A bécsi repülőtér forgalma majdnem a járvány előtti szinten

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 21. 15:10

A bécsi repülőtér utasforgalma elérte a 2019-es szint 91 százalékát az első félévben, júliusi forgalma pedig már csak fél százalékkal marad el a járvány előttitől. A Flughafen Wien csoport által üzemeltetett repülőterek júliusi forgalma összességében nőtt 2019-hez képest.

„Javában tart a nyári utazási szezon. A bécsi repülőtér utasforgalma 3,1 millió utassal 2023 júliusában mindössze 0,5%-kal volt alacsonyabb a 2019-es szintnél, sőt egyes napokon még magasabb is volt annál" – mondta Julian Jäger, a Flughafen Wien igazgatótanácsának tagja.

Hozzátette, a közelmúlt utasforgalmi növekedése miatt felfelé módosították előrejelzéseiket, és már 28,5 millió utassal számolnak összesen idénre. A repülőtéren hamarosan megkezdődnek a 3-as terminál déli bővítésének, a Helios Logistics Parknak és a harmadik szállodánknak a munkálatai – olvasható a vállalatcsoport közleményében.

Majdnem a 2019-es szinten a bécsi reptér utasforgalma

Fotó: 123rf.com

 

Júliusban a bécsi repülőtér nyugat-európai célállomásaira repülő utasainak száma 9,5%-kal nőtt az előző évhez képest, míg a kelet-európai forgalom 14 százalékkal emelkedett. A legnagyobb forgalomnövekedés a távol-keleti célállomások esetében történt, júliusban az utasok száma 47036-ra nőtt, ami több mint 139 százalékos emelkedésnek felel meg az egy évvel korábbihoz képest.

Észak-Amerika felé közel 8 százalékkal, míg a Közel-Kelet irányába 28,1 százalékkal többen vették az irányt, mint egy évvel korábban. Az afrikai forgalomban csak csekély, 2,6 százalékos emelkedés történt.

A vállalatcsoport által üzemeltetett máltai és kassai repülőtér júliusi forgalma azonban már meg is haladja a járvány előtti szintet. A máltai repülőtér utasforgalma idén júliusban 6,3 %-kal, több mint 840 ezer utasra nőtt a 2019-es év azonos időszakához képest, míg a kassai repülőtér forgalma idén júliusban 96872 utassal közel 1 százalékos növekedést mutatott.

Összességében a Flughafen Wien vállalatcsoporthoz tartozó repülőterek forgalma júliusban 0,8 százalékkal meghaladta a járvány előtti szintet.