Fine dining a luxusvonaton – amikor az út a fontos, nem a cél

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. november 14. 20:27

Már a vonat lépcsője elé terített szőnyeg sejtette, hogy nem mindennapi utazásban lehet részünk a Continental Classic Express Train de Luxe fedélzetén. A meghívó exkluzív gasztroélményeket ígért a vasúti utazás aranykorát idéző luxusvonaton. Indulás a Keletiből, az úti célt nem adták meg.

A fehér szmokingos, fehér kesztyűs pincérek által aperitifként kínált extra dry pezsgő, Buck’s Fizz koktél, és mellé a kaviáros lazackrémes kosárka és füstölt libamell sárgadinnyével falatkák szépen megágyaztak a ránk váró kulináris élményeknek. A luxus ízébe felszállás után abban a szalonkocsiban kóstolhattunk bele, amely 1993-tól 2009-ig az osztrák kancellárt, államelnököt és az osztrák vasút vezetőit szolgálta hivatalos utazásaik során.

A szalonkocsi, amelyet egykor az osztrák kancellár is használt

Fotó: turizmus.com

A kocsit 2014-ben megvásárló Continental Railway Solution megtartotta az eredeti berendezést, a bárpultot és a kis körasztalokat, csak a kárpitot újította fel, a környezet így a szó minden értelmében exkluzív.

Ennél nagyobb, muzeális jellegű felújítást hajtottak végre a Continental Classic Dining Car étkezőkocsin, amely a vasúti utazás aranykorát idézi fel. Itt négy- és kétszemélyes, hófehér damaszttal terített asztalok mellett összesen 42 személy étkezhet egyszerre – a kényelmes bársonyülések, a rézveretes, szöveternyővel árnyékolt asztali lámpák, a hollóházi porcelán mind a kifinomult elegancia „tartozékai”. A vendégeket több mint 10 fős személyzet szolgálja ki. Ez a stílus és kényelem a Trans Europe Express luxusvonatok sajátja volt a hatvanas években.

A Continental Classic Express utasainak nem az úti célra való minél gyorsabb eljutás a fontos – mi például a Keleti pályaudvarról Székesfehérvárra vonatoztunk el és vissza a háromórás program alatt –. hanem maga az utazás.

 

Libalakoma a fedélzeten

A luxusvonat különlegessége, hogy teljesen felszerelt meleg konyha üzemel rajta, így minden frissen, a fedélzeten készülhet, válogatott alapanyagokból.

Látványnak sem volt utolsó az előétel: libamáj mille-feuille lilahagyma chutneyval

Fotó: turizmus.com

Márton-napi lakoma lévén, nálunk a liba végigkísérte a teljes menüsort: a lilahagyma chutneyval körített libamáj mille-feuille-t libanyakleves követte gyömbéres maceszgombóccal, majd érkezett az omlósra konfitált libacomb zelleres burgonyagratinnal és párolt birsalmás vöröskáposztával, aztán desszertként is felbukkant a „lúdláb” – immár torta formájában. Végül sajtválogatásból csipeghettek azok, akik egy kis sóssal szerették volna lezárni az ötfogásos étkezést.

A szmokingos pincérek úgy tálalták a fogásokat, ahogy az a nagykönyvben meg van írva: egy asztalnál ülő vendégek elé egyszerre tették le a tányérokat, ami meglehetős bravúrnak tetszett a vasúti kocsi szűk folyosóján.

Ahogy a felszolgálás nagykönyvében meg van írva: egyszerre érkeznek a tányérok

Fotó: turizmus.com

A műsort az ételekhez párosított borkóstoló adta, amit a Hangavári Pincészet tulajdonosa, Hudácskóné Magyar Katalin személyesen prezentált a vacsorához, aki Bodrogkisfalud térségében összesen 15 hektáron termő tokaji boraikból hozott válogatást.

Megkóstolhattuk a hárslevelűből készült újbort, a tavalyi késői szüretből származó cuvée-t, szamorodnit, furmintot, 6 puttonyos aszút, s a bortételsor koronájaként az esszenciát is, amelyből egy (ezüst)kiskanálnyit 120 dollárét mérnek New Yorkban Donald Trump éttermében – mesélte a borásznő.

Wine&dine: tokaji borok kóstolója dukált a Márton-napi libás fogások mellé

Fotó: turizmus.com

Az ételeket és a borokat nem a kedves olvasó bosszantására soroltuk fel ilyen részletesen, hanem annak illusztrálására, hogy a romantikus vasúti utazás igazi fine dining élménnyel párosítható a mozgó szerelvényen.

 

Gasztroutazás és felfedező kirándulások

Szigeti Andrástól, a Continental Railway Solution ügyvezetőjétől megtudtuk, a wine&dine programokat csoportos lekérésre utazási irodáknak, incentív programszervezőknek, cégeknek ajánlják. Eddig 5 fős csoport volt a legkisebb, amelynek a kedvéért elindult a luxusvonat. Ötféle menüsorból lehet választani, de ezek igény szerint variálhatók, és egyedi kéréseket is tudnak teljesíteni.

Az igény szerint (pl. Bécs–Budapest) közlekedő chartervonatokon kívül évente mintegy tíz alkalommal garantált túrákat is indítanak, amelyekre egyénileg is lehet jelentkezni. A vonatot idegenvezető kíséri, aki útközben mesél a látnivalókról, éjszakára szállodában szállásolják el az utasokat, és legalább egy meleg étkezés a vonaton van – sorolta az ügyvezető.

Chartervonatként is kibérelhető csoportoknak

Fotó: Continental Railway Solution

2020-ban többek között május elején Zágrábba és a Plitvicei-tavakhoz indítanak különvonatot (3 nap), pünkösdkor kastélytúrát kínálnak Dél-Csehországban Cesky Krumlov végállomással (4 nap), szeptember elején pedig egy 8 napos vonatúton ölelik fel a Duna-Száva-Adria vonalát, öt országot és több világörökségi helyszínt – Mostar, Višegrad, Dubrovnik stb. – érintve.

2020-ban az adventi időszakban is lesz alkalmunk felülni a Continental Classic Expressre, a környező országok legszebb karácsonyi vásáraira is indul majd különvonat egy-két napos kirándulásra.

Kapcsolódó cikkek