Christchurch új nemzetközi hub szerepére készül

Forrás: turizmus.com

 2016. július 15. 18:46

Új-Zéland harmadik legnagyobb városa, Christchurch idegenforgalmi babérokra pályázik: repülőtere az ország egyik legfontosabb légi hubjának szerepét kívánja betölteni, s közel 4000 szállodai férőhelyet kínál a látogatóknak.

2011-ben óriási földrengés döntötte romba Christchurch belvárosát, azonban mára a város szinte teljesen felépült, és régi pompájában várja az utazókat. Természetesen még számos építkezés zajlik városszerte, például a repülőtéren, amely 6000 dolgozójával a város legnagyobb munkáltatója.  A légikikötőt jelenleg 10 légitársaság gépei veszik igénybe és 6.3 millió utast szolgálnak ki évente. A nemzetközi légitársaságok közül az Emirates, Qantas, az Air China és a Singapure Airlines üzemeltet menetrendszerű járatokat Christchurchbe. A tajvani China Airlines a legújabb légitársaság, amely heti három alkalommal biztosít közvetlen szezonális csatlakozást Európából Christchurchbe, mindössze egy tajvani átszállással.

 

Chirstchurch nagyon népszerű állomás a magyar utasok között is, mert megoldhatják, hogy az északi szigetre érkezzenek a nemzetközi járattal, majd déli szigetről induljanak tovább Ausztrália illetve Ázsia, Európa irányába – tájékoztatott Sárdi Rezső a China Airlines magyarországi képviselője. A repülőtér természetesen a legnagyobb forgalmat Ausztrália irányába bonyolítja.

A Christchurchben már felépült az első repülőtéri hotel, egy másodiknak a munkálatai most folynak, míg egy harmadik, egy Novotel szálloda tervei szintén elkészültek.

A repülőtér igazgatója , a tiszteletbeli konzulok részére tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a repülőtér üzemeltetése, a világon egyedülálló módon artézi kutakból származó hő felhasználásával valósul meg,  így költségei  70%-al olcsóbbak a többi új-zélandi repülőtér üzemeltetési költségeihez képest. Számos légitársasággal folytatnak tárgyalásokat, akik a jövőben további járatok indítását tervezik Christchurchbe.

Új-Zélandon jelenleg négy repülőtér bonyolít nemzetközi forgalmat: Christchurch, Auckland, Wellington és Dunedin. Christchurch repülőtere 2000 hektáron terül el, kifutópályája 3.2 km hosszú. A nemzetközi járatokon kívül jelentős belföldi hálózattal rendelkezik, ahonnan az ország összes repülőtere, mind az északi és a déli szigeteken elérhető.