Fogorvosi kezelés ürügyén utaznak nyaralni az írek

Forrás: turizmus.com

 2021. február 16. 17:51

A koronavírus-járvány ellenére ír turisták ezrei repültek külföldre az utóbbi időben "fogorvosi kezelésre".

Ehhez egy törvény nyújtotta kiskaput használnak ki, ugyanis hiába van érvényben kiutazási tilalom Írországban is a koronavírus-járvány miatt, ha egészségügyi szempontból feltétlenül szükség van rá, akkor megengedett a kiutazás. Erre hivatkozva írek tömegei foglalnak külföldön időpontokat, például spanyol fogorvosoknál.

Egy tenerifei fogorvosi asszisztens egy helyi rádiónak azt nyilatkozta, hogy a praxis, ahol dolgozik, naponta 5-7 megkeresést kap írektől, gyakran fiatal, huszonéves pároktól. Az asszisztens hangsúlyozta: normál esetben idősebb pácienseik vannak.  Csakhogy az Írországból foglaló, új páciensek gyakran nem is jelennek meg a fogorvosi rendelésen, ebből következtetnek arra, hogy csupán ürügynek használták az időpontfoglalást az utazáshoz. Éppen ezért több helyi praxis már nem is fogad ír betegeket, vagy pedig előre fizetést kér tőlük.

Egészségügyi indokra hivatkozva utaznak az írek

Fotó: 123rf.com

Politico az ír bevándorlási hivatal tájékoztatására hivatkozva azt írja, a Tenerifére utazók körülbelül egyharmada mondja azt a határőröknek, hogy elengedhetetlen orvosi ellátás miatt kell kiutaznia, amit a fogorvosi rendelőtől kapott visszaigazoló e-mail-lel támaszt alá. Sokan társsal utaznak, akit az „orvosi ellátásra szoruló, kiszolgáltatott személy" kísérőjeként tüntetnek fel.

Az írek Barcelonában, Törökországban és Marokkóban is szívesen foglalnak le időpontot „fogorvosi kezelésre”. Az ír hatóságok keze pedig meg van kötve, hiszen nem akadályozhatják meg a kiutazást, ha a turisták felmutatják a visszaigazolást.

A jogtalanul külföldre utazókat 500 euróra büntethetik Írországban, de a jelek szerint ez nem elég visszatartó erő. A kormány bejelentette, hogy a maximálisan kiszabható bírság 2000 euróra történő emelését tervezi.