Fenntartható üzemanyagot gyártó céggel szerződött a Ryanair

Forrás: turizmus.com

 2022. április 20. 16:26

A Ryanair bejelentette, hogy partnermegállapodást kötött a Neste-vel, a világ vezető fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) szállítójával. Így a fapados légitársaság az amszterdami reptérről közlekedő járatainak egyharmadát 40 százalékos SAF-keverékkel üzemeltetheti majd.

A fenntartható üzemanyag-keverék használata több mint 60 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. A lépés támogatja a Ryanair 2050-ig tartó, nettó zéró szén-dioxid-kibocsátáshoz vezető útját és céljait – közölte a légitársaság.

A Ryanair már korábban is jelentős lépéseket tett az ügyben, amikor együttműködési megállapodást kötött a Trinity College-dzsal. Ennek keretében Dublinban megnyitották a Ryanair Fenntartható Repülési Kutatóközpontját és a légitársaság 22 milliárd dollárt fektetett be a Gamechanger flottájába, amely 4 százalékkal több ülőhelyet kínál, ugyanakkor 16 százalékkal hatékonyabb üzemanyag- és szén-dioxid-felhasználást tesz lehetővé, miközben 40 százalékkal csökkenti a zajkibocsátást is.

ryanair_123rf

A Ryanair célja, hogy 2030-ra járatainak 12,5 százalékát fenntartható üzemanyaggal indítsa el

Fotó: funlovingvolvo/123rf.com

Thomas Fowler, a Ryanair fenntarthatósági igazgatója az amszterdami Schiphol repülőtéren tartott beszédében elmondta, hogy törekednek a Neste-vel való partnerségünk kibővítésére, így a jövőben akár több járaton használhatják majd a 40 százalékos SAF-keveréket. Céljuk, hogy 2030-ra a Ryanair járatok 12,5 százalékát fenntartható üzemanyaggal indíthassák el.

Jonathan Wood, a Neste európai alelnöke hozzátette, hogy a légiközlekedési ágazat fordulóponthoz érkezett az utóbbi időben, mivel a fenntartható üzemanyag iránti kereslet egyre növekszik, és az EU-ban és az Egyesült Királyságban politikai javaslatok vannak terítéken a SAF iránti kereslet és kínálat előmozdítása érdekében. Ezért a Neste 2023-ra szeretné gyártási kapacitását évi 1,5 millió tonnára növelni.