Cantabria Infinita

Szerző: Nagy Tünde

Forrás: turizmus.com

 2018. június 04. 17:25

Azaz Cantabria végtelen. És valóban! A Spanyolország 1%-át kitevő Cantabria régió végtelennek tűnik. Utunkat megelőzően nem is sejtettük a régióról és annak fővárosáról, Santanderről, hogy ennyi csodát tartogat egymástól karnyújtásnyira.

A még felfedezésre váró régió fővárosába márciustól repül közvetlen Ryanair járat, tanulmányutunkat ebből az apropóból szervezte a légitársaság, a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal és a cantabriai kormány által tulajdonolt helyi turisztikai promóciós cég, a Cantur.

Balról jobbra vendéglátóink: Teresa Ortiz - a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal bécsi képviseletének igazgatója, Daniel Ruiz - a CanTur promóciós osztályának vezetője, Damian Freeman - a La Curva szörfiskola oktatója, Bea Gerez Oria - idegenvezető

Fotó: turizmus.com

Vendéglátóink igyekeztek a lehető legszínesebben megszervezni a négynapos utat, meggyőződhettünk többek között arról is, hogy Santander miért lehet tagja a „Most Beautiful Bays in the World" clubnak. A Budapestről mostantól könnyen elérhető Santander földrajzi adottságai kiválóak. Karakterét a természetes, homokos strandok és a parttól induló kisebb hegyek adják. A város korábban egyszerű halászfalu volt, a gazdaságot napjainkban a turizmus, a kereskedelem és a kikötői tevékenységek hajtják.

A város emblematikus épülete, a Bank of Santander

Fotó: turizmus.com

A város modern külsejét egy sajnálatos eseménynek köszönheti: az 1941-es tűzvész szinten mindent elpusztított a történelmi városrészben. A belváros teljes újjáépítése után, kisebb városokat – Cueto, Monte, San Román de la Llanilla and Penacasillo - csatoltak Santenderhez, így lett teljes a kép.

A Centro Botín Múzeum a Pereda Parkban

Fotó: turizmus.com

Az elmúlt években átadott repülőtér nevét a 2011-ben elhunyt profi golfjátékosról – Severino Ballesterosról – kapta, ahonnan 10 perc alatt már bent is vagyunk a belvárosban.

A Magdalena Palota

Fotó: turizmus.com

Már a városba vezető úton elénk tárul a város egyik nevezetessége, a Magdalena félsziget, rajta a Magdalena Palotával. A palota korábban a királyi család nyári rezidenciája volt, napjainkban a diákoknak ad otthont illetve különféle rendezvények, konferenciák helyszínéül szolgál. A város további must-see látnivalói: Plaza Porticada, Banco de Santander és a Gran Casino del Sardinero.

Santander számos híres stranddal is büszkélkedhet, csak hogy néhányat említsünk: El Sardinero, La Magdalena, Bikinis és Matalenas.

Oyambre Nemzeti Park. A régió számos vonzó öböllel és partszakasszal hívogat

Fotó: turizmus.com

A főváros és az azt övező városkák tengerpartja az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek kínál tökéletes környezetet, mi a szörfözéssel ismerkedhettünk meg Somo-ban, a La Curva szörfiskola oktatóitól sajátíthattuk el az alapokat. (A „paddle-paddle" és a „please don't jump off" vezényszavak még mindig a fülemben visszhangoznak...)

A tenger mellet párhuzamosan futó parkok lenyűgöző látványt nyújtanak. A Paseo De Reina Victoria eleganciát kölcsönöz a városnak, a Piqío Garden elvezet egyenesen a First és Second Beach-ekre, míg a Pereda Gardens, ahol tavasszal és nyáron vásárokat tartanak, mára a város szimbólumává vált.

Múzeumokat is szép számmal látogathatunk Santanderben, köztük: Museum of Fine Arts, Cantabrian Maritime Museum, Faro Cabo Mayor és a Botín Múzeum, ahol Miró alkotásai láthatók. Tudták például, hogy Joan Miró tervezte a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal logóját?

Tengeri herkentyűk a santanderi halpiacon

Fotó: turizmus.com

Ha a gasztronómia oltárán szeretnénk áldozni, kezdjük a tenger nyújtotta kincsekkel. Tintahal, kagylók, sós és savanyított szardella, szardínia, homár...a lista végtelen. A húsételek közül ajánljuk a mountain stew-t, míg desszertnek a sobaos-t és queseda-t.

Íme az általunk tesztelt cantábriai éttermek sora: Asador Itxaski, Hotel el Oso de Cosgaya, Bodage del Riojano és El Ronquillo, David Perez Gutierrez degusztációs menüsoráért érdemes a hegyekbe utazni.

Szálláslehetőségekben is bőséges a kínálat, az apartmanoktól egészen az ötcsillagos szállodákig válogathatunk. Májusi adatok szerint a régió 76.000 ággyal várja az ide utazókat, ez a szám Santanderben 6.629. A június közepétől szeptember közepéig tartó főszezonban magasabbak az árak, a madridiak zöme ekkor érkezik ide hűsölni, de messze van a katalóniai vagy andalúziai áraktól.

Kint tartózkodásunk idején szállásunkat a négycsillagos Hotel Santemar és a Grand Hotel Balneario Puente Viesgo biztosította. A Puente Viesgo-ban örömmel összefutottam volna a spanyol futball válogatott tagjaival, makik szívesen időznek a szállodában.

Az El Soplao cseppkőbarlang bejárata

Fotó: turizmus.com

De Santander határain kívül is többszörösen megéltük a WOW élményt! Először a Cabárceno Nemzeti Parknál, aztán következett a Soplao cseppkőbarlang, Camalenoban a Santo Torobio de Liébana kolostor, nem beszélve az Altamira és  a Cave of El Castillo barlangokról és Gaudí egyik első alkotásáról, az El Capricho de Gaudí házról.

Potes házacskái

Fotó: turizmus.com

Potes festői látképe

Fotó: turizmus.com

Cantabria turizmusa pillanatnyilag a belföldi vendégekre épül, a turisztikai hivatal célja, hogy ezen változtasson.