Air France-KLM: növekvő utasforgalom, MD11-es búcsújárat

Forrás: turizmus.com

 2014. november 13. 14:02

Az utasforgalmat tekintve nőtt a csoport kapacitása, forgalma és a gépek kihasználtsága is, és a Transavia fejlődése szintén gyors ütemben folytatódott októberben. Eközben a KLM 800 rajongó bevonásával „nyugdíjazta” MD11-es típusú repülőgépeit.

A három „búcsújáratra” percek alatt elfogytak a jegyek. A KLM 1993-tól napjainkig tíz MD-11-est működtetett.

Az Air France-KLM hosszú távú járatainak forgalma 2014 októberében 2,1 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy 6,9 millió utas választotta az Air France - KLM gépeit. Az amerikai kontinens kapacitása 7,2 százalékkal növekedett, a latin-amerikai térség népszerűségének köszönhetően. A Transavia kiemelkedően teljesített októberben: 1 millióan utaztak a légitársasággal, ami 17,9 százalékos növekedést jelent. Franciaországon belül is folyamatos fejlődést mutat a Transavia. Az egy tonnakilométerre jutó egységbevétel (RATK) alacsonyabb értéket mutat, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

MD11 – egy korszak vége

2014. október 26. a KLM életében egy korszak végét jelenti. A légitársaság ugyanis ezen a napon kivonta forgalomból MD11-es gépeit. A Douglas repülőgépgyártó vállalat és a holland királyi légitársaság közötti partneri kapcsolat több mint nyolcvan évig tartott, ami egyedülálló a polgári repülés történetében. 1934 óta a KLM volt az egyetlen légitársaság a világon, amely az összes Douglas márkájú sorozatgyártott típust működtette, a DC-2-estől a DC-10-esig.

Az elmúlt néhány évben a KLM egy modern, hatékony üzemanyag-felhasználású, fenntartható flottát épített fel, amelybe az MD-11-es már nem illik bele. Ezért ezt a típust a Boeing 787-9 Dreamliner követi majd 2015-ben. A Boeing Dreamliner 294 utast képes szállítani, mintegy 30 százalékkal több üzemanyagot takarít meg, valamint kisebb a zaj- és a szén-dioxid kibocsátása is. Így járul hozzá a KLM egy fenntarthatóbb légiközlekedési ágazat létrehozásához. Az új Dreamlinerek megérkezéséig Airbus A330 és Boeing 777 típusok pótolják majd a nyugdíjba vonuló MD-11-eseket.

Az MD11 utolsó, hivatalos repülése: