Új magyar tiszteletbeli konzult neveztek ki Aucklandben

Forrás: turizmus.com

 2022. november 29. 14:14

Lipóth Petra, mint Új-Zéland magyarországi tiszteletbeli konzulja november 19-én megkezdte működését Northland és Auckland régiókra kiterjedő illetőséggel. Elődje, Szabó Miklós több évtizedig látta el a tiszteletbeli konzuli feladatot.

Magyarország Konzulátusa Aucklandben az alábbi címen található: 46 Brown St, Ponsonby, Auckland 1021 (e-mail-cím: hon.consul.hun.akl@gmail.com).

Lipóth Petra

Fotó: Facebook

A tiszteletbeli konzul fő feladata  az Új-Zélandra utazó magyar állampolgároknak szükség esetén segítségnyújtás, érdekeiknek képviselete, az ország imázsának  erősítése és a kétoldalú kapcsolatok elősegítése.

A magyar nagykövetség 2016-ben nyitotta meg kapuit Wellingtonban, azóta dinamikusan fejlődnek a kétoldalú kapcsolatok gazdasági, politikai, idegenforgalmi, kulturális és tudományos területen.

Jelentős fellendülést hozott az idegenforgalomban a két ország között megkötött vízummentességi egyezmény, melynek értelmében a turistaként kiutazók 90 napot tölthetnek az országokban.  Összesen egy regisztráció szükséges az utazást megelőzően az úgynevezett NZeTA-n (New Zealand Electronic Travel Authority) és természetesen meg kell felelni a beutazási feltételeknek.

Évente 100 magyar fiatal igényelhet speciális Working Holiday vízumot, amellyel 1 évig tartózkodhatnak Új-Zélandon.

Már a magyar gasztronómia ízeivel is ismerkedhetnek Új-Zéland lakosai, megnyílt az ANZIL étterem a Paraparaumu-i Lindale Village-ben amit egy magyar házaspár és családja által üzemeltet. A vendéglő nagy sikert aratott a helyiek körében és megnyerte Az Utazó Magazin  által alapított, az év legjobb tengerentúli magyar étterme címet.

Sárdi Rezső Új-Zéland magyarországi tiszteletbeli konzulja tájékoztatott, hogy jelentős növekedést regisztráltak a bejövő idegenforgalom területén. Szeptembertől a védőoltással nem rendelkező külföldiek ismét beutazhatnak Új-Zélandra vízum- és karanténkötelezettség nélkül 90 napos időtartamra.

Ehhez minden utazónak ki kell töltenie az NZeTA (New Zealand Traveller Declaration) nevű online kérdőívet: travellerdeclaration.govt.nz, továbbá meg kell felelni a beutazási feltételeknek.