Betiltják a tevegelést a piramisoknál

Forrás: turizmus.com

 2023. április 05. 16:30

Hamarosan nem lehet többé tevegelni a gizai piramisoknál. Az egyiptomi turisztikai minisztérium azt tervezi, hogy helyette elektromos járművek szállítják majd a turistákat.

A tevegelés Egyiptom egyik népszerű turisztikai attrakciója, és viszonylag olcsó is, többnyire alig kerül többe 12 eurónál. Lehet tevegelni a gizai piramisoknál, a Kairótól északra fekvő Birqash tevepiacán, vagy karavánnal a sivatagon át. A turisták általában jól szórakoznak a tevegelés közben, azonban azzal, hogy sok állatnak botütések friss vagy behegedt nyomai láthatók a hátán, a legtöbben nem foglalkoznak – írja a welt.de.

Azért akadnak olyan utazók is, akik a nemzetközi utazási portálokon, pl. a Tripadvisoron felszólalnak a jelenség ellen: „Sérült tevék, amelyeket elegendő folyadékbevitel nélkül kényszerítenek munkára. (…) Felhívtuk erre a személyzet figyelmét, de meg se hallották.” Vagy: „Nulla állatvédelem a tevéknél és a lovaknál, sétáló csontvázak vannak a pokrócok alatt. Ne ülj fel ezekre a szegény állatokra, ez kész állatkínzás.”

Az egyiptomi kormány már régóta ismeri a problémát. A munkaállatokkal való visszaélés az ország alkotmányának 45. cikkébe ütközik, ez kimondja, hogy biztosítani kell az állatokkal való emberséges bánásmódot. Az egyiptomi turisztikai minisztérium ezért már 2020 októberében bejelentette, hogy a gizai piramisok környékén és a régészeti lelőhelyeken betiltják a turisták tevegeltetését és a lovaskocsikázást is. Ezeken a helyeken a jövőben csak elektromos autók és elektromos turistabuszok szállíthatják a látogatókat.

Ezek a kedves állatok sokszor rengeteg bántalmazást kapnak

Fotó: 123rf.com

A PETA nemzetközi állatvédelmi szervezet egyik képviselője a lapnak elmondta: a berlini ITB-n megbeszélést folytattak az egyiptomi turisztikai minisztériummal, és megtudták, hogy a koronavírus-járvány miatt késlekedik az e-autók bevezetése, de kb. három hónap múlva megtörténik.

A PETA Asia nemrég kapott egy filmfelvételt, amelyen jól látható, ahogy tevéket kínoznak a birqashi tevepiacon. A filmen egy teherautót látni, amely egy lábánál fogva odakötözött állatot vonszol maga után. A felvételen véres fejű tevéket is látni, és embereket, akik ostorral verik őket.

Miután a PETA megjelentette az első videókat a véresre vert tevékről, és az egyiptomi állatjogi társaság is feljelentést tett, már 2019-ben három embert letartóztattak a piacon állatkínzás vádjával. A gizai kormányzó tájékoztatása szerint ezután térfigyelő kamerákat szereltek fel, az árusokat kioktatták az állatokkal való helyes bánásmódról és állatorvosokat alkalmaztak a piacon, hogy ellássák a beteg állatokat.