült az A38 hajó

 2010. november 16. 20:38

Multifunkcionális úszó kiállító- és előadótérrel bővült kedden a főváros népszerű kulturális központja, az újbudai A38 állóhajó: a művészdereglyének is nevezett építményt ünnepélyes keretek között, Szőcs Géza kulturális államtitkár jelenlétében nyitották meg.

A Duna országok, népek, régiók egymáshoz közeledésének és közlekedésének hullámzó jelképe az Európai Unióban. Ennek része ezentúl ez az úszó mű, amely a magyar EU-elnökség idején a kulturális és örökségturizmus fontos elemévé válhat - fogalmazott beszédében Szőcs Géza.
A már több mint hét éve működő népszerű kulturális központ, az A38 hajó kinőtte a rendelkezésére álló teret. A mellé nemrég illesztett úszómű a nyergesújfalui hajógyárban készült, 300 tonna acélból, üvegből és vasszerkezetből áll. A mintegy másfél évig tartó beruházás költségeinek 85 százalékát az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjából származó vissza nem térítendő támogatás, 300 millió forint fedezte, 15 százalék volt az önrész. A dereglye főtermét kiállítások megrendezésére, filmvetítésre, előadások megtartására tervezték, emellett kép- és hangfelvételek készítésére alkalmas stúdió és irodák kaptak helyet rajta.
A mintegy 50 méter hosszú, 11 méter széles, és négy méter belmagasságú, 60 centiméteres merülésű építmény az A38 hajón keresztül közelíthető meg négy hídon keresztül. A művészdereglyéhez egy európai szabványoknak megfelelő vízibusz-kikötőt is építettek.