Átadták a Mezőkövesd-Bükkzsérc kerékpárutat

Forrás: turizmus.com

 2021. október 10. 12:40

Négy dél-borsodi települést köt össze az a több mint 20 kilométer hosszúságú kerékpárút, amelyet csütörtökön adtak át a forgalomnak Mezőkövesd határában.

Mezőkövesd, Bogács, Cserépfalu és Bükkzsérc között most már biciklivel is biztonságosan lehet közlekedni, a kerékpárutat a négy település önkormányzata pályázaton elnyert több, mint egymilliárd forintból építette meg.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kerékpárút átadásán hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány ellenére a kormány nem a megszorítások, hanem a fejlesztések, munkahelyteremtések mellett döntött. Ez a kerékpárút az összefogás eredményeként épült meg, és ezt a kormány természetesen támogatta - tette hozzá.

Az elmúlt tíz évben összességében 1700 kilométer hosszúságú kerékpárút épült az országban, csak 2021-ben 220 kilométer hosszban. Az idén még 50 kilométernyi ilyen út átadása várható - ismertette.
A kormányszóvivő szerint minden ilyen beruházás a térségben élők komfortérzetét javítja, akár munkába járásról, akár kikapcsolódásról van szó. Hozzátette: a kormány a kerékpárutak építését számos pályázattal támogatja, és e beruházások a turizmust is fejlesztik.

Képünkön balról jobbra: ifj. Szilvási András, a Szilvási Építő Kft. ügyvezető igazgatója, Csendesné Farkas Edit, Bogács polgármestere, Vasas Csaba, Bükkzsérc polgármestere, Tállai András miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere, Csendes Péter, Cserépfalu polgármestere

Fotó: Mezõkövesdi Média Nonprofit Kft.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: a fejlesztésnek köszönhetően tovább bővültek a lehetőségek Mezőkövesden és a dél-borsodi térségben is a kikapcsolódni és sportolni vágyóknak, a településeket összekötő kerékpárút hozzájárul mind Mezőkövesd, mind a térség turizmusának fellendítéséhez is.

Hangsúlyozta, hogy a fejlesztés hozzájárul a környezetvédelemhez is, elősegítve, hogy minél többen döntsenek a kerékpár mellett az autó helyett, hiszen a bicikliutat választva nemcsak az egészségükért tesznek többet, de a testi-lelki feltöltődés is garantált, miközben felfedezhetik a térség és a négy település látnivalóit.

mezokovesd

Több mint 20 km méter hosszan épült ki a kerékpáros útvonal a négy település között, ebből 6190 méteren belterületi kétoldali kerékpáros nyomot jelöltek ki

Fotó: MTI/Vajda János

Az államtitkár beszélt arról is, hogy "a dél-borsodi térség épül, szépül, fejlődik", ami a kormány politikájának, az itt élők összefogásának egyaránt köszönhető.