A foglalási díjak elleni fellépésre kérik az EU-t

Forrás: travelmole.com

 2017. június 27. 13:17

Nyílt levélben kért segítséget az EU illetékes testületeitől az utaztató szakma. Az IAG (International Airlines Group) ugyanis bejelentette, hogy novembertől nyolc fontban megállapított díjat számol fel minden, GDS-en keresztül érkezett foglalásra.

Egy  kereskedelmi és fogyasztóvédelmi szervezeteket tömörítő koalíció levelet írt Violeta Bulc közlekedési biztosnak. A levélben azt kérik az EU-tól, hogy akadályozza meg, hogy a nagy légitársaságok összefoghassanak a tisztességes verseny megsértésére – beleértve a szövetségeket és a codeshare megállapodásokat.

Az aláírók között volt többek között az ECTAA, a European Passengers' Federation és a UK Guild of Travel Management Companies. Magyar részről a MUISZ is aláírta a levelet.

„A légi szolgáltatások független viszonteladóiként, illetve a fogyasztók képviselőiként azért írunk, hogy kifejezzük aggodalmunkat a tisztességes versenyre és a szabad fogyasztói választásra leselkedő fenyegetéssel kapcsolatban. Kérjük Önt, hogy védje meg a nyitott légi közlekedési piac és a tisztességes verseny értékeit, melyeket az Európai Unió még az 1990-es években fektetett le” – írják.

 


A levél írói arra kérték Violeta Bulc közlekedési biztost, hogy védje meg a nyitott légi közlekedési piac és a tisztességes verseny értékeit, melyeket az Európai Unió még az 1990-es években fektetett le

Kiemelték, hogy a légitársaságok pótdíjai azzal fenyegetnek, hogy visszafordítják a liberalizáció 25 éves pozitív eredményeit és visszaáll egy olyan piaci helyzet, ahol csupán néhány domináns játékos van, kicsi a választási lehetőség és nincs átláthatóság. Ez pedig elkerülhetetlenül magasabb árakhoz vezet.

A levél megírásának kiváltó oka az IAG azon bejelentése volt, hogy novembertől minden GDS-en keresztül foglalt British Airways és Ibéria jegyre nyolc font foglalási díjat terveznek felszámolni.

A lavinát a Lufthansa indította el azzal, hogy 16 euró foglalási díjat szab ki minden GDS foglalásra. „Sajnos ezidáig – a várakozásokkal szemben – ezt a lépést semmilyen válasz nem követte az Európai Bizottság részéről, s ez felbátorítja a nagy légitársaságokat, hogy kövesség a Lufthansa Csoport példáját”.

A levél aláírói két éve figyelmeztettek a lépés veszélyeire, ami most az IAG új viszonteladói stratégiájának bejelentésével be is következett.

„A Lufthansa stratégiájához hasonlóan ez diszkriminatív az átlátható és semleges csatornákkal szemben és arra kényszeríti az ügyfeleket és az utaztatókat, hogy a British Ariways és az Iberia jegyeit közvetlenül az IAG foglalási rendszerén keresztül vásárolják. Minél több nagy légitársaság követi ezt a gyakorlatot, annál nehezebb lesz fenntartani a független és semleges foglalási csatornákat, ahol az ügyfelek objektív összehasonlítást kaphatnak a különböző légitársaságokról."

A levél írói sürgetik az EU-t, hogy alkalmazzák a meglévő jogszabályokat, illetve kérik, hogy alaposan vizsgálják felül a szövetségeket és codesharing együttműködéseket, hogy kiderüljön, a korábbi versenytársak között kialakult együttműködések nem hátrányosak-e az utasokra nézve.